Ortalama kurtarır mı? İTÜ'de yatay geçiş rehberi
İTÜ'de ortalamayla kurum içi yatay geçiş, öğrencilere kayıtlı oldukları bölümden üniversite içerisinde istedikleri başka bir programa geçiş yapma imkanı tanır. Bu süreçte, başvuru şartlarını sağlayan öğrencilerin not ortalamaları, ÖSYM başarı sıralamaları gibi birçok kriter değerlendirilir. Her yıl güz dönemi öncesinde alınan başvurular, belirlenen kontenjanlar doğrultusunda sonuçlanır. Yatay geçiş, bölümünden memnun olmayan ve kariyer planlarını yeniden şekillendirmek isteyen öğrencilere bir çıkış kapısı ve yeni bir başlangıç fırsatı sunar.
Başvuru koşulları nelerdir?
Öğrencilerin üniversite bünyesinde yaptığı yatay geçiş başvurularının değerlendirmeye alınması için bazı temel koşullar bulunmakta:
-
Başvuru esnasında İTÜ’deki bir lisans programına kayıtlı olmak ve (İngilizce hazırlık sınıfı dışında) en az iki yarıyılı tamamlamış olmak.
-
3.yarıyıl için başvuru yapacak öğrencilerin mevcut lisans programlarının 1 ve 2. yarıyıllara ait derslerin tamamını alıp (dönem kaybı olmadan) başarıyla tamamlamış olması ve not ortalamasının minimum 2.50 olması.
-
5.yarıyıl için başvuru yapacak öğrencilerin mevcut lisans programlarının 1 ve 2. yarıyıllara ait derslerinin tamamı ve ders programlarından en az 60 kredilik ders alıp (dönem kaybı olmadan) başarıyla tamamlamış olması ve not ortalamasının minimum 2.60 olması.
-
%30 İngilizce programında eğitim gören öğrenciler, yalnızca 3. yarıyılda %100 İngilizce programına yatay geçiş başvurusunda bulunabilirler. 5.yarıyılda bulunamazlar.
- Öğrencinin merkezi sınavda aldığı puanın, geçmek istediği programın eşdeğer yurt içindeki diğer üniversitelerin diploma programlarının en düşük taban puanından az olmaması.
UOLP ve KKTC programı öğrencileri için bu koşullarda bazı farklılıklar meydana gelmektedir.
Başvurusu kabul edilmeyen öğrenciler, yatay geçiş başvuru sonuçlarından önce Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’nın web sitesinde ilan edilir.
Başvuru süreci nasıl işler?
- Geçtiğimiz yıllara bakıldığında, İTÜ’de yatay geçiş başvurularının her yıl Ağustos ayının 2. veya 3. haftasında başladığı görülüyor. Bu başvuru süreci, genellikle yaz okulunun ardından açılarak öğrenciler için önemli bir avantaj sağlıyor.
-
Yatay geçiş kontenjanları akademik takvimde belirtilen tarihte ilan edilir.
-
Başvurular Eski Öğrenci Bilgi Sistemi üzerinden yapılır ve herhangi bir belge sunulması gerekmez.
KKTC programına yatay geçiş başvuruları Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’na yazılı olarak yapılır.
- İTÜ'de yatay geçiş başvuru koşullarından biri de belirlenen kredi aralıklarına ve yarıyıllara uymaktır. Lisans programında hazırlık hariç iki yarıyıl öğrenim gören (irregular öğrencilerde üç yarıyıl) ve başardıkları kredi 30-59.99 arasında olan öğrenciler 3. yarıyıla başvuru yapabilir.
Hazırlık hariç dört yarıyıl öğrenim gören (irregular öğrencilerde beş yarıyıl) ve başardıkları kredi 60-94.99 arasında olan öğrenciler ise 5. yarıyıla başvuru yapma hakkı kazanır. Belirtilen kredi aralıkları dışında kalan öğrencilerin başvuruları ise değerlendirilmez.
- İTÜ içi yatay geçiş başvurularında öğrencilerin değerlendirme puanı ise YKS puanlarının %40’ı, üniversite not ortalamalarının ise %60’ı alınarak hesaplanır. Öğrenciler arasında seçim yapılırken öncelikli olarak değerlendirme puanı dikkate alınır. Değerlendirme puanlarının eşit olması durumunda ağırlıklı genel not ortalamasına bakılır. Eğer genel not ortalamaları da eşitse, tamamlanmış toplam kredi miktarı göz önünde bulundurulur ve daha fazla krediye sahip olan öğrenciye öncelik tanınır. Kredi sayılarının eşit olduğu durumlarda ise öğrencinin üniversiteye giriş yılındaki ÖSYM başarı sıralaması esas alınır.
Kurum içinden yapılan yatay geçiş başvurularının değerlendirmesinde, aşağıdaki formül uygulanır:
Başvuru sonrası sizi ne bekliyor?
Sonuçların açıklanması
İTÜ’de yatay geçiş sonuçları, genellikle ilk başvuru tarihinden yaklaşık 1 ay sonra açıklanıyor. Sonuçlar, asil ve yedek listeler şeklinde ilan ediliyor. Başvuruların açıklanmasının ardından, kabul işlemleri hemen ertesi gün başlıyor. Ancak kabul işlemleri için öğrencilere sınırlı bir süre tanınıyor. Geçtiğimiz yıl, kabul işlemlerini onaylamak için öğrencilere yalnızca 8 saatlik bir süre verilmişti. Asil listeden kabul işlemlerini zamanında yapmayan öğrencilerin yerine, yedek listedeki öğrenciler geçiyor. Yedek listeden asile geçen öğrencilerin isimleri ise kabul işlemlerinin ertesi günü açıklanıyor ve onların kabul süreci başlıyor. Bu hızlı ilerleyen süreçte adayların, açıklanan takvimi yakından takip etmeleri ve gerekli işlemleri zamanında tamamlamaları büyük önem taşıyor.
İntibak işlemleri
İTÜ’de yatay geçiş başvurularının kabul işlemleri tamamlandıktan sonra, öğrenciler için ders intibak süreçleri başlıyor. Bu süreçte, saydırılan dersler bölümden bölüme farklılık gösterebiliyor. Öğrenciler, daha önce okudukları bölümle yeni geçtikleri bölümdeki aynı veya benzer içerikli dersleri saydırma imkanına sahip ayrıca intibakı onaylanmayan dersler için de öğrencilerin itiraz etme hakları bulunuyor. Ders intibak süreci, geçiş yapan öğrencilerin akademik ilerleyişlerini düzenlemek açısından büyük önem taşıyor.
İTÜ içi yatay geçiş puanlarıyla ilgili fikir sahibi olmak için 2024-2025 eğitim-öğretim yılı İTÜ içi yatay geçiş başvuru sonuçlarını buradan inceleyebilirsiniz.
Yatay geçiş başvuruları, belirlenen şartlar ve kontenjan dahilinde değerlendirilmektedir. Başvuru tarihlerine dikkat edilmesi, sürecin aksamadan tamamlanabilmesi için büyük önem taşımaktadır. Detaylı bilgi ve güncel duyurular için İTÜ’nün resmi web sitesini ziyaret edebilir, başvuru süreciyle ilgili herhangi bir sorunuz için Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı ile iletişime geçebilirsiniz. Yeni bir bölümde eğitim almak ve kariyer yolculuğunuzda yeni bir sayfa açmak için yatay geçiş başvuru fırsatını kaçırmayın!