Aramıza hoş geldin yeni İTÜ'lü! İşte kayıt yaptırırken bilmen gerekenler
Belki yıllardır hazırlandın belki de son bir ay. Hayallerin için elinden geleni yaptın. Sınav heyecanı, ardından başlayan tercih süreci heyecanı derken artık “İTÜ’lü olma”nın önünde tek bir engelin kaldı. O da kayıt olmak. Ne kadar heyecanlı ve endişeli olduğunu biliyoruz. Bu yüzden başlangıçta ihtiyaç duyabileceğin tüm bilgileri arı24 olarak senin için derledik. Sadece “İTÜ’lü olma”nın heyecanını doya doya yaşayabilmen için :)
O zaman başlayalım. Okula kaydını 2 şekilde yaptırabilirsin. Kayıt esnasında üniversitemi görmek istiyorum dersen İTÜ'ye gelerek, istersen de e- kayıt şeklinde kaydını tamamlayabilirsin.
İTÜ'ye gelerek kayıt yaptırmak istiyorum.
Kayıt işlemini 14- 15- 16 Ağustos 2017 tarihlerinde, bölümünüzün bulunduğu fakülteye göre size verilen gün ve saat aralığında İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa Yerleşkesi'ndeki Süleyman Demirel Kültür Merkezi (SDKM) içerisinde gerçekleştireceksin. Süleyman Demirel Kültür Merkezi'ne nasıl geleceğim diye sorduğunu duyar gibiyiz. Merak etme, senin için aşağıda nasıl geleceğini anlattık.
* Bölümünün kayıt günü-saatini öğrenmek için tıklayınız.
* Kayıt esnasında gerekli olan belgeler ise şunlardır.
- Lise Diplomasının aslı
- 4 adet vesikalık fotoğraf (fotoğraflar son altı ayda çekilmiş ve adayı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde olmalıdır.)
- Öğrenim ücretinin ödendiğine dair dekont (UOLP-Uluslararası Ortak Lisans Programları Öğrencileri İçin )
- 1995 ve daha önceki yıllarda doğmuş erkek adaylar için Askerlik Durumu Beyan Formu. (Askerlik Durumu Beyan Formu için tıklayınız.) (1996 ve daha sonraki yıllarda doğmuş erkek adaylardan bu belge istenmeyecektir.)
- Denizcilik Fakültesinin programlarına kayıt olacak öğrenciler için Gemiadamları Sağlık Yoklama Belgesi
- Doktor onaylı kan grubu kartı (Kimliğinde kan grubu yazan öğrenciler kimlik fotokopisi verebilirler.)
* Eğer İTÜ KKTC'yi kazandıysan, senin için gerekli belgeler kktc.itu.edu.tr adresi üzerinden açıklanacak. Bu siteyi sık sık kontrol etmende fayda var.
E-kayıt yaptırmak istiyorum!
11-16 Ağustos tarihleri arasında turkiye.gov.tr üzerinden yapılacak olan e-kayıtlar için e-Devlet şifresi, mobil imza veya elektronik imza yöntemlerinden birini kullanarak e-Devlet Kapısı sistemini giriş yapmalısın. e-Devlet şifreni postanelerden temin edebilirsin. Sisteme giriş yaptıktan sonra kullanman gereken hizmet e-hizmetler ' de bulunan Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı kısmında yer alan Üniversite e-Kayıt olacak. Ya da giriş yaptıktan sonra https://www.turkiye.gov.tr/yok-universite-ekayit linkine girerek sistemin seni yönlendirmesini takip edip e kaydını tamamlayabilirsin.
*E-kayıt işlemlerini tamamlayan ve kayıt olduklarını gösterir barkotlu çıktıyı alan öğrencilerin ayrıca kayıt için İTÜ'ye gelmelerine veya belge getirmelerine gerek yoktur.
