Ekin
Son 180 günde 0 haber

İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu 2021 yılı plan ve projelerini açıkladı

2020 yılında İTÜ’de rektörlük görevine başlayan Prof. Dr. İsmail Koyuncu, kendi döneminde getireceği yeniliklerden ve hedeflerinden bahsetti. Koyuncu, 2021 yılını İTÜ için Hamle Yılı olarak ilan etti.

Mevcut yönetim birimlerine yaptığı eklemelerle konuşmasına başlayan Koyuncu, uluslararası ilişkilerden sorumlu bir rektör yardımcılığı belirlediğini ve bu kalemin alt birimlerini oluşturduklarının haberini verdi.

Yerleşkeler için yenilik adımları

Kendi döneminde getireceği fiziksel yenilikleri şu şekilde aktardı:

  • Maçka Yabancı Diller Yüksekokulu’nun Ayazağa Kampüsü’ne taşınacak
  • kütüphane ek bloğu yapılacak
  • Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Ek Binası yapılacak
  • İşletme Binası ve Lojman yapımının 2022 yılı sonuna kadar tamamlanacak.

Bunlara ek olarak tüm kampüse kolay erişilebilecek bir noktaya 750 kişilik bir konferans salonu, öğrenci kulüpleri için alanlar, psikolojik danışma merkezi, derslerin ve amfilerin olduğu bir kompleksin yapılacağını da aktardı. Bu merkezi binanın Merkezi Derslik C olarak planlandığını ve dönüşümü sağlanan fakültelerin buraya sırayla aktarılırken bu yeni binanın bir fakülte binasının tüm ihtiyaçlarını karşılayacağını, Türkiye Uzay Ajansı ile yapılan iş birliği kapsamında İTÜ’de TUA Uzay Komuta Kontrol Merkezi kurulacağını ekledi.

Son olarak öğrenci araç takımlarına, çalışmaları amacı ile Öğrenci Tasarım ve Prototip Merkezi kurulmakta olduğunu açıkladı. 

Dijital İTÜ projesi

Dijital İTÜ isimli yeni projesinde kurumsal anlamda akıllı eğitim, akıllı araştırma, akıllı kampüs, akıllı etkileşim ve akıllı yönetim gibi kurumsal süreçlerin dijital ortama aktarılıp süreçleri optimize etmek istediğini ve bu projenin güzel sonuçlarını yakın zamanda almayı umduğunu belirtti. Ayrıca İTÜ’nün üniversiteler arasında dijital dönüşümde öncü olacağını umduğunu da ekledi.

Yeşil kampüs iyileştirmeleri

Önümüzdeki dönemlerde sürdürülebilirliğe ağırlık vereceğini vurgulayan Koyuncu, bu planlarına örnek olarak, her gün oluşan bir tona yakın organik atığı kompostlaştırıp; üretilen gübreyi İTÜ Bahçeleri'nde kullanılacağını belirtti.

Yağmur Suyu Hasadı projesi ile yağmur suyunun da verimli kullanılması adına tüm binaların kendi çatı sularını toplaması için çalışmalara başlandığını, ilk uygulamanın İTÜ Camisi’nde 300 metreküplük sarnıçla başladığını belirtti. Gölete yakın binaların suyunu arıtarak göleti beslemek ve otonom araçlar ile yerleşke içi ulaşımı kolaylaştırmak da Koyuncu’nun planları arasında.

250. Yıl hazırlıkları

2023 yılının İTÜ’nün 250. yılı olması sebebi ile bu tarih için çalışmalara başlandığını aktaran Koyuncu, bu yıla doğru giderken sergiler, konserler, sempozyumlar, söyleşiler, spor etkinlikleri, yayınlar ve yarışmalar düzenlemeyi planladığını aktardı. 

Beş yeni Mükemmeliyet Merkezi

Mükemmeliyet Merkezleri ile disiplinler arası projelerle, akademi-kamu-sanayi iş birliğini geliştirmeyi planladıklarından söz eden Koyuncu, İTÜ’de bulunan 500 laboratuvarın tematik olarak birleştirilmesinin önemli bir adım olacağı görüşünde.

Bu beş farklı Mükemmeliyet Merkezleri’nin açıklanan isimleri şu şekilde:

  • İleri Araç Teknolojileri
  • Nükleer ve Yeni Enerji Teknolojileri
  • Akıllı Şehirler ve Sürdürülebilirlik
  • 6G Haberleşme ve Mobil Araç Teknolojileri
  • İleri Malzeme Teknolojileri

Yeni lisans ve yüksek lisans programları yolda

Yeni bütünleşik lisans ve yüksek lisans programlarının yolda olduğunu ve bu yeniliğin üniversitemizi bir üst katmana taşıyacağını söyleyen Koyuncu, bu yeni programlardan birinin ayrıntısı olarak, 10 aylık bir endüstriyel stajın bulunduğunu ekledi.

Yüksek lisans ve doktora eğitimlerinin verildiği enstitüler geçtiğimiz haftalarda tek çatı altında toplanmıştı. Buna ek olarak Kariyer Merkezi ile Merkezi Staj Birimi birleştirildi.

Hibrit eğitimin artık vazgeçilmezimiz olacağını aktaran Koyuncu, uzaktan eğitim için açık kaynaklı sınav platformu oluşturulduğunu ve İTÜ Sunucuları'nda açık kaynak kodlu sınav uygulamaları yapıldığını açıkladı. BİDB’nin yeni nesil bir öğrenci bilgi sistemi üzerinde çalıştığını ve bu sürecin 2021’de tamamlanmasını hedeflediğini ekledi.

 

Karaca dönemi yanlışları düzeltilmeye başlanıyor: Garip FEB kaplamaları sökülüyor İTÜ mailinize gelebilecek bu maile dikkat

Gereğinin yapılmasını arz ederiz: Vadi Yurdu öğrencileri arasında dilekçe toplanıyor

İTÜ'den yeni seri üretim projesi: Fahri Doktora

Taşkışla kulüp konteynerlerine hırsız girdi

Acil durum: nerede ders çalışacağız?

Altan Edige Kız Öğrenci Yurdu'nda asansör krizi