İTÜ 2023'e hazırlanıyor

İstanbul Teknik Üniversitesi için 2023 önemli bir tarih... Çünkü bu tarih Cumhuriyet'in 100, İTÜ'nün 250. yılına denk geliyor. 2023'te Türkiye'yi dışa bağımlı teknolojiden kurtarmayı hedefleyen üniversite, ilklere imza atan projeleriyle adından sıkça söz ettiriyor.


İstanbul Teknik Üniversitesi'nde (İTÜ) 2008 yılında rektörlük koltuğuna oturan Prof. Dr. Muhammed Şahin, İTÜ'nün her geçen yıl çıtasını yükselttiğini söyledi. Son 4 yıl içinde Bilimsel Araştırmalar Birimi'nin bütçesini 4 kat arttıran Şahin, 'Kamu ve endüstri destekli AR-GE projelerimizle Teknokent yatırımlarımızın toplam bütçesi 800 milyon TL'ye ulaşıyor. Araştırma alanında İTÜ'de ciddi bir yatırım söz konusu' dedi.

DIŞ TİCARETTEKİ AÇIĞI TEKNOLOJİYLE KAPATACAĞIZ

103 milyar dolarlık dış ticaret açığının, teknolojinin Türkiye'de üretilmesiyle ortadan kadırılabileceğini belirten Şahin, 'Kendimizi teknoloji üretme stratejisi üzerine konumlandırdık. Amacımız ülkemizin ekonomisine katma değer yaratacak teknolojik yeniliklere imza atmak. Bu kapsamda ileri teknoloji araştırmalarına önem veriyor, ülkemizin 2023 hedefleri için yol haritamızı çiziyoruz. Ülkemizin pek çok ilkesine imza atan İTÜ, son 4 yılda Türkiye'nin ilk küp uydusu, ilk elektrikli minibüsü, ilk hidrojenle çalışan teknesi, ilk nano haberleşme uydusu, ilk insansız helikopteri gibi birçok önemli projeyi hayata geçirdi' diye konuştu.

HER 10 AR-GE'CİDEN BİRİ İTÜ'LÜ OLACAK

2008 yılında 25 bin metrekare olan Teknokent alanı, son 4 yıldaki yeni yatırımlarla bu yaz 105 bin metrekareye çıkıyor. 45 milyon dolarlık ayrı bir yatırımla 60 bin metrekare alana 'Dijital Türkiye Üssü' kuruluyor.

Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) ile ortaklaşa yürütülen projede, en az 50 AR-GE personeli bulunduran en büyük ulusal ve uluslararası bilişim şirketlerinin AR-GE birimleri yer alacak. 2011 yılı sonu itibariyle Türkiye çapında toplam 82 bin AR-GE çalışanı var. Tüm bu yatırımlar tamamlandığında İTÜ'de toplam 11 bin AR-GE çalışanı olacak. Türkiye'nin teknoloji üssü haline gelecek olan kampüsümüzde ülke çapında AR-GE her 10 kişiden 1'i İTÜ'de olacak.

HABERLEŞME UYDUSU EKİM AYINDA UZAYDA

Türkiye'de ilk kez bir üniversite, tamamı yerli üretim olan nano haberleşme uydusu yapıyor. İTÜ ve TÜRKSAT arasında imzalanan anlaşma ile yapılan Türkiye'nin ilk yerli nano haberleşme uydusu, 1 milyon TL'yi bulan bütçesiyle Ekim 2012 itibariyle tamamlanacak. Çin'den 5 ay sonra uzaya fırlatılması planlanan 'TURKSAT-3 USAT' uydusu haberleşme amaçlı kullanılacak. Yaklaşık 4 kilogram ağırlığında olan uydu ile karşılıklı sesli görüşme olanağı sunulacak. Haberleşme uydusundan radyo amatörleri de yararlanabilecek.

