Fen Edebiyat Fakültesi merdivenleri gökkuşağı renklerine boyandı

Yaklaşık bir ay öncesinde, Beyoğlu Fındıklı'daki merdivenler semt sakini 64 yaşındaki Orman Mühendisi Hüseyin Çetinel tarafından gökkuşağı renklerine boyanmıştı. Ancak Beyoğlu Belediyesi'nin merdivenleri habersizce griye boyamasının ardından, bu olay ülke genelinde büyük bir tepkiye yol açmıştı. Birçok şehirde, merdivenleri boyayan insanlar olaya sosyal medyadan paylaşımlarla destek vermişti. 

İTÜ'de ise 26 Eylül günü İTÜ Forumu olarak toplanan öğrenciler, bu tepkilere destek vererek Fen Edebiyat Fakültesi ile Süleyman Demirel Kültür Merkezi arasındaki merdivenleri boyadılar. Öğrenciler büyük bir topluluk halinde merdivenleri boyarken oldukça güzel tepkiler aldıklarını ve merdivenlerin bulunduğu kısımdan geçen herkesin kendilerine destek olup boyamada yardımcı olduklarını söylediler. Boyamanın ardından sosyal medyada binlerce kişi tarafından merdivenlerin fotoğrafları paylaşıldı.

İTÜ24 olarak, 'FEB merdivenlerinin boyanması' fikrinin hayata geçmesinde emeği geçen Ezgi Taş ile kısa bir röportaj yaptık:

Merdivenlerin boyanmasında fikir aşamasından son aşamaya gelene kadarki süreçten bize bahsedebilir misin? Merdivenleri boyarken bir mesaj verme amacınız var mıydı? 

Merdiven boyamak bizim için yaratıcı ve çok gündem olan bir eylem biçimi. Aslında Fındıklı'daki merdivenlerin boyanmasından sonra belediyenin tekrar griye boyaması ve gökkuşağının bile renklerine tahamül edemeyen hükümetin baskısına karşı yapılan bir eylem. Gezi sürecinden sonra sokak eylemleri devam ederken bir yandan da bu tarz yaratıcı eylemler yani "duran adam" gibi eylemler oldukça destek aldı. Biz de İTÜ Forumu olarak direnişin devam ettiğini göstermek ve direnişin renkli bir biçimini okula taşımak için bu eylemi gerçekleştirme kararı aldık.

Gerekli olan malzemeleri ortaklaştırdığımız bütçeyle aldık, okulda duyurusunu yaptık ve bugün gerçekleştirdik. İTÜ'lü olan herkes bilir ki, okulumuzun sanattan ve renklerden uzak bir yapısı var. Bu açıdan da okulun tam da merkezinde olan FEB merdivenlerini boyamak okulda herkesin desteğini aldı, her geçen bir fırça attı.

Bunların da ötesinde merdiven boyamak İTÜ Rektörlüğü'ne de verilen bir mesajdı. Geçen sene İTÜ'de yaşananlar; yani asistanların işten atılması, ODTÜ eylemlerinin rektörlük tarafından bizzat kınanması gibi İTÜ'lülerin tepkisini çeken ve kitlesel eylemlere neden olan politikalar yürütüldü. Bu eylem ile, aslında Gezi'de yaratılan isyanın hala devam ettiğini ve geçen sene yapılan politikaların devam etmesi halinde daha büyük tepkilerin doğabileceğini de göstermek istedik.

Merdivenleri boyarken size karşı bir tepki ya da boyamanıza karşı çıkan birileri oldu mu?

Herhangi bir şeyle karşılaşmadık üniversiteliler tarafından. Güvenlikler ve sivil polisler oradaydı, sözlü olarak bir şey demeseler de bakışlarıyla taciz ettiler. Umarız yarın sabah gittiğimizde griye boyanma gibi bir sürprizle karşılaşmayız.

 

Fotoğraf: Evrim Savaş

Beden Eğitimi Bölümü Dans Dersleri Yeni öğrenci kartları dağıtımı başlıyor

Gereğinin yapılmasını arz ederiz: Vadi Yurdu öğrencileri arasında dilekçe toplanıyor

İTÜ'den yeni seri üretim projesi: Fahri Doktora

Taşkışla kulüp konteynerlerine hırsız girdi

Acil durum: nerede ders çalışacağız?

Altan Edige Kız Öğrenci Yurdu'nda asansör krizi