*E-kayıt yaptıran öğrencilerin öğrenci kimlik kartı, uluslararası öğrenci kimlik kartı, İstanbulkart(İETT indirimli seyahat kartı) ve Bilgi İşlem Daire Başkanlığı'nın İTÜ kullanıcı adı ve şifre içeren mektubunu 21 Ağustos- 22 Eylül tarihleri arasında İTÜ Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı'ndan almaları gerekmektedir.
*E-kayıt yaptıran öğrenciler 21 Ağustos -22 Eylül tarihleri arasında istenen belgeleri İTÜ Öğrenci İşleri Daire Başkanlığa'na teslim etmesi gerekmektedir. İstenen belgeler ise şunlardır:
- Lise diplomasının aslı
- 4 adet vesikalık fotoğraf (fotoğraflar son altı ayda çekilmiş ve adayı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde olmalıdır.)
- 1995 ve daha önceki yıllarda doğmuş erkek adaylar için Askerlik Durumu Beyan Formu. (Askerlik Durumu Beyan Formu için tıklayınız.) (1996 ve daha sonraki yıllarda doğmuş erkek adaylardan bu belge istenmeyecektir.)
- Doktor onaylı kan grubu kartı (Kimliğinde kan grubu yazılı olan öğrenciler kimlik fotokopisi verebilirler.)
* Bazı programlar kayıtlarını e-kayıt şeklinde yaptıramazlar. Eğer aşağıdaki bölümlerden birinde okuyorsanız İTÜ'ye gelerek kaydınızı yaptırmanız gerekmektedir.
Kayıt ücreti var mı?
2012 yılından itibaren harç ücretleri kaldırılmış olup UOLP programları dışında kayıtta herhangi bir ücret alınmayacaktır.
*Uluslararası Ortak Lisans Programı (UOLP) öğrencilerinden alınacak ücretler için tıklayınız.
Kayıt için Süleyman Demirel Kültür Merkezi'ne nasıl geleceğim?
NOT: İstanbul içindeki toplu taşımlarda İstanbulkart(akbil) kullanılmaktadır. Akbili olmayanlar toplu taşımalar için 5TL ücretindeki tek kullanımlık jetonları kullanabilirler. İsterseniz toplu taşımalara binmeden önce görebileceğiniz “Biletmatik”lerden 10 TL’ye içinde 4 TL yüklü ulaşım kartları alabilir ve daha sonra bu karta para yükleyerek daha uzun vadeli kullanabilirsiniz. İstanbul dışından gelenlerin metroları tercih etmeleri daha kullanışlı olacaktır.
NOT: Taksi ile İTÜ Ayazağa Yerleşkesi’ne gelecek olanlar takside gitmek istediği yer için “İTÜ Maslak Kampüsü” demelidir. İTÜ Ayazağa derseniz yanlışlıkla farklı yerlere gidebilirsiniz. Daha önce başımıza gelmişliği olduğu için sizlerin de böyle bir durum yaşamanızı istemeyiz :)
**Atatürk Havalimanı'ndan Ulaşım: Havalimanı içerisinde bulunan M1 Atatürk Havalimanı-Yenikapı metrosuna binip son durak olan Yenikapı’da ineceksiniz. İndikten sonra M2 Yenikapı-Hacıosman metro hattına aktarma yapıp İTÜ Ayazağa durağında inerek yerleşkemize ulaşabilirsiniz.
**Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan Ulaşım: E3 kodlu İETT otobüsü ile 4.Levent'e gidebilir, ardından metro(M2) ile İTÜ-Ayazağa durağında inip yerleşkemize ulaşabilirsiniz.
Ayrıca her iki havalimanından HAVABÜS ile Taksim'e gelip ardından Metro ile yerleşkemize ulaşabilirsiniz.
