İTÜ Uluslararası Çevreci Şehirler 2012 Yarışması’nda Dünya 2.si Oldu

İTÜ Uluslararası Çevreci Şehirler 2012 Yarışması’nda Dünya 2.si Oldu

Schneider Electric tarafından düzenlenen “Uluslararası Çevreci Şehirler” yarışmasında üniversite öğrencilerinden şehirler için hayati önem taşıyan konut, üniversite, perakende, su ve hastane sektörlerine yönelik uygulanabilir enerji yönetimi çözümleri tasarlamaları istendi. Brezilya, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, ABD, Rusya, Türkiye ve Polonya’dan üniversite öğrencilerinin katılımına açık olan yarışmaya 600 proje katıldı. İlk elemeyi geçen 100 proje Paris’te düzenlenecek final yarışması için ABD’li mentorlarıyla 4 ay çalıştı. Finale en az biri kadın olmak üzere iki öğrenciden oluşan 25 takım kaldı. Takımlar 20-23 Haziran 2012 tarihlerinde Paris’teki Schneider Electric HIVE binasında gerçekleştirilen finalde şehirlerde enerji kullanımını azaltmak için geliştirdikleri projeleri sundu.

İstanbul Teknik Üniversitesi Cevher Hazırlama ve İmalat Mühendisliği Çift Ana Dal öğrencisi Cansu Çelik ile İmalat ve Makine Mühendisliği Çift Ana Dal öğrencisi Hasan Erdem Harman “Şehirde Günışığı” isimli projeleriyle Dünya 2. si oldu. Projeyle ilgili bilgi veren Cansu Çelik “Amacımız güneş ışığını elektik enerjisine çevirmeden metro, yer altı otoparkları, alışveriş merkezleri gibi kapalı alanları aydınlatmaktı. Önce güneş ışığını kollektörler yardımıyla topladık. Estetik görünüme uygun özel tasarım yapıldı. İkinci aşamada toplanan günışığı fiberoptik kablo yardımıyla mekana iletildi. Son olarak reflektörler aracılığıyla mekana dağıtıldı. ”dedi.

Takım arkadaşı Hasan Erdem Harman da jürinin en çok projenin kolay uygulanabilir olması ve % 40 enerji tasarrufu sağlamasından etkilendiğini belirterek “Bu projenin teknik olarak uygulanabilirliğini göstermek amacıyla  1/100 ölçekli İstinye Park alışveriş merkezinin maketini yaptık. Projenin aşamalarını teknik olarak modelleyerek sistemin sorunsuz çalıştığını kanıtladık. Bizler için unutulmaz bir deneyimdi. Aldığımız eğitimi uluslararası başarıya dönüştürmek bizi çok mutlu etti.” dedi. İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin de “Öğrencilerimizin başarısı Üniversitemizin her mühendislik alanında çok iyi olduğunun kanıtıdır. Onlara sağladığımız maddi ve manevi desteklerin başarıyla sonuçlanması gurur verici” dedi.

İTÜ’lü öğrencilerle Schneider Electric’in 9 ülkedeki merkezinden birinde çalışmak üzere iş görüşmesi yapıldı. Uluslararası Çevreci Şehirler Yarışması’nda birinci Brezilya’dan Universidade Federal de Minas Gerais olurken, üçüncü ABD’den University of Illinois at Urbana-Champaign oldu.

İTÜ Bütünleme Sınavları Uygulama Esasları Açıklandı Üniversitede bütünleme sınavı! Üniversite öğrencilerine müjde!

250. Yıl Şenlikleri nedir, ne değildir

Ağaçlı Yol araç ve yaya trafiğine kapatıldı

İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şinasi Eskikaya hayatını kaybetti

İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Özmen hayatını kaybetti

İşletme Fakültesi sonunda yerleşik hayata geçecek gibi görünüyor