
İTÜ 2025 Mezuniyeti'nden hafızalara kazınan anlar
İstanbul Teknik Üniversitesi'nde (İTÜ) 12 Temmuz Cumartesi günü düzenlenen 2024-2025 akademik yılı Lisans ve Yüksek Lisans Mezuniyet Töreni, tüm fakültelerin kendi içinde düzenlediği törenlerin ardından akşam saatlerinde İTÜ Stadyumu'nda gerçekleştirildi. Büyük bir coşku ve heyecan içinde tamamlanan törenin ardından gerçekleştirilen partide ise ünlü DJ'ler Arman Aydın, Arem Özgüç ve yeni mezun olan öğrenciler arasında yer alan Manifest grubu üyesi Hilal Yelekçi birlikte sahne aldı.
Bununla birlikte, İTÜ 2025 Mezuniyet Töreni yalnızca bir kutlama değil, öğrencilerin tepkilerini ifade ettiği bir platforma dönüştü. Mezun olan öğrenciler ve aileleri için unutulmaz olan bu günü daha da unutulmaz yapan olaylar ise; gün boyu yaşanan, özellikle kayyum rektör ve dekanlara karşı öğrencilerin gerçekleştirdiği protestolar, uygulanan pankart sansürleri, sosyal medyada yankı bulan sahne görüntüleri ve dahası oldu.
Taşkışlalılar kayyum dekana sırtını döndü
Sabah 9.30'da İTÜ Mimarlık Fakültesi'ndeki törende (Taşkışla) dekan tarafından gerçekleştirilen mezuniyet konuşması, öğrencilerin protestosuyla karşılandı. Konuşma yaptığı sırada dekana sırtlarını dönen öğrenciler dekanı dakikalarca alkış, ıslık ve sloganlar eşliğinde protesto etti.
İTÜ Mimarlık Fakültesi 1.sinden çarpıcı konuşma: "Tekrar hatırlatmakta fayda var, kayyumlar gidecek biz kalacağız!"
İTÜ Mimarlık Fakültesi 2024-2025 akademik yılı fakülte birincisi, yaptığı konuşmada çok çarpıcı ifadelere yer verdi. Yaklaşık 4 dakika uzunluğunda olan bu konuşmada zorlu ve güvencesiz piyasa koşullarına, Kanal İstanbul projesine, Filistin zulmüne ve İTÜ Öğrencilerinin 19 Mart 2025 tarihinden sonra ülkede yaşanan olaylar nedeniyle gerçekleştirdikleri akademik boykot sürecine de değinen İTÜ'lü, "Konuşmamı bitirmeden önce de hatırlatmak isterim, biz şiddet ve tutuklamalar varsa ders yok diyerek çıktığımız akademik boykot sürecinde üzerimize kapanan kapıları, kayyumlar gidecek biz kalacağız diyerek açılan soruşturmaları, Türkiye'nin dört bir yanındaki sıra arkadaşlarımız için burada dile getirdik." "Dünya'yı ve Türkiye'yi bu karanlıktan çıkaracak yegane şey bizlerin ama sadece bizlerin örgütlü mücadelesi olacaktır." "Ve tekrar hatırlatalım, kayyumlar gidecek biz kalacağız!" sözleriyle konuşmasını büyük bir destek ve alkışlar eşliğinde noktaladı.
Pankart asılmasın diye pencere kolları sökülür mü?
Öğrencilerin pankart asma ihtimali nedeniyle İTÜ Mimarlık Fakültesi'nin ikinci katındaki tüm pencerelerin kollarını söken okul yönetimi, öğrenciler tarafından büyük bir şaşkınlık ve endişeyle karşılandı. Yaşanan trajikomik olayın ardından sosyal medyadan "Pankart asılmasından korktuğunuz için pencere kollarını mı söktünüz?" gibi tepkiler geldi. Aynı zamanda Taşkışla'da mezuniyet günü için İTÜ'lü öğrenciler tarafından hazırlanan çeşitli pankartların da alana alınmadığı, dahası gece okuldan bir pankartın da çalındığı iddia edildi.