HAVABÜS Ücretleri; Sabiha Gökçen - Taksim = 15 TL, Atatürk Havalimanı - Taksim = 12TL
**Otobüs ile ulaşım;
Tercih ettiğiniz otobüs firmasının Maslak servisi var ise onu kullanabilirsiniz. Maslak servisi yok ise Taksim servisi sorabilirsiniz. Servis ile Taksim'e geldikten sonra M2 metro hattını kullanarak İTÜ Ayazağa durağında inebilirsiniz.
Esenler Otogarda inip M1 metro hattına binip Yenikapı’da inebilir, ardından M2 metro hattına aktarma yaparak İTÜ Ayazağa durağında inebilirsiniz. Ya da Esenler Otogardan 83O otobüsü ile Taksime gelebilir ve M2 metro hattı ile Taksim - İTÜ Ayazağa şeklinde bir güzergah izleyebilirsiniz. Ama raylı taşıt kullanmanız trafik açısından avantaj sağlayacaktır.
İngilizce Yeterlilik Sınavı'na (Proficiency) girmeli miyim?
Hazırlık okumak istiyorsan 7 Eylül saat 10:00'da İngilizce yeterlilik düzeyini belirlemek için İTÜ Maçka Yabancı Diller Okulu'nda yapılacak olan "Düzey Belirleme Sınavı"na girmen gerekiyor. Söz konusu sınav için herhangi bir kayıt yapılmayacak olup, sınav sabahı sınav yerinizi İTÜMaçka Yabancı Diller Okulu'ndan öğrenebilirsiniz. E- kayıt yapan öğrencilerin bu sınava girmek için kayıtları otomatik olarak yapılacaktır.
Ama direkt olarak hazırlığı geçmek istiyorsan "İngilizce Yeterlilik Sınavı" olan Proficiency'ye girmen ve yeterli puanı alman gerek. İngilizce Yeterlilik Sınavı kayıtlarını; kayıt günü okula geldiğinde YDY masalarına giderek yaptırabilirsin. Eğer E-kayıt şeklinde kaydını yaptıracaksan; İngilizce Yeterlilik Sınavı'na girmek için gereken başvuruyu http://www.sis.itu.edu.tr/onkayitlar/english_exam/ linki üzerinden 14-18 Ağustos tarihleri arasında yapman gerek. Bu sınavın ilk aşaması 23 Ağustos'ta saat 10:00'da yapılacaktır. İlk aşamada başarılı olanlar 2. aşamaya geçmeye hak kazanırlar. Sınavın 2. aşaması ise 25 Ağustos saat 14:00'da yapılacaktır.
* "İngilizce Yeterlilik Sınavı" olan Proficiency hakkında detaylı bilgi içn tıklayınız.
* Son iki yıl içerisinde alınmış Toefl, PTE Academic, İTÜ Yeterlilik Sınavı belgelerinden birisine sahipseniz tıklayınız.
* Eğer UOLP öğrenciyseniz hazırlık sınavı için tıklayınız.
Bizim sana tavsiyemiz İngilizce yeterlilik düzeyi belirleme sınavına girmen. İngilizce yeterlilik düzeyi belirleme sınavına girdikten sonra istersen hazırlığı geçme sınavı olan Proficiency sınavına girebilirsin. Proficiency sınavında geçmek için yeterli notu alamazsan İngilizce yeterlilik düzeyi sınavında kazanmış olduğun kurdan hazırlık okumaya başlayacaksın. Eğer yeterlilik düzeyi belirleme sınavına girmemişsen direkt en son kurdan hazırlığa başlayacaksın.
*İTÜ Hazırlık Takvimi'ni görmek için tıklayınız.
Kayıt sürecinde okul içinde nerede yemek yiyebilirim?
Maslak Kampüsü’nde ArıMola, Fanfan, Selfiş (Sütiş), Jr. Bee, Dolunay Spor Cafe, Aslı Börek Cafe, Simmit, Vadi Cafe ve Espresso Lab gibi çeşitli yemek seçenekleri görebileceğiniz birçok kafe bulunmakta. Gün içinde açık olan bu kafelerde karnını doyurabilirsin :)
Nerede konaklayacağım?
