Rektör adayları panelde buluştu

4 Mayıs Çarşamba günü İTÜ Öğretim Üyeleri Dereği (İTÜ-DER) tarafından, Deprem Mühendisliği ve Afet Yönetimi Enstitüsü'nde, İTÜ rektör adaylarının okulun sorunlarını ve geleceğini tüm İTÜ ailesiyle masaya yatırdığı panel gerçekleştirildi.

Sadece 5 aday katıldı

Tüm adaylara davet gönderilmesine rağmen, toplamda 11 rektör adayından Lerzan ÖZKALE, Serdar ÇELEBİ, Onuralp YÜCEL, Osman Azmi ÖZSOSYAL ve Cenk YALTIRAK olmak üzere sadece 5’i panele katıldı. Diğer adaylar gelemeyeceklerini bildirmiş olmasına rağmen Prof. Dr. Mehmet Karaca'nın ve Prof. Dr. Hilmi Ünlü'nün panel davetine olumlu olumsuz geri dönüş yapmadığı öğrenildi.

Kura ile başlayan panelde, adaylar çekilen kura sırasına göre özgeçmişlerini ve kendi vaatlerini kısaca anlattı.

Onuralp YÜCEL konuşmasında özgeçmişini kısaca anlattıktan sonra okuldaki sosyal alanlarda iyileştirmelere gidilmesi gerektiğini vurguladı. Kendisinin araştırma kökenli biri olduğunu ve okulumuzun araştırma alanındaki yanlışlıklarının giderileceği vaatlerinde bulundu. Ayrıca bölümler bazında yanlış ve hızlı değişimlerin olduğunu, bunun üzerine çalışacağını sözlerine ekledi.

Serdar ÇELEBİ konuşmasında özgeçmişini kısaca aktardıktan sonra okulumuzun 2 temelden oluşması gerektiğini vurguladı; demokratik ve gerçekçi bir okul. Okuldaki mevcut yapıda yasama ve yürütmenin iç içe olmasının yanlış olduğunu vurgulayan ÇELEBİ, yasama kısmında da hatalar olduğunu ekledi. Ayrıca bu organların denetleme kısmında da sıkıntılar olduğunu, öğrenci haklarının korunması gerektiğini söyledi. Mevcut yapının faaliyet raporlarında aksamalar olduğundan da şikayet etti. Bu hataları araştırma üniversitesi formatıyla gidereceğini vaat etti.

Osman Azmi ÖZSOYSAL konuşmasına özgeçmişiyle başladı. Dört dörtlük bir üniversite için 4 söz verdiğini söyledi. YÖK ile görüşmeyeceğini belirterek rektörün kesinlikle verilen oylar ile belirlenmesi gerektiğini vurguladı. Hukuk müşavirliği sisteminin ve sistemin denetlenmesi gerektiği hususlarını düzenleyeceğinin sözünü verdi. Anabilim dallarının ne kadar önemli olduğunu ve yeniden kurulacağının sözünü verdi.

Lerzan ÖZKALE konuşmasına yönetişim teriminin önemini vurgulayarak başladı. Amerikadaki bir sistemin buraya aynen uyamayacağını belirtti. İTÜ nün yıllardır Türkiyeyi inşa eden üniversite olduğunu ve artık bunu geride bırakıp araştırma geliştirme üniversitesi haline gelerek bu konuda ülkede başı çekmesi gerektiğini belirtti. İTÜ rektörü konumundaki birinin üstten gelen her lafı dinlemesi gerekmediğini ekledi. 

Cenk YALTIRAK konuşmasını sunum üzerinden yaptı. Genel olarak okulun içinde bulunduğunu düşündüğü her sorunu salondakilere aktardı. Bazı durumlar için 'vahim' sıfatını kullanan YALTIRAK, basit düşünerek temel sorunların ivedilikle çözülmesi gerektiğini savundu. Bu sorunlar arasında yönetimden öğrenciye hemen hemen her alan yer aldı ve bunların düzeltileceğinin sözünü verdi.  

Adaylar kendini tanıttıktan sonra panele ara verilerek katılımcılardan soruları toplandı ve 2. bölümde gelen sorular adaylara yöneltildi.

İşte adaylara yöneltilen sorulardan bazıları ve cevapları

 - İngilizce eğitim sistemi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Tamamen değişmesi gerektiğini düşünen Cenk YALTIRAK hariç genel olarak verilen yanıt; iyileştirmeler yapılması gerektiği, bunun sebebinin geçmişte yapılan değişiklerin çok hızlı olduğunun düşünülmesiydi.

- Siyasi temelleri olan kişilerin has kadrolarda yer almalı mıdır?

Adaylar bu tarz kadrolara mahal vermeyeceklerini belirtirken, kurmayı planladıkları adil sistemler ile bu durumun önüne geçileceği söylendi.

- 50d ve 33. Madde ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?

Bu maddelere yönelik farklı yorumlar geldi ve genel kanı araştırma görevlilerinin mağduriyetini engellemek adına düzenlemeler yapılması gerektiği çünkü sistemde hataların olduğu şeklinde oldu. Ayrıca bu düzenlemelerle ilgili olarak çeşitli yollar kısaca adaylar tarafından açıklandı.

- İTÜ’de cami yapımıyla ilgili olarak yorumlarınız nelerdir?

Soru nüktedan bir şekilde neredeyse hep bir ağızdan geçiştirilerek ‘Yapılıyor, diyecek başka bir şey yok’ denildi.

- Kazanırsanız ekibinizi nasıl seçmeyi planlıyorsunuz?

Osman Azmi ÖZSOYSAL kendi yardımcılarını seçeceğini diğer konumların seçimle belirlenmesi gerektiğini söyledi ve muhalefet seslerin de ekipte yer alması gerektiğini ekledi. Onuralp YÜCEL ve Lerzan ÖZKALE katılımcı yönetim olma durumunun altını çizdi ve ÖZKALE herkesin her pozisyon için seçilebilmesi gerektiğine inandığını belirtti. Serdar ÇELEBİ önceden angaja olunmaması gerektiğinden bahsetti. Onuralp YÜCEL kadınların da yönetimde yer alması gerektiğine değinirken, Cenk YALTIRAK seçimle belirlenmesi gereken konumlar olduğunu ve tanımadığı insanlarla daha iyi çalışacağına inandığını söyledi. Karar alma mekanizmalarına dokunulmamasının önemini herkes onayladı.

- Salondaki adaylar özelinde oy alacağınız kitle ortak gözüküyor, tek bir aday ile seçime gitmek ister misiniz?

Cenk YALTIRAK ve Lerzan ÖZKALE seçimin doğasına aykırı bir soru olduğunu belirtti. Onuralp YÜCEL ve Serdar ÇELEBİ belli bir kesime değil her kesime hitap ettiğini belirtti. Osman Azmi ÖZSOYSAL da ‘Oy alınabilecek belli bir kitle var ise oy alınamayacak bir kitle de mevcut, yani İTÜ’de bir bölünmüşlük söz konusudur. Önemli olan herkese hitap edebilmektir’ dedi.

Kütüphanede gecikme ücretlerine zam İTÜ'den beton gibi bir birincilik

İTÜ'de kulüp skandalı

İTÜ’nün Duayen Hocalarından Prof. Dr. M. Cengiz Dökmeci Hayatını Kaybetti

İTÜ'den uluslararası arenada çifte başarı

Ara tatilde sanat molası: İstanbul’un kaçırılmaması gereken sergileri

arıSanat: 16-24 Kasım