Tarımsal İzleme ve Bilgi Sistemi (TARBİL) İTÜ'de açılıyor

Uydu teknolojisi desteği ile tarım

Projenin bilimsel ortağı İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ ) sistemin kalbine ev sahipliği yapıyor. İTÜ Uydu Haberleşmesi ve Uzaktan Algılama Merkezi’nde (UHUZAM) bulunan kontrol odası yedi gün yirmi dört saat Türkiye’nin dört bir yanındaki tarlaları izliyor. 

Uydular sayesinde tarlalardan gerçek zamanlı bilgiler alınabiliyor. Bu durum çiftçilere günlük hatta saatlik uyarıların yapılmasına yardımcı oluyor. Bu sayede önemli ölçüde gübre, ilaç ve su tasarrufu sağlanıyor. İlk olarak Güneydoğu Anadolu bölgesinde başlayan uygulama, bölgenin Hakkâri ve Şırnak dışında tüm illerinde mevcut. Bu bölgelerde bulunan istasyonların sağladığı yaklaşık dört yıllık bilgi arşivi sayesinde bilim adamları, tohumlar tarlaya atıldığı anda hassas rekolte hesabı yapabiliyor.  

Tarımda tablet dönemi

Araştırmacılar, okuma yazma bilmeyen çiftçilerin bile kullanabileceği resimli bir arayüz üzerinde çalışıyor. Sistem tümüyle devreye girdiğinde tabletler daha da yaygınlaşacak. Böylece çiftçi kendi tarlasının dijital kaydına ulaşabiliyor, ilaç ve gübre gibi uygulamaları sisteme girebiliyor olacak.

Lokomotifliğini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yaptığı çalışmanın bilimsel ayağını yürüten İTÜ ekibi çok iddialı. İTÜ-TARBİL proje yürütücüsü Doçent Dr. Berk Üstündağ'a göre TARBİL dünyada bir ilk.

İTÜ Spor Kulübü'nden bir şampiyonluk daha İTÜ Spor Kulübü sporcusu Birgül Erken dünya 3.sü oldu

250. Yıl Şenlikleri'nde sahne alacak sanatçılar belli oldu

250. Yıl Şenlikleri nedir, ne değildir

Ağaçlı Yol araç ve yaya trafiğine kapatıldı

İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şinasi Eskikaya hayatını kaybetti

İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Özmen hayatını kaybetti