Cenker Tarık
Son 180 günde 2 haber

"İsraf" Meydanı'nın açılışı yapıldı

12 Ocak 2024’te İTÜ yönetimi tarafından Hafıza Yolu, 250. Yıl Meydanı ve 250. Yıl Anıtını’nın açılışı gerçekleştirildi.

Meydan, daha önceden kampüsteki merkezi konumu ve büyüklüğüyle sıkça kullanılan bir araç otoparkı olan, yaklaşık 5000 metrekarelik bir alan üstüne konumlandırılmış.

Eski Halinin Fotoğrafı

Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı’nın 03.07.2023 tarihli 2023/608081 numaralı ihalesiyle maliyeti yaklaşık 12.411.438 Türk Lirası olarak öngörülen bu proje 14.160.000 Türk Lirası karşılığında yaptırılmış.

İhale

İTÜ Yönetimi'nin, öğrenci yurtlarının dayanıklılığı hakkında belirsizlikler devam ederken hiçbir fonksiyonel çıktıya sahip olmayan bir projeye 14 Milyon Türk Lirası bütçe ayırması tartışmalara yol açtı. Bununla beraber meydan, yarattığı ışık kirliliği ve abartılı aydınlatmalarıyla öğrencilerin oldukça tepkisini çekiyor.

Işık kirliliğinin faturası

İhalenin teknik şartnamesi ve projede kullanılan aydınlatma ürünleri, kullanılan elektrik panolarını incelediğimizde tam olarak 383 tane aydınlatma elemanı kullanıldığını ve anlık güç gereksiniminin 27.3 kilowatt olduğunu görüyoruz. Bu da aylık 19.6 MWh enerji tüketildiği anlamına geliyor. 2024 yılının Ocak ayında İstanbul’da uygulanan elektrik fiyatları düşünüldüğünde bu “İsraf” meydanı her ay yalnızca elektrik faturası olarak 90.883 Türk Lirası maliyet yaratıyor.

Her ay 90 bin lira ile, her gün 200 öğrencinin öğle yemeği veya yaklaşık 90 öğrencinin yurt ücreti karşılanabilirdi.

Çevresel sonuçları

Abartılı aydınlatmaları ve estetik olarak gözlerimizi kanatıyor olması bir yana meydanın yarattığı ışık kirliliği daha ilk günden hepimizin endişelendiği bir konu haline geldi. Bir de bu meydanın çevresel etkilerini daha iyi anlamak için diğer İTÜ Kampüslerinin enerji tüketimiyle kıyaslayabiliriz.

Yalnızca “İsraf” Meydanının elektrik harcaması Taşkışla Kampüsünün tamamının elektrik harcamasının %38’lik kısmına denk geldiğini görebiliriz. (İstanbul Teknik Üniversitesi 2021 - 2048 İklim Eylem Planı). Rektörlük, son yaptığı açıklamalarla bütün İTÜ’lülerin en az bir tane fotoğrafı bulunan belki de gerçek anı yolumuz diyebileceğimiz Ağaçlı Yolun da benzer bir şekilde yenileneceğini belirtiyor. Ağaçlı Yolun da bu anlayışla yenilenmesinin, görsellikten ve doğallıktan uzak bir şekilde sonuçlanması öngörülüyor.

Bütün dünyanın daha sürdürülebilir ve çevreci olmak için emek gösterdiği 2023 yılında 250. Yılını kutlayan üniversitemizin, ne ekonomik ne de ekolojik anlamda sürdürülebilirlikten uzak bu projeleri hayata geçirmesi İTÜ'lüleri endişelendiriyor.

NASA HERC'ten kabul alan ilk ve tek Türk takım: İTÜ Bellatrix Uzay Takımı Kopyada yakalanan öğrenciden kadın hocaya darp

Jr. Bee neden kapatıldı?

İTÜ'de Filistin'e Destek Eylemi

Taşkışla Şenliği'nin yapılmasına izin çıkmadı

İTÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin kapatılmasına karar verildi

Vadi öğrencileri, kronikleşmiş barınma ve yurt problemleri için yürüyüş düzenledi