Kaan
Son 180 günde 7 haber

arıSanat: Temmuz 2025

Final telaşının ardından İTÜ’de yaz dönemi resmen başladı. Stajlar, yaz okulları ve dinlenme planları arasında İstanbul, kültür ve sanat takviminde dopdolu bir temmuz ayına ev sahipliği yapıyor. Bu haberde, temmuz ayı boyunca İstanbul’da ziyaret edebileceğiniz öne çıkan sergi ve etkinlikleri sizin için derledik.

Troia Destanı: Kumaşlarda Saklı Zaman

Boreas Kadın ve Sanat Derneği’nin hazırladığı “Troia Destanı: Kumaşlarda Saklı Zaman” sergisi, Bakırköy Sanat’ta sanatseverlerle buluşuyor. Sergi, Homeros’un İlyada destanının 24 sahnesini, el emeğiyle hazırlanmış 24 kırkyama eser aracılığıyla yeniden yorumluyor. Kumaş, iplik ve dikiş teknikleriyle şekillenen bu eserler; Troia mitini yalnızca görsel değil, aynı zamanda dokunsal bir anlatıya dönüştürüyor. Her bir sahne, kadın emeğinin zamansız gücünü ve kültürel mirasın güncel bir sanat pratiğiyle nasıl buluşabileceğini gözler önüne seriyor. İBB Kültür ve İBB Miras katkılarıyla gerçekleşen sergi, mitlerin kumaşla birleştiği bir bellek alanı yaratıyor. “Troia Destanı: Kumaşlarda Saklı Zaman” sergisi, 25 Temmuz 2025 tarihine kadar her gün Bakırköy Sanat’ta ziyaret edilebilir.

Fotoğraf 101:Fotoğraf Nedir? Ontolojik Bir Yaklaşım

Müze Gazhane’nin ev sahipliğinde gerçekleşecek olan “Fotoğraf 101 – Fotoğraf Nedir?” başlıklı üç haftalık atölye, görsel kültüre ilgi duyan herkesi düşünsel bir keşfe davet ediyor. Fotoğrafın üretim süreçlerinden izleme biçimlerine, arşivleme meselelerinden yeni teknolojilere kadar geniş bir çerçevede ilerleyecek söyleşi; teknik seviyeden bağımsız olarak tüm katılımcıların kendi deneyimlerini geliştirmesine olanak tanıyan açık uçlu bir öğrenme süreci sunuyor.

Her dersin bir ana tema etrafında şekillendiği atölyede, kısa okumalar, tartışmalar ve birlikte düşünme egzersizleri yer alıyor. Amaç, fotoğrafın yalnızca bir kayıt aracı değil, aynı zamanda kültürel, teknolojik ve felsefi bir nesne olarak da yeniden ele alınması.

Atölye 14 Temmuz Pazartesi günü saat 19.00’da Müze Gazhane T Atölye’de gerçekleşecek. Sınırlı kontenjana sahip etkinliğe katılmak isteyenler, 10 Temmuz Perşembe günü saat 12.00 itibarıyla Radar Türkiye mobil uygulaması üzerinden kayıt yaptırabilir.

Faik Şenol: Şehrin Hafızası

İstanbul’un belleğini kare kare kaydeden usta foto muhabiri Faik Şenol’un İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ arşivinde yer alan özel seçkisi, Taksim Sanat’ta izleyiciyle buluşuyor. “Faik Şenol: Şehrin Hafızası” başlıklı sergi, İstanbul’un farklı dönemlerinden gündelik hayat sahneleri, toplumsal olaylar, yüz ifadeleri ve kent manzaralarıyla, izleyiciyi görsel bir tarih yolculuğuna çıkarıyor.

Sergi, yalnızca bir dönemi belgelemekle kalmıyor; aynı zamanda İstanbul’un değişen ritmini, sokaklarının hafızasını ve insanlarının yüzlerindeki izleri Şenol’un kadrajıyla yeniden hatırlatıyor.

16 Mayıs – 31 Temmuz tarihleri arasında, Taksim Metrosu -1. katta yer alan Taksim Sanat’ta ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Marcel Dzama: Ay Işığıyla Dans

Kanadalı sanatçı Marcel Dzama’nın Türkiye’deki ilk kişisel sergisi “Ay Işığıyla Dans”, Pera Müzesi’nde sanatseverlerle buluşuyor. Küratörlüğünü Alistair Hicks’in üstlendiği sergi, Dzama’nın müzik, dans ve hayal gücüyle bezeli görsel evreninden başlayarak, günümüz dünyasındaki çevresel yıkım, savaşlar ve kötü yönetime yönelik eleştirilerini de içeren çok katmanlı eserlerden oluşuyor.

