250. Yıl Şenlikleri nedir, ne değildir

İTÜ’de festivallerin tarihçesi bir hayli kabarık, İTÜ Stadyumu'nda düzenlemiş olan birçok konser imza niteliğinde. Bu konserlerden en akılda kalanları herkesin ağzına pelesenk olmuş Metallica-The Wall-Lady Gaga konserleri. 2016 senesinde yaşanan olaylarla birlikte İTÜ, festivallerden uzun bir süre uzak kalmıştı. Yıllardır düzenlenen İTÜFest; 2019 yılında Back to School etkinliği olarak dönmüş, eski kapsamında olmasa da İTÜ'lüleri festival anlamında tatmin etmişti. 2020 senesinde pandemi sürecinin yaşanmasıyla birlikte festivaller, İTÜ'lüler için sadece buruk birer anı olarak kalmıştı. 2021 yılı ile kampüse dönen İTÜ'lüler heyecan içerisinde bahar konserleri beklerken ise Sucuk Partisi'yle karşılaşmış ve büyük hüsrana uğramışlardı. 2022-2023 Bahar Dönemi’nin 6 Şubat Depremi nedeniyle hibrit gerçekleştirilmesi üzerine öğrencilerin çoğu dönemi kampüsten uzak geçirmiş, 2023 - 2024 Güz Dönemi’nde kulüpler şenliğinin eskiye kıyasla sönük kalmasıyla öğrenciler eğlenmeye hasret kalmıştı. Bu sebeplerden 2024 başlarında 250. Yıl Festivali'nin duyurulması tüm İTÜ’lüler için heyecan verici bir haber oldu, yıllardır festival atmosferi yaşayamamış öğrenciler arasında büyük beklenti oluşturdu. 

İTÜ'nün resmi hesabından yapılan duyuru:

250. Yıl Festivali ilk etapta nasıl ortaya çıktı?

Festival fikri, “19 Mayıs Spor ve Gençlik Festivali” adı altında 19 Mayıs Spor ve Gençlik Bayramı’nda gerçekleştirilmesi düşüncesiyle doğdu. 2023 Güz Dönemi’nde başta spor kulüpleri olmak üzere İTÜ kulüpleri bir araya gelerek “İTÜ’nün bir festivale ihtiyacı var” vizyonuyla yola koyuldu. Bu süre zarfında planlanan Spor ve Gençlik Festivali, kültür, sanat ve kariyer kulüplerinin de organizasyon sürecine katılmalarıyla birlikte zamanın İTÜFest’lerini andıran bir festival fikrine evrildi. İlk etapta 40’ı aşkın kulübün bu işe el atması ve destek olmasıyla birlikte kulüpler, bir arada süreci planlamaya ve yönetmeye başladı. Bu süreçte her kulübün eşit söz hakkına sahip olmasına özen gösterildi ve kulüpler bir arada iş yapabilme kabiliyeti gösterebildi. İTÜ Rektörlüğü sürece dahil olana kadar da çalışmalar devam etti.

19 Mayıs Spor ve Gençlik Festivali’nin adı, 250. Yıl Festivali olarak değişti

Süreçte gerekli planlamaları ve programları hazırlayan festival ekibi, festival için sponsorluk arayışına girişmek üzere kolları sıvadı, ancak ekibin bu ayarlamaları gerçekleştirebilmek için almaları gereken izinler Rektörlük tarafından çoğunlukla askıda bırakıldı veya reddedildi. Kasım sonunda tamamlanması planlanan sponsorluk bulma süreci bu nedenle Ocak ayına dek uzadı. Durumla ilgilenen öğrenciler bu sürecin yıldırıcı olduğunu belirttiler, zaman daraldıkça festival çalışmaları devam etse de aksamalara uğradı. 

Ocak ayının sonlarına gelinirken iddialara göre İTÜ Rektörlüğü bu "aksamaları" gerekçe göstererek festivali devralmayı teklif etti, festivalin bir şekilde gerçekleşmesini isteyen ekip de bu teklifi kabul etti. Yönetimin organizasyonu kendi kapsamına almasıyla festivalin ismi 250. Yılı Şenlikleri olarak değişti. Bu süreçte hazırlanmış olan dokümanlar, öğrenci kulüpleri tarafından İTÜ Rektörlüğü’ne teslim edildi ve festival sürecinde ilk inisiyatifi alarak yola çıkan kulüpler ve öğrenciler organizasyon sürecinden soyutlandı. Sürecin bu şekilde yön değiştirmesi, Güz Dönemi’nden bu yana öğrenciler arasında heyecan yaratan festivalin akıbetinin geçtiğimiz yıl içerisinde çeşitli nedenlerle iptal edilen sanatsal aktivitelerinkine benzeyip benzemeyeceğini düşündürmekte.

Geçen sene İTÜFest neden olmadı?

Geçtiğimiz sene (2022-2023), İTÜ Rektörlüğü'nün İTÜFest için kendi kurduğu bir öğrenci ekibi ile beraber bir organizasyon denemesi yaptığı ancak "bir şekilde olmadığı" da iletilenler arasında. Bununla beraber güncel olarak İTÜ Rektörlüğü'nün yine kendi seçtiği öğrenciler ile bir organizasyon ekibi kurduğu ve bu ekip ile çeşitli sponsorluk görüşmeleri yaptığı da bilinmekte. Eski zamanlarda İTÜFest nasıl organize ediliyordu diye merak edenler için; dillere destan geçmiş İTÜFest'ler organizasyon şirketleri tarafından baştan aşağı tasarlanıp uygulanmaktaydı. İTÜ, bir organizasyon şirketi ile anlaşarak ödemesini yapar, bu şirket iste İTÜ ile koordineli çalışarak İTÜFest'leri hayat geçirirdi. Unutulmaz İTÜFest'lerin olduğu geçmiş senelerde bütçe karşılığı tüm organizasyonu üstlenen şirketlerin işini şu an öğrenci ekibi/ekipleri üstlenmekte.

Festival hakkında herhangi bir gelişme öğrencilerle paylaşılmadı

Festivale bir ay kadar kısa bir süre kalmış olmasına rağmen İTÜ’nün resmi sosyal medya hesaplarından paylaşılan festival tarihleri haricinde konu hakkında kesin hiçbir bilgi yok. Konu hakkında çok sayıda iddia olmakla beraber pek çok üniversitenin bünyelerindeki festival sanatçılarının açıklandığı şu günlerde İTÜ, sessizliğini korumaya devam ediyor. 

İTÜ'nün 13 Ocak 2024 tarihli duyuru maili, "detaylar yakında"
250. Yıl Şenlikleri hakkındaki olumlu gelişmeleri en kısa zamanda sizinle paylaşabiliyor olmayı diliyoruz :)
250. Yıl Şenlikleri'nde sahne alacak sanatçılar belli oldu Ağaçlı Yol araç ve yaya trafiğine kapatıldı

Patent arenasında İTÜ: 2023 performansı ve rekabeti

İTÜ kız yurtlarındaki su sıkıntıları öğrencileri mağdur ediyor

İTÜ'de yeni lisans programı açılıyor ve "Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği" ismi değişiyor

Veteriner olmaması nedeniyle köpekler başıboş kaldı : Bir öğrenci yaralandı

250. Yıl Şenlikleri'nde sahne alacak sanatçılar belli oldu