Güray Baran
Son 180 günde 0 haber

Karaca dönemi yanlışları düzeltilmeye başlanıyor: Garip FEB kaplamaları sökülüyor

Prof. Dr. Mehmet Karaca'nın rektörlüğü döneminde kurulan Kampüs Planlama Komisyonu tarafından yaklaşık 6 yıl önce FEB dahil birçok fakülte binasına tartışmalı bir şekilde yaptırılan "metal güneş kırıcı" paneller FEB'den sökülüyor.

İTÜ Fizik Mühendisliği Öğretim Üyeleri'nden Prof. Dr. Oğuzhan Gürlü bu söküm işlemini Twitter hesabından paylaşmasının ardından tweetin altında birçok öğretim üyesi zamanında yaptıkları uyarıları hatırlatarak bu metal panellerin tehlikelerini yeniden hatırlattı. Bu söküm işleminin sadece FEB ile mi sınırlı kalacağı yoksa tüm fakülte binalarında da mı uygulanacağı ise bilinimiyor.

Ne olmuştu? Bu tartışma neyin nesi?

Maslak Kampüsü'nün en eski binası olan Fen-Edebiyat Fakültesi binasına (FEB) yapılan bu tonlarca ağırlıktaki çelik panellerin planlaması sırasında birçok fakülte öğretim üyesi tarafından itirazlar yapılmıştı. Binaların deprem güçlendirilmesi gibi daha öncelikli ihtiyaçları olduğu belirtilmesine rağmen dönemin yönetimi bu metal güneş kırıcıları daha acil bulmuştu. 1980 öncesinde yapılan bir binaya tonlarca ağırlıkta bindirilen yükün binaya karşı yaratabileceği tehlikeyi sorgulayan öğretim üyeleri yönetim tarafından adeta azarlanmışlardı.

İddia edilene göre dönemin Fen-Edebiyat Fakültesi Sekreteri, bu işlemin yapılmasını engellemek için uğraşmış ancak yönetim kararından dönmemiş, metal panelleri FEB'e takarak konuyu kapatmıştı.

Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyeleri'nden Prof. Dr. Fatma Neşe Kök ve Prof. Dr. Oğuzhan Gürlü bu olayları Twitter'da şu şekilde anlatıyorlar:

İTÜ binaları ne durumda?

Zaman zaman İTÜ binalarının depreme dayanıklılığı gündeme gelen konulardan (KSB'nin 5,8 şiddetindeki depremde hasar alması vb.). Ancak şimdiye kadarki yönetimler bu konuda incelemeler yaptırsa da hiçbiri bu işlemden öteye bir hamle yapmadı. Bu panellerin takılıp sökülme işleminin ise FEB'e verdiği hasarın boyutu maalesef bilinemiyor. Bu konuda ise İTÜ İnşaat Fakültesi Öğretim Üyeleri'nden Doç. Dr. Beyza Taşkın, Prof. Dr. Oğuzhan Gürlü'nün tweeti altında yorumlarda bulundu:

Kampüs Planlama Komisyonu nedir, ne iş yapar?

Mehmet Karaca dönemi "icraatlerinden" biri olan Kampüs Planlama Komisyonu, içinde birçok fakülteden ve birimden temsilci bulunduran, kampüs planlarının ve projelerini yapmasını ve yönetmesi beklenen bir komisyondu. Ancak beklendiği gibi olmayıp bir süre sonra işlevsiz kaldı. Mehmet Karaca döneminin bir özeti olan bu komisyon kısa sürede bir duyuru komisyonuna dönüştü.

İTÜ ve Katar Üniversitesi arasında işbirliği yapıldı: Tepkiler büyüyor İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu 2021 yılı plan ve projelerini açıkladı

Gereğinin yapılmasını arz ederiz: Vadi Yurdu öğrencileri arasında dilekçe toplanıyor

İTÜ'den yeni seri üretim projesi: Fahri Doktora

Taşkışla kulüp konteynerlerine hırsız girdi

Acil durum: nerede ders çalışacağız?

Altan Edige Kız Öğrenci Yurdu'nda asansör krizi