İlkler yine İTÜ'den
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mekatronik Eğitim ve Araştırma Merkezi, 10-12 saniyede 75 kilometrelik hıza ulaşabilen, Türkiye'nin ilk elektrikli minibüsünü yapmıştı. Elektrikli minibüs konusundaki ikinci devrim ise yine İTÜ'den geldi.İTÜ ARI Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren Derindere Motorlu Araçlar (DMA) firmasının, İTÜ ile yaptığı ortak çalışma ile ürettiği yüzde 100 elektrik enerjisiyle çalışan yerli minibüs, 18 Eylül 2014 Perşembe günü İTÜ Ayazağa Yerleşkesinde düzenlenen törenle test edildi.Üstelik bu aracı yerleşke içindeki ring servislerinde kullanarak, hem başka bir ilke imza atacak hem de öncü rol üstlenecek.
Bakan Işık İTÜ Yönetim Kuruluna katıldı!
Bilim sanayi ve teknoloji bakanı Sayın Fikri Işık İTÜ Yönetim Kurulu toplantısına katıldı. Işık’ın yanı sıra Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Doç. Dr. Cevahir Uzkurt, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İstanbul İl Müdürü Ahmet Can da toplantıda yer aldı. İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca’nın başkanlık yaptığı İTÜ Yönetim Kurulunda, ARI Teknokent yönetimi de hazır bulundu.Yönetim Kurulunun ardından, Bakan Işık ve Rektör Karaca, Türkiye’nin bir tam dolum şarjla en uzun mesafeyi kat edebilen elektrikli minibüsünü test etti.
İTÜ'den yapılan yazılı açıklamada, yüzde 100 elektrikli minibüs projesinin, Türkiye'nin elektrikli araç alanında, gerek bilimsel gerek endüstriyel olarak önemli kilometre taşlarından birini oluşturduğu belirtildi.Açıklamada, minibüste kullanılan bataryaların 3 bin devir dolum ömrü olup, dolum süresinin şarj aleti ile 3-4 saat sürdüğü ifade edilerek, şu bilgilere yer verildi:
''Dolu batarya ile en fazla 120 kilometre mesafe alabilen minibüsün bu mesafede elektrik tüketim maliyeti ise 18-19 TL olarak değişiyor. Bu değerlere göre, elektrikli minibüsün dizel bir minibüs ile karşılaştırıldığında, enerji maliyeti 3'te birden daha aza geliyor.