Güz döneminin ilk haftalarında CERN'den aldıkları kabul mesajıyla beraber büyük bir heyecan seline kapılan Fizik Mühendisliği bölümü öğrencileri, bu hafta CERN'deydi. İlk başta 24 kişilik bir kontenjan için CERN'den izin alabilen Fizik Mühendisliği Kulübü (FMK), yoğun ilgi üzerine CERN ile görüşmelere devam edip teknik gezi için kontenjanı 2 katına çıkardı.
İkisi yüksek lisans olmak üzere kurayla belirlenen 48 şanslı Fizik Mühendisliği öğrencisi, İTÜ Fizik Mühendisliği Bölümü'nden Araştırma Görevlisi Erhan Emirhan, İTÜ Kimya Bölümü'nden Prof. Dr. İpek Becerik, İTÜ Makine Fakültesi doktora öğrencisi Murat Tosun, ve İTÜ İletişim Merkezi Direktörü Pakize Kaya; 26 Ocak tarihinde İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan dünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuvarı Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN)'ndeydiler. İsviçre'ye yaptıkları 4 günlük ziyaretin ikinci gününde rehber eşliğinde CERN'i gezen öğrenciler diğer günlerde Cenevre ve çevredeki kentleri gezdiler.
Standart modelin eksik parçacığı Higgs bozonunu arayan, yerin 100 metre altında bulunan ATLAS dedektörü, 2. sınıf öğrencilerinden Okan Başdelioğlu'nun kişisel bir bağlantısı aracılığıyla sağladığı küçük bir kontenjan tarafından gezilebildi. Diğer öğrencilerden isteyenler, CERN'de çalışan Türklerin, yaptıkları çalışmalar üzerine birbirlerine sunumlar yaptığı CERN-tr isimli toplantıya katıldılar.
Sadece Fizik Değil
CERN-tr toplantısında CERN'de staj ve yaz okulu olanakları ile ilgili de pek çok tavsiye alan öğrenciler, parçacık fiziğinin kalbindeki laboratuvardan mutlu ayrıldılar. Teknik gezi ekibinin katıldığı CERN-tr toplantısında sunum yapan GRID ağı destek ekibinden Nurcan Öztürk, CERN'de sadece fizik değil, elektronik ve bilgisayar alanında da önemli çalışmalar olduğunu ve CERN'in bu alanlarda çalışabilecek ilgili kişilere de ihtiyaç duyduğunu ekledi. GRID teknolojisi, parçacık hızlandırıcı tarafından toplanan verilerin depolanması ve deneylere katılan binlerce fizikçi tarafından kolaylıkla analiz edilebilmesi için geliştirilmiş bir bilgisayar ağı sistemi.
"NASA'ya da Gideceğiz"
Sizler için düzenlediği teknik geziyle ilgili İTÜ Fizik Mühendisliği Kulübü başkanı Hayri Can Akyel'le kısa bir röportaj da yaptık.
- Düzenlediğiniz teknik gezinin size ve kulübe faydaları neler oldu?
- Bu gezi kendi adıma hayallerimin peşinden gitmenin çıktısını almamı sağladı. CERN teknik gezisi sonucunda çok önemli organizasyon planlama tecrübesi edinmiş oldum. Kulüp üyesi öğrenciler için ise çok değerli bir fırsat sağlayıp Fizik Mühendisliği Kulübü'nün adını duyurmuş olduk.
- İsviçre sizde nasıl bir izlenim bıraktı?
- Bu benim Avrupa'ya ilk gidişimdi. Cenevre şehri üzerinden bütün İsviçre'yi değerlendirmek doğru olmaz fakat Cenevre'nin oldukça sakin ve düzenli bir yerleşim olduğunu söyleyebilirim. Herkes kurallara uyması gerektiğinin bilincinde yaşıyor. Yine de Türkiye'nin havası, suyu, toprağı, insanı, yemekleri paha biçilemez.
- Planladığınız yeni bir teknik gezi veya farkı bir etkinlik var mı?
- Seminerlerimize kaldığımız yerden devam etmekle birlikte, İsviçre gezisi boyutunda yeni bir büyük etkinlik planlamamaktayız. Bununla birlikte NASA'ya teknik gezi düzenlenmesi konusunda bilgi edinme çalışmaları yapacağız.
- İTÜ24 okurları için gezinin kısa bir değerlendirmesini yapar mısınız?
- CERN Teknik Gezisi, kulüp üyelerimiz için çok değerli bir deneyim oldu. Çoğumuz ilk defa Avrupa'ya gitme fırsatı yakaladı. Dergilerden okuduğumuz, belgesellerden izlediğimiz ve araştırmalarını merakla takip ettiğimiz CERN'ü bizzat gezerek incelemelerde bulunduk. Geziyi planlarken öğrencilerin ulaşım ve konaklama için mümkün olduğunca az harcama yapmasına çalıştık. Bize ulaşım harcamalarında tam destek sağlayarak bizzat ilgilenen rektörümüz Prof. Dr. Muhammed Şahin'e teşekkürlerimizi sunarız.
Yerli Otomobil Tartışmalarına İTÜ'den CevapİTÜ-İstinye Park Arasındaki Alt Geçitin Açılışı Yapıldı