Çizim, resim ve video gibi farklı mecralarda üretim yapan Dzama, sanatında hem popüler kültür unsurlarını hem de Marcel Duchamp’tan miras kalan satranç metaforunu mizahi ve eleştirel bir dille harmanlıyor. Sergide sanatçının New York’lu dostu Raymond Pettibon’la ortaklaşa ürettiği eserler de yer alıyor.

Marcel Dzama: Ay Işığıyla Dans, 17 Ağustos 2025 tarihine kadar Pera Müzesi Beyoğlu’nda ziyaret edilebilir.

Artİstanbul Feshane’de Yaz Akşamları Sinemayla Buluşuyor

Artİstanbul Feshane’de Ücretsiz Sinema Akşamları Başlıyor. İstanbul’un önemli kültür ve etkinlik alanlarından Artİstanbul Feshane, Temmuz ayı itibarıyla her cumartesi günü ücretsiz film gösterimlerine ev sahipliği yapacak. İBB Kültür Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen programda, hem çocuklara yönelik animasyon filmleri hem de yetişkinler için klasik ve kült yapımlar izleyiciyle buluşacak.

Gösterimler “Çocuk Düşleri”, “Dün Gibi”, “Bir Tane Daha?”, “Zamansız Klasikler” ve “Yıllar Geçse De” başlıklı temalarla her hafta farklı türlere odaklanacak.

Forrest Gump, Kazablanka, Örümcek Adam üçlemesi ve Karlar Ülkesi gibi filmler, Haliç kıyısındaki Feshane'de açık havada izlenebilecek.

Etkinliğe katılım ücretsiz, ancak yerler sınırlı. Gösterimlerin biletleri İstanbul Senin mobil uygulaması üzerinden temin edilebilir.

Doug Aitken: İçimdeki Şehir

Borusan Contemporary, Amerikalı sanatçı Doug Aitken’ın Türkiye’deki ilk kişisel sergisi olan “İçimdeki Şehir” ile ziyaretçilerini çağdaş dünyanın ritmi, yalnızlığı ve dijitalleşen yapısıyla yüzleşmeye davet ediyor. Film, heykel, neon ışıklar ve tekstil gibi farklı mecralarda çalışan Aitken, modern yaşamın insan üzerindeki etkilerini çok katmanlı bir dil ile ele alıyor.

Sanatçı, teknolojiyle kurduğumuz ilişkiyi sadece estetik değil, aynı zamanda sorgulayıcı bir yaklaşımla sunuyor. Aitken’ın işleri, bir yandan sürekli bağlı olma hâlini işlerken, öte yandan bireysel yalnızlığı ve içe kapanışı gözler önüne seriyor. 

“İçimdeki Şehir” sergisi, 17 Ağustos 2025 tarihine kadar Borusan Contemporary’de (Sarıyer, Perili Köşk) hafta sonları ziyaret edilebilir.

Sanat Rotası: Arter’de Rehberli Sergi Turları

İBB Kültür AŞ iş birliğiyle düzenlenen Sanat Rotası, Arter’de devam eden dört güncel sergiyi rehber eşliğinde gezmek isteyenler için Temmuz ayında da ziyaretçilerini bekliyor. 19 Temmuz’a kadar sürecek bu ücretsiz turlar, katılımcılara Arter’in güncel programını yakından tanıma fırsatı sunuyor.

Tur programında yer alan sergiler şunlar:

  • Franz Erhard Walther: Heykel Olma Teşebbüsü

  • Koray Ariş: İçinde Yaşadığımız Deri

  • Kader Attia: Asesinos! Asesinos!

  • Basınç Altında Suyun Üstünde

Farklı disiplinlerden sanatçılara ait bu dört sergi, Arter’in kapsayıcı ve çok yönlü sanat yaklaşımını yansıtıyor.

Turlar sınırlı kontenjanla gerçekleşiyor. Katılım için Radar Türkiye uygulaması üzerinden ön kayıt yaptırmak gerekiyor.

 

 

2024-2025 dönemi İTÜ lisans mezun dereceleri açıklandı

2024-2025 dönemi İTÜ lisans mezun dereceleri açıklandı

arıKariyer Temmuz: Yapay zekâ kurtarıcı mı, kopyacı mı?

KIM101/E dersinde kartlar yeniden dağıtılıyor

İTÜ yaz okulu ücretleri belli oldu, kontenjanlar saniyeler içinde doldu

Dünya sıralamasında İTÜ ilk 300'ün içinde