Seni ve aileni en çok düşündüren şeylerden biri de konaklama. İTÜ eğitim öğretimin yanı sıra öğrencilerine kampüslerde konaklama imkanları da sağlamaktadır. Kız ve erkek öğrencilerin rahatça konaklayabilmesi için kız yurtları ve erkek yurtları olarak ayrılan İTÜ yurtlarında 7-24 sıcak su ve İTÜ interneti (İstanbul'un en hızlı interneti) mevcuttur. Yurtların çoğu en büyük yerleşkemiz de olan İTÜ Ayazağa Yerleşkesi'nde yer alırken, İTÜ Gümüşsuyu Kampüsü'nde 1 adet kız yurdu ve 1 adet erkek yurdu bulunmaktadır. Ayazağa yerleşkesinde yer alan yurtlar kız ve erkek yurtları olarak ayrılmıştır. Buradaki yurtlarda tek kişilik odalardan başlayarak 4 kişi kapasiteli odalara sahip yurtlar bulunmaktadır. Tuvalet, banyo ve mutfaklar genelde ortaklaşa kullanılırken bazı yurtlarımızda tuvalet ve banyolar odaların içerinde yer almaktadır.
İTÜ yurtlarına kaydını www.yurtkayit.itu.edu.tr adresi üzerinden 14 -18 Ağustos tarihleri içerisinde online olarak yapman gerek. Online kayıt esnasında sabıka kaydı (e-devlet çıktısı olabilir), mikrofilm (akciğer) raporunun aslı, sağlık raporu ( Aile Hekiminden alınmış sağlık belgesi olabilir), anne ve babanın çalıştığı kurumdan personel veya maaş belgesi bilgilerini sisteme yüklemen gerekecek. Başvuru sonuçları ise 25 Ağustos'ta açıklanacak.
Yurtlara yerleştirmedeki öncelik İstanbul dışından gelenler ve hazırlık öğrencileri veya İTÜ'deki ilk senesi olan öğrencilerdir. Yurtlar dışında yine İTÜ Maslak Kampüsü'nde Yılmaz Akdoruk Öğrenci Evi yer alır. Yılmaz Akdoruk Öğrenci Evi'nde İTÜ'ye derece ile girmiş öğrencilere de yer ayrılmıştır. Yurtları daha detaylı incelemek için tıklayınız: yurtburs.itu.edu.tr/yurt/yurtlarimiz
İTÜ'den burs alabilir miyim?
2017-2018 Eğitim-öğretim yılı burs başvuruları 11 Eylül - 09 Ekim 2017 tarihleri arasında İTÜ Portal üzerinden online olarak yapılacaktır. İTÜ'de alabileceğiniz burslar başarı bursu, sporcu bursu, yemek bursu ve ihtiyaç bursudur.
Başarı bursu hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.
Sporcu bursu hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.
Yemek bursu hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.
İhtiyaç bursu hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.
arı24 gönüllü öğrenci topluluğu olarak aramıza yeni katılan tüm yeni İTÜlülere, İTÜ hayatlarında başarılar diliyoruz. İTÜ'deki hayatı yakından takip etmek, merak ettiklerinizi sorabilmek için sosyal medyadan bize ulaşabilirsin. Ayrıca İTÜ'nün en aktif öğrenci Facebook grubu olan İTÜ Sosyal'e üye olarak yeni okulunuzu ve ortamını yakından takip edebilir, merak ettiklerinizi sizlerin yollarından geçmiş olan İTÜ'lülere sorabilirsiniz.
Bizi takip etmeyi unutmayın :)
arı24 Facebook sayfası için tıklayınız.
arı24 Twitter sayfası tıklayınız.
arı24 Instagram hesabı için tıklayınız.
İTÜ Sosyal'e üye olmak için tıklayınız.