Beyza Nur
Son 180 günde 4 haber

NASA HERC'ten kabul alan ilk ve tek Türk takım: İTÜ Bellatrix Uzay Takımı

Bellatrix Uzay Takımı, İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde 2023 yılında kurulmuştur. NASA’nın organize ettiği ve uluslararası öğrencilere açık tek yarışması olan NASA Human Exploration Rover Challenge’dan kabul almayı başaran ilk ve tek Türk takım ünvanını kazanmıştır.

NASA HERC

Human Exploration Rover Challenge yani İnsanlı Keşif Aracı Yarışması olan HERC; NASA'nın Amerika'daki kampüsü Marshall Space Flight Center'da bu yıl 30'uncusunu düzenleyeceği, en kapsamlı ve uluslararası öğrencilere açık olan tek yarışmasıdır. Öğrencilerin yarışma kapsamında NASA tarafından belirlenen standartlar çerçevesinde, insan gücüyle çalışan rover tasarlayıp üretmeleri gerekmektedir. Üretilecek rover, yapı olarak NASA’nın Apollo görevlerinde kullandığı Ay Gezgin Aracı Lunar Rover Vehicle'a benzer şekilde olacaktır.

NASA Artemis görevinin bir simülasyonu olan bu yarışmada, takımların en az biri kadın olmak üzere iki pilot ile ürettikleri rover’ı kullanarak toplamda 10 engel ve 5 görev içeren yarım milden fazla mesafelik parkuru tamamlamaya çalışacaktır. Parkur; Ay ve Mars yüzeyinde asteroid enkazı, kaya parçaları, erozyon olukları, çatlaklar ve eski bir dere yatağı gibi simüle edilmiş alanları içermektedir.

NASA yarışma kapsamında sadece üretilen rover'ı değil aynı zamanda birçok farklı alanda yapılan çalışmaları da değerlendirmektedir. Bu alanlar sosyal medya, 250’den fazla kişiye eğitim vermek gibi 14 farklı alt başlıktan oluşmaktadır ve her başlık için ayrı ödül verilmektedir. 

2024 yılı için 30 tanesi lise, 42 tanesi üniversite takımı olmak üzere13 ülkeden toplam 72 takım HERC'24 için kabul almış olup; 30 yıl içerisinde kabul alan ilk ve tek Türk takımı İTÜ Bellatrix Uzay Takımı olmuştur. 

Bellatrix'in anlamı ve takım logosu

Bellatrix, Orion takımyıldızında bulunan ve Beta Orionis (β Ori) olarak da bilinen mavi bir dev yıldızdır. Orion Takımyıldızı'ndaki en parlak yıldızlardan biri olup Güneş’ten yüzlerce kez daha parlaktır ve Orion'un ünlü Orion kuşağı'nın üçüncü yıldızıdır. Güneş'ten uzaklığı ise yaklaşık olarak 250 ışık yılıdır. Takımın ismi, güzelliği (‘Bella’), üç ana alanı -roverlar, roketler, uydular- (‘Tri’) ve uzaydaki bilinmezliği (‘X’) temsil ederken “Savaşçı” anlamına gelmektedir. 

Takımın logosu ise hem Bellatrix yıldızının Güneş'e uzaklığı 250 ışık yılı olduğu için hem de İTÜ'nün 250. yılında kuruldukları için Roma rakamlarıyla 250 -> CCL yazılarak oluşturulmuştur.

Takımın hedefleri

Amaçları önce İTÜ'de daha sonra ise Türkiye'de kapsamlı bir uzay ekosistemi kurmak olan takım bu doğrultuda da çalışmalarını sürdürmektedir. Hedefledikleri ekosistem kapsamında roverlar, roketler, uydular başta olmak üzere uzay teknolojileri üzerine çalışarak ulusal ve uluslararası yarışmalara katılmayı amaçlamaktadır.

Bunların yanı sıra uzay zirveleri, çalıştığı teknolojiler üzerine teknik, teorik atölyeler ve uzay hakkında seminerler düzenlemeyi de planlamaktadır. Bellatrix, İTÜ'de ve Türkiye'de uzaya ilgiyi artırmayır, ulusal ve uluslararası uzay görevlerinde yer alacak nitelikli insanların yetişmesine katkı sağlamayı hedeflemektedir. Bu hedefler kapsamında Uluslararası Uzay Kongresi IAC gibi uzay zirvelerine katılarak gelecek hedefleri için gözlem ve çalışmalar yapmaktadır.

Deprem bölgesine STEM eğitimi

NASA yarışma kapsamında katılımcı takımlardan 250'den fazla kişiye STEM üzerine eğitim vermesini istemektedir. Science, technology, engineering ve mathematics kelimlerinin baş harflerinden oluşan STEM; öğrencilerin derslerde öğrendikleri teorik bilgilerini, günlük hayatta mühendislik ve teknoloji ile birlikte kullanmasını amaçlamaktadır.

Bellatrix Uzay Takımı, NASA HERC yarışması için rover'ını hazırlarken; bir yandan da deprem bölgesindeki ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine STEM eğitimi vermek için hazırlıklarını sürdürüyor. Pilot bölge olarak Malatya Doğanşehir'i seçen takım, deprem bölgesine gitmeden önce İstanbul'daki bazı lise ve ortaokul öğrencilerine eğitim vermeye başladı bile.

Bellatrix'in çalışmalarından haberdar olmak için instagram hesabından takip edebilir, Bellatrix'li olmak ve takım hakkında daha detaylı bilgiye sahip olmak için ise başvuru formunu doldurabilirsiniz.

 

 

 
İTÜ’den Marmara Depremi’nin araştırılması için yeni proje "İsraf" Meydanı'nın açılışı yapıldı

Jr. Bee neden kapatıldı?

İTÜ'de Filistin'e Destek Eylemi

Taşkışla Şenliği'nin yapılmasına izin çıkmadı

İTÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin kapatılmasına karar verildi

Vadi öğrencileri, kronikleşmiş barınma ve yurt problemleri için yürüyüş düzenledi