Sena
Son 180 günde 1 haber

Nedir bu Work and Travel?

Kısaca Work and Travel nedir?

Work and Travel, kısaca WAT, üniversite öğrencilerinin yararlanabileceği; hem çalışıp kendi paranızı kazanabildiğiniz hem de İngilizce gelişiminize katkı sağlayarak Amerika'da çok güzel deneyimler elde edip, farklı ülkelerden arkadaşlar edinerek dopdolu bir yaz geçirebileceğiniz bir program.

Program size ABD'de yaz boyunca belirli bir işte çalışma fırsatı sunarken, Amerika kültürünü görüp deneyimlemenizi amaçlıyor.

Program nasıl işliyor?

Öncelikle Türkiye'de bulundan WAT acentalarından birine kaydolarak süreç başlıyor. iş seçimi ve mülakatlar sonrası vize dönemi geliyor. Programın size sağladığı vize J1 tipi olup programa katılan herkes bu vizeye tabidir. J1, Türkiye katılımcıları için çalışma vizesi sağlar. Verilen vize 3 ay çalışma iznini onaylar. 1 aylık da travel hakkı tanınır. Çalışma sürenizi siz kendiniz iş vereninizle de anlaşarak uzatıp kısaltabilirsiniz. Kısaca, 4 aylık ABD vizenizin ne kadarını "work" ne kadarını "travel" kısmına ayrımak sizin planlarınıza kalmış oluyor. Vize geçerlilik tarihine kadar Amerika'da bulunabilirsiniz.

Çalışmak istediğim işi nasıl seçiyorum?

WAT başvuru süreci tamamlandıktan sonra kaydolduğunuz acenta İngilizce seviyenize ve çalışabileceğiniz pozisyonlara bağlı olarak size ''Job offer'' olarak adlandırılan iş başvurularını sunar. Bu belge içerisinde çalışacağınız iş yerinizden konaklayacağınız evin adresine, saatlik ücretinizden  iş verenlerinizin iletişim bilgilerine kadar çok detaylı olarak tüm bilgiler yer alıyor. Yani aslında gitmeden seçeceğiniz iş ile ilgili, konaklayacağınız ev le ilgili tüm bilgilere sahip olmuş oluyorsunuz. Sonrasında uygun gördüğünüz işe başvurarak ABD'deki işvereninizle mülakata alınıyorsunuz ve süreç ilerlemeye devam ediyor.

Ne zaman başvuru yapabilirim?

Başvuru süreci yaz sonu ağustos ayı civarında başlar, en yoğun olarak ekim-kasım aylarında gerçekleşir, genellikle yıl sonu veya ocak ayı gibi bitebilir; ancak kontenjanlara bağlı olarak bahar aylarına kadar sarkabilir. İşlerin daha sağlıklı ilerlemesi adına mümkün olduğunca erken başvurmakta fayda var.

Başvuru sürecinde ne kadar para harcıyoruz?

Programa kayıt sürecinde en başta sizden şirket tarafından bir ön ücret istenir. Şirketten şirkete değişen bu ön ödeme genellikle 600 ila 750 dolar arasında değişiklik gösterir. Bu ön ödeme, herhangi bir vize reddi durumunda geri ödemesi yapılmayan ücrettir. Sürecin ilerleyişinde seçtiğiniz işten onay aldıktan sonra şirketin geri kalan ödemesi yapılır. Günümüzde bu toplam ücret ön ödeme dahil 2900-3500 dolar arasında bulunuyor. Bu ücret şirkete yapılan ücrettir, ekstra olarak uçak bileti (700-1000 dolar) ve Amerika'ya ilk gidişinizde yanınızda götürdüğünüz cep harçlığı (800-1200 dolar) ile toplamda  süreçte yaklaşık olarak 5000-5500 dolar tutarında harcama yapıyorsunuz.

Peki Amerika'daki süreç nasıl işliyor?

Her şey youlnda gitti ve Amerika'ya vardınız. İlk zamanlarda doğal olarak bir kültür şokuyla ev özlemi yaşanabilir, gayet doğal bir durum. Ama zamanla hem iş yerinde tanıştığınız yeni insanlarla hem de diğer WAT öğrencileriyle kaynaştıkça programın keyfini çıkarmaya başlıyorsunuz. Öyle ki yaz su gibi geçecek adeta. İlk zamanlar ne kadar çalışma süreci ve çeşitli zorluklarala geçse de bitmesine yakın üzülmeye başlıyorsunuz. Bu yüzden en büyük tavsiye: her anınızın keyfini çıkarın! 

Work kısmı bol çalışmalı, para kazanıp harcamalı ya da birikim yapmalı geçecek. Gerekirse 2. hatta 3. işlerde çalışacaksınız. Tamamen sürecin sizi nereye sürükleyeceği ile ilgili. Ama merak etmeyin; şimdi ne kadar zorluymuş gibi görünse de oraya gittiğinizde hepsini bir şekilde hallediyorsunuz. Şimdiden gözünüzde büyütmeyin deriz!

Work kısmı tamamlandıktan sonra kimisi bütün kazandıklarını ülkesine götürür, kimisi alışverişin dibine vurur, kimisi de gezip tozarak bol fotoğraflı bir maceraya atılır. Bu seçeneklerin üçünü de dengeleyerek yapan insanlar da var mı, var tabii ki. Amerika coğrafyası o kadar büyük ve o kadar çok görülmeye değer şey var ki. Uçağa binip ayrılmadan önce belki hiç dönmek istemeyeceksiniz, belki de özlediğniz aile ortamı ve Türk mutfağının etkisiyle bir an önce varmak isteyeceksiniz. Ama her türlü de inanılmaz bir yaz sizi bekliyor olacak. Unutulmaz bir deneyim yaşamış olacaksınız. Süreçle ilgili daha detaylı bilgi almak için youtube videomuza buradan ulaşabilirsiniz.

Sonuç olarak

Work and Travel kabilliyetlerinize bağlı olarak yaptığınız seçimler doğrultusunda şekillenerek size çok şey katacak. Üniveriste öğrencilerine sunulan ve gerçekten hayatınızın en güzel dönemlerinden birini yaşayacağınız çok yönlü bir program. Düşünmeden geçmeyin deriz!

 

İTÜ, 2024 UI GreenMetric sıralamasında Türkiye’nin birincisi Mimarlık Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Semra Ögel hayatını kaybetti

İTÜ, 2024 UI GreenMetric sıralamasında Türkiye’nin birincisi

Yılbaşına günler kala ne yapmalı?

Mimarlık Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Semra Ögel hayatını kaybetti

KYK ile İTÜ'de hayatta kalma rehberi

İliç'teki maden kazasının yeni bilirkişi raporu: değişiklikler büyük, imzalar İTÜ'den