Yükseköğretimde İngilizce İTÜ'de konuşuldu.
British Council’ın Türkiye’de Yükseköğretim Kurumlarındaki İngilizce Eğitimi Raporu’nun yayınlanmasının ardından British Council raporunda öne çıkan sorunları ve çözüm önerilerini tartışmak üzere Türkiye’nin dört bir yanından üniversite rektörleri ve öğretim üyeleri İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ) Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen sempozyumda buluştu.
Yükseköğretim Kurulu tarafından yapılan çağrı kapsamında teknik öğretimdeki 240 yılı aşkın tecrübesinin yanında, dil öğretiminde 33 yıldır her sene yaklaşık 3000 öğrenciye eğitim veren İTÜ Yabancı Diller Yüksekokulu, yükseköğretimde dil eğitimin geleceğine ışık tutacak bilimsel verilerin tartışıldığı sempozyuma ev sahipliği yaptı. “Yükseköğretimde İngilizce ve Ötesi” başlığı altında iki gün süren sempozyum İTÜ ve British Council ortaklığıyla üniversite rektör ve akademisyenlerini buluşturdu. Sempozyuma, British Council İngilizce ve Eğitim Direktörü Julian Parry, British Council İngilizce Direktörü Ayşen Güven, İTÜ Yabancı Diler Yüksekoukulu Müdürü Prof. Dr. Burçkin Dal ve Türkiye ile Birleşik Krallık yükseköğretim sektörlerinden 300’ü aşkın temsilci katılım gösterdi. İTÜ Yabacı Diller Yüksekokulu tarafından davet edilen konuşmacılar, Prof.Dr. André Giordan (Cenevre Üniversitesi), Prof. Dr. Robert Ariew (Arizona Üniversitesi) ve Prof.Dr. Qiang Zha (York Üniversitesi) tarafından yükseköğretimde dil eğitiminin sorunları, sorunların potansiyel çözümleri ve dil eğitimi ekseninde yükseköğretimin geleceği konulu sunumlar gerçekleştirildi.
TEPAV’la British Council’ın saha çalışmasını birlikte yürüttüğü 400 öğretmen ve 4300 öğrenciyle yapılan anketler, 65 ders gözlemi, 350’den fazla öğretmenin yer aldığı odak grup çalışmaları ve üst düzey yöneticilerle gerçekleştirilen 72’den fazla mülakattan beslenen rapor, pek çok soruyu gündeme getirmekle kalmıyor, aynı zamanda Türkiye’de yükseköğretim kurumlarında İngilizce öğretmenleri ve öğrencilerinin sahip olduğu güçlü yönleri ortaya koyuyor ve karşılaştıkları zorlukları ele alıyor. Rapora göre, düşük seviyede İngilizce bilgisi akademik kaynaklara erişimi, uluslararası araştırma yayınlarını, hem eğitim personelinin hem de öğrencilerin hareketliliğini kısıtlıyor. Üniversitelerin çoğu, öğrencilerin ihtiyaçları ve müfredatın birbiriyle örtüşmemesi sorununu yaşıyor. Bu da öğrencilerin ve öğretmenlerin motivasyonunun düşmesine neden oluyor.
Rapora Türkçe ve İngilizce olarak buradan ulaşabilirsiniz.