Sökülen pencere kollarından birinin görüntüsü
Gece çalındığı iddia edilen pankartın görüntüsü
Maden Fakültesi tören alanına bando takımı ile geçiş yaptı
Mezuniyet günlerinde organize ettiği eğlenceli etkinliklerle bilinen Maden Fakültesi bu sene de stadyuma akademisyenleri ve öğrencileri ile beraber bando takımı eşliğinde giriş yaptı. Daha önceki senelerde ise Maden orta bahçede yaşlı müzisyenlerden oluşan bir grubun sahne aldığı ve dj performansının gerçekleştiği aktarıldı. Dileriz ki bundan sonraki senelerde de bu pozitif etkinlikler devam eder ve diğer fakültelerin de katılımıyla İTÜ daha coşkulu ve pozitif anlara şahit olur.
İTÜ Stadyumu'ndaki törende atanmış rektöre protesto ve pankartlara uygulanan çifte standart
12 Temmuz akşamında bütün fakülteler Ayazağa kampüsünde toplandıktan sonra İTÜ Stadyumu'ndaki tören alanına geçti. Mezuniyet için hazırladıkları pankartları da tören alanına sokmak isteyen bazı öğrencilerin pankartlarına el konuldu. Tören alanına geçiş yapan öğrenciler İstiklal Marşı ve saygı duruşu öncesinde "Mustafa Kemal'in askerleriyiz!" sloganları attı. Tören başladıktan sonra konuşmasını gerçekleştirdiği esnada seçilmiş değil atanmış rektörü protesto eden ve rektöre sırtlarını dönen öğrenciler "Hak Hukuk Adalet!" "Zıpla zıpla zıplamayan Tayyipçi!" "Rektör istifa!" sloganları attı.
Dini içerikli pankart tartışması ve İTÜ Medya ve İletişim Ofisi'nin açıklaması
12 Temmuz akşamı İTÜ Stadyumu, ilginç anlara tanıklık etmeye devam etti. Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi öğrencileri diplomalarını almak için sahneye çıktığı esnada beklenmedik bir durum yaşandı. Pankartları ile beraber sahneye çıkan öğrenciler yerlerine yerleşirken bir grup öğrenci "De ki: 'Namazım, ibadetlerim, hayatım ve ölümüm, alemlerin Rabbi Allah içindir.' (Enam 162)" yazılı pankartlarıyla sahnenin en önüne geçti. Daha sonrasında bunu gören birkaç İTÜ'lü, pankartın önüne geçerek pankartı kapamaya çalıştı.
Olay yaşandıktan bir gün sonra yani 13 Temmuz Pazar akşamı sosyal medyada da gündem olan bu pankart krizi nedeniyle İTÜ Medya ve İletişim Ofisi bir açıklama yayınladı. Habere söz konusu pankartın önüne geçen öğrenciler için yaptıkları bu açıklamada "...kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'den bir ayetin yer aldığı pankartın fiziki müdahaleyle engellenmeye çalışılması, kabul edilemez bir tahammülsüzlük örneğidir." "Bu konuda üniversitemiz tarafından tüm hukuki süreçler titizlikle yürütülecektir." ifadelerine yer veren ilgili birim, birkaç cümle sonra ise siyasi görüşü, yaşam tarzı, inancı ve düşüncesi ne olursa olsun tüm öğrencilerin rektörlüğü olduğunu belirtti. Binlerce öğrencinin olduğu İTÜ'de herkes aynı dine mensupmuş gibi kullanılan açıklamalarla beraber "tahammülsüzlük" ifadesi öğrencilerin aklına son aylarda yaşanan pek çok olayın yalnızca bir örneği olan ÖGB şiddetinde mağdur edilen üstüne soruşturma açılan öğrencileri getirdi.
