Efecan
Son 180 günde 1 haber

Hazırlığın dönüm noktası: Irregular olmak ve olmamak

Hazırlık öğrencilerinin proficiency sınavı yaklaşırken, her yıl olduğu gibi “Irregular” veya “Regular” öğrenci olmakla ilgili sorular da artmaya başladı. Irregular veya regular olmak gerçekten bu kadar farklı mı? Bu yazıda, bu iki kavramı tanımlayacak, farklarını inceleyecek ve hangisinin daha avantajlı olabileceğine dair soruları ele alacağız.

Irregular veya regular öğrenci olmak ne demek?

Ocakta yapılacak proficiency sınavına girip bahar döneminde derslere başlayan öğrenciler irregular olarak adlandırılır. Eğer hazırlığı yaz döneminde yapılan sınavda atlayıp ilk derslerinizi güz döneminde alırsanız, regular öğrencisi olursunuz.

Kısacası, hazırlığı bir dönem veya iki dönem okumak, bu iki kavram arasındaki temel farkı oluşturur.

Mezuniyet Tarihim Nasıl Etkilenecek?

Irregular olarak bölüme başlamak, mezuniyet tarihini bahar döneminin başlangıcına çeker. Yani bir dönem daha erken mezun olma şansı doğar. Bu, özellikle mezuniyet tarihini hızlandırmak isteyen öğrenciler için önemli bir fırsat. Regular öğrenciler için mezuniyet tarihi değişmez. Bazı irregular öğrenciler ise mezuniyet tarihini erkene çekmek istemez ve okulu bir dönem daha uzatırlar. Bu seçenek de irregular öğrenciler için mevcut.

Örneğin, 2024 girişli bir öğrenci irregular olmak isterse, mezuniyet tarihi Şubat 2029 olacaktır. Regular olarak devam ederse Haziran 2029'a kadar okulu bitirir. Eğer şubatta mezun olmak istemiyorsanız, bir dönem daha okuyarak haziranda regular öğrencilerle birlikte mezun olabilirsiniz. Eğer dereceyle mezuniyet hedefiniz varsa, irregular öğrenci olmamak en iyisidir; çünkü irregular öğrencilerin belirgin bir dönemleri olmadığı için derece listesine giremezler.

Ders seçimleri nasıl olacak?

Irregular ve regular öğrenciler ilk dönemlerinde derslerini kendileri seçer; okul, herhangi bir ders ataması yapmaz. 2023 yılına kadar regular öğrencilerin ilk dönemleri için dersler otomatik atanıyordu, ancak bu durum şu an değişmiş durumda. Ders seçimi konusundaki bir diğer önemli konu ise ders seçim sırası. 2024 güz döneminde ilk defa ders alan regular öğrenciler dersleri okulun verdiği öncelik sayesinde diğer sınıflardan daha önce seçti. Fakat 2025 bahar dönemine irregular olarak başlamak isteyen öğrenciler için böyle bir öncelik bulunmuyor.

 İlerleyen dönemlerde ise irregular öğrencilerin ders planı yapması çok daha önemli hale gelir. Bölümden bölüme değişmekle birlikte, önşartı olan derslere dikkat edilmesi gerekir. Ders programınızı gözden geçirip, bu önşartları kontrol etmelisiniz. Matematik, Fizik ve bölüme bağlı olarak Kimya dersleri, bölüm derslerine bağlayıcı olabilir.

Alacağım derslerde fark yaratır mı?

Yönetmelik gereği, ilk defa ders alacak 1. sınıf 1. yarıyıl öğrencileri, birinci yarıyıldaki derslerin tamamına kaydolmak zorunda. Ancak, okul bu öğrenciler için ITB veya SNT derslerini almayı engelleyen bir sistem kurmadı. Bu dersleri almak ya da almamak tamamen öğrencinin tercihlerine bağlıdır.



Havuz dersleri genellikle hem bahar hem de güz dönemlerinde açılır. Örneğin, FIZ101 (Fizik 1) dersini hem bahar döneminde seçim yapan irregular öğrenciler, hem de güz döneminde seçim yapan regular öğrenciler alabilir. Bu nedenle, ders seçimlerinde büyük bir fark yaratmaz.

Fizik laboratuvarı dersleri ise bağlı dersler değil, ancak bu ders yalnızca bir dönemde açılır. Örneğin, FIZ101EL (Fizik 1 Laboratuvar) dersi yalnızca güz döneminde açıldığından, irregular öğrenciler bu dersi ilk dönemlerinde alamazlar. Bunun yerine başka bir ders seçmek gerekebilir.


Sonuç olarak?

Genel olarak baktığımızda irregular ve regular olmak arasında düşünüldüğü kadar büyük bir fark yok, ikisinin de kendine göre avantajları ve dezavantajları var. Kendi isteklerinizi bu kavramlarla karşılaştırıp kararınızı verebilirsiniz. Güzelliklerle dolu bir üniversite hayatı diliyoruz.

Ortalama kurtarır mı? İTÜ'de yatay geçiş rehberi

Ortalama kurtarır mı? İTÜ'de yatay geçiş rehberi

İTÜ, 2024 UI GreenMetric sıralamasında Türkiye’nin birincisi

Nedir bu Work and Travel?

Yılbaşına günler kala ne yapmalı?

Mimarlık Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Semra Ögel hayatını kaybetti