Yıldız
Son 180 günde 0 haber

İTÜ'de 'Sigarasız Alan' sınırı uygulanmaya başlandı

T.C. Sağlık Bakanlığı’nın Ulusal Tütün Kontrolü Programı kapsamında yayınladığı 2015/6 Genelgesi’nin 3. maddesinde belirtilen “Dumansız Kampüs” çerçevesinde "Sigarasız Alan" uygulaması İTÜ'de de başladı. İTÜ'de uygulamanın ilk görüldüğü fakülte ise Fen Edebiyat Fakültesi (FEB) oldu.

Bu uygulamaya göre sigara içilen alanların giriş kapılarına en az 10 metre mesafeden başlaması ve sigara içilemeyecak alanların "Sigarasız Alan" yazısı ile belirtilmesi gerekiyor. Uçak Uzay Fakültesi gibi bazı fakülteler daha önceden de fakülte girişlerinde sigara içmeyi yasaklasa da, fakülte girişinden 10 metre mesafeye kadar alanın "Sigarasız Alan" yazısı ile belirtildiği ilk fakülte FEB oldu.

İlk uygulamalar en kalabalık noktalarda 

Genelge bağlamında ilk sigarasız alan uygulaması Fen Edebiyat Fakültesi önünde başlatılırken, Merkezi Derslik binası dışında bulunan Espresso Lab'dan yemekhane tarafına kadarki alanda da artık sigara içilemiyor. "Dumansız Kampüs" kapsamındaki uygulamaların FEB ve MED gibi kampüsün en kalabalık noktalarında başlatılması, bu uygulamanın adım adım tüm kampüse yayılacağını gösterir nitelikte.

FEB'deki duyuru

Dumansız Kampüs uygulaması nedir?

2011 yılında Yüksek Öğretim Kurumu, Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı ortak çalışması ile oluşturulan Dumansız Kampüs uygulaması, pek çok üniversitede uygulanıyor. Aynı yıl, Abant İzzet Baysal Üniversitesi ve Akdeniz Üniversitesi farklı projeler kapsamında kampüslerinde sigarasız alanlar oluşturmuştu. Daha sonraki yıllarda Selçuk, Yalova, Tekirdağ Namık Kemal ve Düzce Üniversitesi gibi üniversitelerin de aralarında bulunduğu pek çok üniversite, dumansız kampüs uygulamasına geçti.

Son genelge kapsamında Karadeniz Teknik Üniversitesi ve İTÜ de dumansız kampüs uygulamasını başlattı. Son olarak Bilkent Üniversitesi Senatosu’nun aldığı kararla Bilkent Üniversitesi, Eylül 2022 tarihi itibariyle kampüs sınırları içinde elektronik sigara da dahil sigara türevi ürünlerin kullanımına izin verilmeyeceğini açıkladı. 

2015/6 Genelgesi’nin detaylı hali için tıklayınız.

Teknofest'e İTÜ damgası İTÜ'de farklı bir dans gösterisi: İnşaatlarla dans

Ağaçlı Yol araç ve yaya trafiğine kapatıldı

İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şinasi Eskikaya hayatını kaybetti

İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Özmen hayatını kaybetti

İşletme Fakültesi sonunda yerleşik hayata geçecek gibi görünüyor

Vadi Yurtları'ndan sonra 3 fakülte daha deprem güçlendirme projesine dahil edildi