Habere konu olan pankartın açıldığı anın görüntüsü
Bir grup öğrencinin pankartı kapattığı anın görüntüsü
Söz konusu açıklamada öne çıkan ifadeler
Protestolar Binali Yıldırım'a şikayet edildi: "Rektör ve cumhurbaşkanımız protesto edildi!"
Öğrenciler tören alanında rektörü protesto ederken stadyumun tribün kısmında oturan bir kadının görüntüleri sosyal medyaya damga vurdu. Önce Binali Yıldırım'ı arayan kadın, Yıldırım telefonu açmayınca kendisine mesaj atarak öğrencileri şikayet etti. Attığı mesajlarda "Bugün İTÜ'de kep atma vardı, orada rektör ve cumhurbaşkanımız büyük protesto edildi." "Onun için aradım. Videoya aldım ben." ifadelerinin yer aldığı görüldü.
DJ Arem & Arman ve Hilal Yelekçi performanslarıyla unutulmaz anlar yaşattı
Türkiyenin en ünlü DJ ikililerinden Arem & Arman ve Manifest grubu üyesi olan aynı zamanda o gün mezun olan İTÜ Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi Hilal Yelekçi,İTÜ Stadyumu'nda gerçekleşen mezuniyet töreninin ardından beraber sahneye çıktı. Sanatçılar, birbirinden güzel sahne showları ve havai fişek gösterileriyle İTÜ'lülere unutulmaz anlar yaşattı.
Gümüşsuyu arka kapısına asılan laiklik karşıtı pankart
13 Temmuz sabaha karşı kimliği belirlenemeyen bir grup tarafından İTÜ Makina Fakültesi'nin (Gümüşsuyu) kullanılmayan kapısına "Türkiye Müslümanlarındır havlamayacaksınız." yazılı bir pankart asıldığı öğrenildi.
Bahse konu olan pankartın görüntüsü
Fikir Kulüpleri Federasyonu'ndan "Teknik Üniversite'de gericiliğe geçit yok" pankartı
Fikir Kulüpleri Federasyonu (FKF) İTÜ temsilciliği, yukarıda bahsedilen pankartın asılmasının ve İTÜ yönetiminin dün akşam saatlerinde yayınladığı bildirinin ardından İTÜ Gümüşsuyu kampüsünün ana girişine "Teknik Üniversite'de Gericiliğe Geçit Yok FKF" pankartını astı.
Mezuniyet Töreninde görev alan öğrencilere nasıl davranıldı?
Mezuniyet töreni organizasyonunda görevli bir öğrencinin ekip içi haberleşme amacıyla açılan WhatsApp grubuna attığı bir mesaj gündem oldu. Mesajda o gün yaşadığı kötü deneyimi anlatan öğrenci; organizasyonun plansızlığına, az kişinin gerektiği alanlara gereğinden fazla insanın görevlendirilmesiyle yaşanılan zorluklara, yeme ve içme ihtiyaçlarının sorumlular tarafından önemsenmemesine ve bu zor koşullar altında saatlerce çalışmak zorunda kaldıklarına değindi. Mesajda aynı zamanda "Her şeyi son dakika yarım yamalak planlayıp son dakika haber vererek İstanbul Teknik Üniversitesi'nin yılda bir kere gerçekleşen mezuniyet törenini canımızı çıkartarak altından kalktınız." ifadelerine yer veren öğrenci yaşadığı en kötü organizasyon deneyiminin bu olduğunu belirtti. Gruba atılan mesajlara göre, görevli çoğu öğrencinin benzer deneyimler yaşadığı, gruptaki yetkililerin söz konusu mağduriyetleri görmek ve bir şey yazmamakla yetindiği aktarıldı. İTÜ Mezuniyeti gibi unutulmaz ve önemli olan bu günde yetkililerin yapması gerekenin her öğrenciye yakışır koşullarda güzel bir deneyim geçirmelerini sağlamak olduğunu belirtmek ve eğer iddialar doğru ise bundan sonraki süreçte bu mağduriyetlerin giderilmesi gerektiğini belirtmek isteriz.
arı24 ailesi olarak tüm mezunlarımızı tebrik ederiz.