Kendimizi fazla değerli hissettik

14 Haziran'da yapılacak Rektörlük seçimlerinde İTÜ'de 4 yıldır rektörlük yapan Prof. Dr. Muhammed Şahin'nin dışında Prof. Dr. Hasan Can Okutan, Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu, Prof. Dr. Mehmet Karaca da rektör adayı. Şahin, üniversitede yaratılan huzurlu, barışçıl, adaletli yönetim ortamı ile başlatılan dev projelerin kesintiye uğramadan devam etmesi ve İTÜ'yü dünyanın lider üniversitesi yapmak için tekrar aday olduğunu açıkladı. 'Diyelim ki bir öğrenci çözemediği bir sorunu doğrudan ya da sosyal medya üzerinden paylaştı, siz ilgisiz kalırsanız onlarca, yüzlerce mail gelir' diyen Şahin şunları söyledi: 'Genelde sorunlar ortaktır. O anda sorunu çözerseniz ya da çözememenizin gerekçesini anlatırsanız, hemen herkesin haberi olur. Olmayacaksa neden olmadığını bilir; çünkü gençler anlayışlıdır. Bir de problemlerle doğrudan bizzat ben ilgilendiğim için idari kadronun da öğrencilerin problemlerini çözme yaklaşımı değişti. Başlangıçta her sorun bana kadar geliyordu. İlgilenip kendim telefon açıyordum. Karşımdaki şaşırıyordu. Rektör bu kadar basit bir şey için niye arıyor, diye düşünüyordu. Benim için öğretim üyelerini ve öğrencileri ilgilendiren hiçbir sorun basit değildir. Bu anlayışla bu üniversiteyi yönetiyorum. Örneğin, geçen gün bir öğrencim Facebook'tan 'Hocam bizimle o kadar ilgileniyorsunuz ki, kendimizi fazla değerli hissetmeye başladık' şeklinde bir mesajı attı. Ben de 'Gerçekten bunu hissetmeye başladıysanız, ben gerçekten amacıma ulaşmışım' dedim.'

Türkiye'nin dünya üniversitesi

2011'de dünyanın en fazla mühendislik programı olan 23 mühendislik programı ile Amerika'daki Mühendislik ve Teknoloji Programları Kurulu (ABET) akreditasyonu alan İTÜ, projeleriyle adından söz ettiriyor. Nanoteknoloji Merkezi, Membran Teknolojileri Merkezi, Karışık İşaret İşleme Laboratuvarı, Türkiye Tarımsal Rekoltelerin İzlenmesi (TARBİL), İleri Araç Teknolojileri Merkezi, Kavitasyon Tüneli gibi projelerle vizyonunu teknolojiyle oluşturan İTÜ, başarıdan başarıya koşuyor. Uçak-Uzay Mühendisliği grubu öğrencilerinin katıldığı Amerika'daki İnsansız Hava Araçları Yarışması 'Tasarla-Yap-Uçur' adlı yarışmada İTÜ dünya 4.'sü oldu. Geçen yıl 'Mikro Uydu' ekibi ise Amerika'daki yarışmada dünya birinciliğini kazandı. Bir başka önemli proje olan 'Güneş Teknesi' aynı yıl dünya 3.'lüğünü getirdi.

İLK DENİZALTI TASARIMI

İTÜ'nün oluşturduğu ekiplerin bir başka başarısı da 'Denizaltı Projesi'. Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın desteği ile yapılacak projeyle Türkiye'nin ilk denizaltısı denizlere indirilecek. Türkiye'de ilk olacak bir başka proje tüm gençleri kapsayan 'ArıÇekirdek' ve İTÜ'nün girişimci akdemisyenlerini biraraya getirecek 'Akademik Kuluçka Merkezi'. İTÜ, bu projeler ile akademisyenlere ve öğrencilere büyük olanaklar sağlayacak. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Teknogirişim Sermaye Desteği projesine en büyük desteği İTÜ veriyor. İTÜ, bu yıl destek alan tüm gençlere 12 ay boyunca ücretsiz ofis imkanı sunuyor. 'Kendimizi dünyadaki MIT, Stanford, Illinois, ETH, Tokyo üniversiteleriyle kıyaslıyoruz' diyerek bir dünya üniversitesi olduklarını kaydeden İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, dünyadaki sayılı üniversitelerle yarışarak ilk 50'ye girebileceklerini ifade etti.


YENİ ŞAFAK
İTÜlülerden Kentsel Dönüşüme Destek İTUde Final Sınav Dönemi Başladı

İTÜ'de kulüp skandalı

İTÜ’nün Duayen Hocalarından Prof. Dr. M. Cengiz Dökmeci Hayatını Kaybetti

İTÜ'den uluslararası arenada çifte başarı

Ara tatilde sanat molası: İstanbul’un kaçırılmaması gereken sergileri

arıSanat: 16-24 Kasım