Emre
Son 180 günde 0 haber

Mevzu İTÜ: İTÜBÜS

Bu haftaki Mevzu İTÜ'de sizler için Türkiye'nin %100 elektrikli minibüsü olan İTÜBÜS hakkında bir yazı derledik.

İTÜ Mekatronik Eğitim ve Araştırma Merkezi tarafından 2010 yılında gerçekleştirilen %100 Elektrikli Minibüs Projesi, Türkiye’nin elektrikli araç alanında gerek bilimsel gerek endüstriyel olarak önemli kilometre taşlarından birini oluşturuyor.

Toplu taşımacılıkta temiz çevre ve alternatif enerji gereksinimini karşılayan elektrikli minibüs, 50 kWh'lik bataryalarla tam yüklü halde iken minimum 120 km yol gidebilecek ve maksimum 150 km/saat hıza erişebilecek şekilde tasarlandı. Minibüsün bataryaları dahil boş ağırlığı 3000 kilogram olmakla beraber minibüste kullanılan bataryaların 3 bin devir dolum ömrü olup, dolum süresi şarj aleti ile 3-4 saat sürüyor. 

İTÜBÜS’ün tanıtımında konuşan eski rektörümüz Şahin, elektrikli minibüsün dizel bir minibüse oranla 1/3 daha az enerji maliyetine sahip olduğunu vurgulayarak 1 yıl içerisinde seri üretim çalışmalarının tamamlanacağını söyledi. Aynı zamanda İTÜBÜS 200 metrelik mesafede 10-12 saniye içinde 75 km/h sürate ulaşabiliyor.

Minibüste bir adet su soğutmalı elektrik motoru bulunmaktadır ve herhangi bir vites kutusu yoktur. Taşıtın kontrolü, taşıt bilgisayarı tarafından yapılmaktadır.

İTÜ Mekatronik Araştırma Merkezi Müdürü ve Proje Danışmanı Ata MUĞAN da, minibüsün tasarımı, imalatı ve kontrol yazılımının İTÜ'de geliştirildiğini belirterek, "Bu nedenle benzer projelerden ayrılmakta. Kısmen ya da alt sistem olarak dışarıdan herhangi bir şey alınmadan bütün tasarım ve geliştirilmesi üniversite bünyesinde gerçekleştirildi" dedi. 

Minibüsün gövdesinin Karsan firması tarafından verildiğini aktaran Muğan, "Üzerindeki bütün elektronik aksamın maliyeti 100 bin dolar civarındadır" demişti. Muğan, 1 yıl içerisinde minibüsün seri üretiminin tamamlanabileceğini vurguladı. 

Yolcu ve bagaj da olmak kaydıyla minibüsün 4.5 ton olarak tasarlandığını belirtti. Şu ana kadar yerleşkede ulaştıkları maksimum hızın 11 saniyede saatte 75 kilometre hıza ulaşabildiklerini anlatan Muğan, araçların kullanılması noktasında ihtiyaç olan tek şeyin şarj istasyonları olduğunu belirtti.

Proje Koordinatörü Ahmet APAK ise, aracın normal araçlara göre farkının aynı performansları elektrikle sağlamaları olduğunu kaydederek, "Aynı zamanda şanzımanı yok" dedi.

İTÜ'lü profesör Ulusal Bilimler Akademisi'ne seçilen ilk Türk kadını oldu Havuz Laboratuvar dersleri de online eğitime geçti

250. Yıl Şenlikleri nedir, ne değildir

Ağaçlı Yol araç ve yaya trafiğine kapatıldı

İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şinasi Eskikaya hayatını kaybetti

İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Özmen hayatını kaybetti

İşletme Fakültesi sonunda yerleşik hayata geçecek gibi görünüyor