EPGİK, 1998’de kurulduğunda tam anlamıyla bir mühendislik kulubü olup sanayiden proje alıp geliştirme çalışmaları yaparken 2002’de yaşadığı revizyon neticesinde kariyer ve gelişim odaklı çalışan bir kulüp haline gelmiştir.İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Fakültesinde faaliyetlerini sürdüren EPGİK, her yıl bünyesine kattığı onlarca üye ve 18 yıllık geçmişiyle Teknik Üniversite’nin en köklü, en aktif ve en başarılı kulüpleri arasında başı çeken kulüplerden biridir.
EPGİK her sene ulusal çaptaki en büyük makine mühendisliği öğrenci zirvesi olan Makinistanbul'u düzenler. Yönetim kurulu ve üyeleri senenin başından itibaren öğrencilik hayatının getirdiği yükümlülüklerin yanında Makinistanbul için çalışmalar yürütür. Organizasyon kapsamında Türkiye'nin ve dünyanın önde gelen firmalarını okulda ağırlar. Firmalardan gelen üst düzey yöneticiler ile bire bir görüşme olanağı yakalayacağınız, kendileriyle bireysel kariyer planları da dahil olmak üzere merak ettiğiniz her konu hakkında sohbet etme şansı bulacağınız ve onlarla samimi ilişkilet kurabiliceğiniz etkinlik Makinistanbul; hem organizasyonun hazırlığı aşamasındaki çalışmaları hem de organizasyon esnasında edindiğiniz deneyimler ile başarılı bir kariyerin temellerini okul sıralarında beraber atacaksınız.
Makinistanbul haricinde, kariyeriniz için attığınız adımlardan biri de hayallerinizdeki şirketlerin fabrikalarına düzenlediği teknik gezilerdir. Teknik geziler ile mesleğe dokunma fırsatı tanıyor, firmaların bütün departmanlarını, çalışma ortamını yerinde görme, inceleme şansı verir. Yetkili mühendislerle, yöneticilerle üretim, satış, pazarlama, ar-ge gibi iş hayatına dair merak ettiğimiz konular hakkında sohbet etme olanağı bulursunuz. Böylece üniversite sonrasındaki yaşantılarınızın nasıl olacağına dair fikir edinebilir, kendinize göre değerlendirmeler yapabilirsiniz.
İş hayatlarında başarıya ulaşmış, her birimize idol olabilecek nitelikteki iş adamları ve iş kadınlarıyla sohbet ortamları oluşturduğumuz, öğrencilere, onların deneyimlerini birinci ağızdan dinleme fırsatı sunduğumuz “O Başardı Sıra Sende” adlı söyleşiler de EPGİK'in düzenlediği etkinliklerin önemli bir kısmını oluşturuyor.
Makinistanbul dışındaki en büyük etkinliği ise Medya, Sanat ve Spor Ödülleri Töreni’dir. 2006 yılında İTÜ’de düzenlenen ilk ödül töreninin en büyük paydaşlarından olan kulüp, sahip olduğu bu ünvanı layıkıyla sürdürmektedir.
Bir diğer önemli organizasyon “Çaçaron” isimli kişisel gelişim temalı etkinlik ile Teknik Üniversite’de bir ilke imza atacaktır. 1800’ lü yıllarda Batılı ülkelerde ‘Self-Help’ başlığı altında ortaya çıkan ve insanların sosyal ve psikolojik sorunlarını kendi başlarına çözebilmesi anlamına gelen kişisel gelişim, günümüzde oldukça popüler bir kavram haline gelerek, insanların hayatında yeri olan önemli olgulardan biridir. Çaçaron organizasyonunda alanlarında uzman isimleri üniversitemizde ağırlayarak, öğrenci arkadaşlarımızla kendilerini buluşturmayı amaçlar, bir geleneğin başlatıcısı olmak isterler.
Bir başka çalışmaları, ITUCAST İTÜ Teknolojik Gelişmeler&Projeler Kanalı’dır. Türkiye’nin en önde gelen teknik üniversitesi olarak sürekli araştırmalara, gelişmelere ve projelere ev sahipliği yapıyoruz. Öğretim görevlilerimizin ve öğrencilerimizin yoğun mesai ve emek harcayarak ortaya koydukları çalışmaların dünya çapında takdir görmesi gerektiğini düşünerek; açacağımız YouTube kanalında bu projeleri meraklılarına ulaştırmayı amaçlıyoruz.
Mühendislikten, matematikten, fizikten ve diğer derslerin hengamesinden bunaldığımızda bizleri tüm sıcaklığıyla karşılayan bir sanat kapımız var. Okulumuzun tüm bireylerine, mezunlarımıza ve ülkemizin çeşitli illerindeki okuyucularımıza ulaştırdığımız “Ortabahçe” dergimiz herkesin kendinden bir parça bulacağı kültür-sanat kutumuzdur. Dileyenlerin, gönlünce yazabildiği, çizebildiği bu dergi belki de yeni Oğuz Atayların doğacağı yer olarak
kulübümüzün sanat damarı olmaya devam ediyor. 2 ayda bir çıkardığımız dergimiz, okulumuzdaki dergiler arasında lider, ülkemizdeki diğer üniversitelerde çıkarılan benzerleri arasında da öncü konumundadır.
Tüm bunların yanında kulüp olarak düzenlediğimiz aktiviteler ile enerjimizi tazelemeyi ihmal etmiyoruz. Bir mühendisin, mimarın boş yetişmemesi, sosyokültürel yapısının da gelişmesi için tiyatrolara, bienallere gidiyor ve İstanbul’un eşsiz tarihsel birikimini hissedebileceğimiz yerlere geziler düzenliyoruz. Arkadaşlığımızı pekiştirecek, üniversite hayatının tadını çıkarmamıza yardımcı olacak, kahvaltı, piknik gibi daha birçok etkinliğimizi de söylemeden geçemeyiz. Birbirimizi daha iyi tanıyarak, ekip ruhumuzu oluşturacak kaynaşmayı sağlayarak, bir olarak daha güzel işlere imza atıyoruz. Günün sonunda hep birlikte canlı kulüp odamızda buluşuyoruz. Bu güzel işleri yaparken ekip olarak çok eğleniyor, güzel vakit geçiriyor ve kişisel olarak da ekibe sağladığımız yarar sonucunda haklı bir gurur yaşıyoruz.
Mühendisliği, sosyalliği, kriz yönetimini, hata yaparak hata yapmamayı öğreten, Gümüşsuyu’nun aile ortamını pekişitiren kulübümüze, EPGİK’e sizleri bekliyoruz…