ANKA'nın çipi İTÜ'den

İTÜ, Türkiye'nin 1,5 trilyon dolarlık ileri elektronik pazarında söz sahip olması için yerli çip üretim merkezi kurdu. Merkezde üretilecek ilk çip, yerli insansız hava aracı ANKA'da kullanılacak

Yeni Şafak'ın haberine göre İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Elektronik Fakültesi bünyesinde 2008 yılında temeli atılan İTÜ VLSI (Çok Geniş Ölçekli Tümleşim) ölçme laboratuarı törenle hizmete açıldı. VLSI alanında Türkiye'deki öncüsü Prof. Dr. Duran Leblebici'nin adının verildiği laboratuarın açılışında konuşan İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, 'Bu laboratuvarla İTÜ, bilim dünyasıyla entegrasyonunu ve saygınlığını geliştirecek, Türkiye ve dünyaya yaptığı önemli katkılara bir yenisini daha ekleyecektir' dedi.

SÖZ SAHİBİ OLACAĞIZ

Laboratuvarın Türkiye'nin 1,5 trilyon dolarlı elektronik pazarında söz sahibi olması için önemli bir adım olduğunu da kaydeden Karaca, laboratuvarda geliştirilen yerli çipin milli üretim olan insansız hava aracı ANKA'ya takılacağını da sözlerine ekledi.

BEYİN GÖÇÜ ÖNLENECEK

Laboratuarla akademik açıdan daha nitelikli araştırma ve yayınların yapılmasının önünün açıldığını belirten Karaca, 'Projemiz sayesinde Türkiye'den Avrupa ve ABD'ye doğru yaşanan beyin göçünü de engellemiş olacağız' dedi.

Tıptan uzaya her yerde

Yrd. Doç. Dr. Devrim Aksın, 'VLSI teknolojisi, tıptan uzay çalışmalarına, ev aletlerinden cep telefonlarına kadar çok geniş bir yelpazede binlerce çeşit üründe bulunuyor. Bugün ABD, Japonya, Almanya, Güney Kore gibi ülkeler, VLSI teknolojisi ile sıçrama yaratmış, önemli kazanımlar elde etmişlerdir. Biz de gelişmiş bir ülke olacaksak, bu tür çalışmaları başlatmak zorundayız' dedi.

Yerli İHA'nın çipini biz tasarladık

Türkiye, kendi çipini üretme kapasitesine sahip ülkelerden biri. İTÜ VLSI Ölçüm Laboratuvarı alt yapısından yararlanılarak tasarlanan çip tamamen İTÜ mühendisleri tarafından, insansız hava aracı (İHA) ANKA'da kullanılmak üzere üretildi. İTÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Türker Küyel, 'Stanford, Berkeley ve U.C.L.A. gibi üniversitelerde, bu tür benzer laboratuvarlar nadir de olsa var. Ancak İTÜ VLSI
Ölçme Laboratuvarı son derece güncel' dedi.

Final Sınav Programı Açıklandı... İTÜ'nün ve Türkiye'nin ikinci uydusu uzayda

İTÜ'de kulüp skandalı

İTÜ’nün Duayen Hocalarından Prof. Dr. M. Cengiz Dökmeci Hayatını Kaybetti

İTÜ'den uluslararası arenada çifte başarı

Ara tatilde sanat molası: İstanbul’un kaçırılmaması gereken sergileri

arıSanat: 16-24 Kasım