Uydunun yapımında, İTÜ'den 50'ye yakın lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencisi ile akademisyenler yer alacak. Yaklaşık bir milyon TL'ye mal olacak uydunun, 2011 sonunda yörüngeye fırlatılması planlanıyor.
Türkiye'nin ilk yerli haberleşme uydusu için İTÜ Senato Odası'nda, düzenlenen törende, İTÜ Rektörü Muhammed Şahin ve TÜRKSAT Genel Müdürü Özkan Dalbay anlaşmaya imza attı. Yaklaşık 4 kilogram ağırlığında olan uydu ile karşılıklı sesli görüşme olanağı sunulacak. Haberleşme uydusundan radyo amatörleri de yararlanabilecek. Uydu üzerine yeri Birleşmiş Milletler kurallarına uyum kapsamında ömrünün bitmesinin ardından yörüngeden ayrılmasını sağlayacak bir düşürme sistemi de planlandı. Proje başkanlığını, Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uzay Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alim Rüstem Aslan yapacak.
TÜRKİYE'NİN UZAY YOLCULUĞUNDA ÖNEMLİ BİR ADIM
İstanbul Teknik Üniversitesi , İTÜ Arı Teknokent ve TÜRKSAT arasında, Türkiye'nin ilk yerli haberleşme uydusu, "TÜRKSAT-3 USAT"ın yapımı için anlaşma imzalandı.
TÜRKSAT Genel Müdürü Özkan Dalbay, Uzay çalışmalarının özellikle son yıllarda büyük bir ivme ve hız kazandığını belirterek, "Uzay artık birçok alanda günlük karşılaştığımız olayların merkezi oldu. Önümüzdeki 50 yıl içerisinde bu alanı daha çok kullanılacağını ve ülkeler arasında bir rol olacağı kesindir. Bu çalışmalar geniş kapsamlı olduğu için bir kuruluşun tek başına yapması mümkün değildir. Özellikle bu yolculukta üniversitelerin katkılarının çok büyük etkisi oluyor. Geçen yıl İTÜ ilk gözlem uydusu gönderildi ve hala devam ediyor. Bu uydu, Türkiye'nin uzay çalışmalarında önemli kilometre taşı olacak. Türkiye'nin uzay yolculuğuna büyük katkı sağlayacak" dedi.
UYDU GELİŞTİRMEK İÇİN ADAYIZ
Rektör Muhammed Şahin, uydularla ilgili çok geniş araştırmalar yaptıklarını anlatarak, "Bu alanda ileri teknolojiye sahip ülkeleri ziyaret ediyoruz. Geçtiğimiz Mayıs ayında ekibimle birlikte Japonya'daki üniversiteleri ziyaret ettik. Ve bu teknolojiler hakkında bilgi aldık. Biz de bu alanda diğer ülkelerle yarışacak seviyeye gelmek için çabalıyoruz. Türkiye'de ilk haberleşme uydusu için anlaştık. Tabi ki bunun da devamı gelecektir. Bizim bu faaliyetlerimizi ilk gören ve değerlendiren TÜRKSAT olmuştur. Bundan sonra daha kapsamlı ve büyük uydular geliştirmek için ülke adına aday olduğumuzu da söylemek istiyorum" diye konuştu.
İTÜ Yabancı Diller Yüksekokulu'nda YangınProje Yarışmasında İTÜ'ye Ödül Yağdı