İTÜ "Türkiye Offshore Energy" Konferansı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, son zamanlarda dünyanın gündeminde olan yeni enerji kaynaklarından kaya gazı konusunda, "Ülkemizin taşı, kayası, tektonik yapısı ilk defa işe yarayacak" dedi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Gemi İnşaat Fakültesi tarafından düzenlenen "Türkiye Offshore Energy" konferansında konuşan Yıldırım, alternatif enerji kaynakları ve Taksim olayları konusunda açıklamalarda bulundu.

Son 10 yılda dünyada enerji ihtiyacının belirgin olarak arttığını ve büyümenin enerji ve ulaşım sektörüne bağlı olduğunu dile getiren Yıldırım, "Dolayısıyla büyümenin, gelişmenin ve  kalkınmanın lokomotifi enerji ve ulaşım sektörlerinden oluşuyor. Bu bakımdan buralara yatırımı olabildiğince fazla yapmamız gerek. Son 10 yıldaTürkiye'de ulaştırma ve enerji sektörüne yaptığımız yatırımın tutarı 200 milyar dolardır. Ama önümüzdeki 10 yıl bu yatırımın en az 1 katı ve muhtemelen bir buçuk katı, yani 300 milyar dolarlık yeni yatırıma ihtiyaç var" diye konuştu.

Türkiye'nin  ihracatını çok önemli ölçüde katladığını anlatan Yıldırım, 2023 hedeflerine ulaşmak için üretmenin yetmediğine ve ihracat için rekabetçi bir taşıma alt yapısı oluşturmanın önemine değindi.

Türkiye'nin birçok ülke gibi enerji bakımdan dışa bağımlı olduğu için enerjide çeşitliliğe önem verilmesi gerektiğini ifade eden Yıldırım,"Hem enerji güzergahını ve enerji çeşitliliğini hem de enerji güvenliğini sağlamak zorundayız. Türkiye sadece enerji koridorlarının üzerinden geçtiği bir ülke olamaz. Türkiye aynı zamanda enerjisini kendi öz kaynaklarıyla çeşitlendirebilen ülke olmak durumundadır. Son yıllarda bu yönde önemli adımlar atılmış olmakla beraber henüz bağımlılık konusunda istediğimiz noktaya geldiğimizi söyleyemeyiz" ifadelerini kullandı.

Yıldırım, Türkiye'nin enerji sektöründe bugün bin megavatlık bir kurulu gücü olduğunu, 2023 hedefleri doğrultusunda bu gücün en az 120 bin megavat olarak öngörüldüğünü aktardı.

-"Fosil yakıtlarının ömrü 50 yıl olarak hesaplandı"

Fosil yakıtların ömrünün 50 yıl olarak hesaplandığını ve gelecek 50 yıl içinde başka bir enerji kaynağı bulunamazsa dünyanın ciddi bir sıkıntıyla karşı karşıya kalacağına işaret eden Yıldırım, "Bu yüzden herkes harıl harıl yeni bir enerji kaynağı bulmanın çabası içerisinde. Bunu gelişmiş ülkeler de yapıyor, petrol üreten ülkeler de bunu düşünüyor. Çünkü gelirlerini çeşitlendirmek zorundular" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin denizdeki kaynakları daha fazla kullanma politikasını bundan sonraki süreçte daha da hızlandıracağını vurgulayan Yıldırım, uluslararası deniz hukuku anlaşmasının kabul edilmemesinin en temel sebebinin deniz dibi kaynaklarının kim tarafından ve nasıl kullanılacağı konusunda bir anlaşmaya varılmamasından kaynaklandığını ifade etti.

-"Ülkemizin taşı, kayası, tektonik yapısı ilk defa işe yarayacak"

Son zamanlarda dünyanın fosil enerji kaynaklarının tükenme ihtimaline karşı yeni enerji kaynaklarına yöneldiğini belirten Yıldırım, şöyle konuştu: 

"Son zamanlarda yeni bir enerjiden bahsediliyor. Bu kayaların parçalanıp enerjiye dönüştürülme işi. Bu konuda Çin, Kanada ve Amerika ciddi anlamda çalışıyor. Ülkemizin taşı, kayası, tektonik yapısı ilk defa işe yarayacak. Türkiye'de 780 bin km kare alanımız var, bırakın 780'i, 3 bin km karelik bir alanın rezervi, potansiyeliTürkiye'nin bugünkü enerji ihtiyacı kadar. Şimdi artık bu taşın, kayanın bir nimet olduğu yavaş yavaş teknoloji geliştikçe anlaşılacak."

-"Bu günlerde yaşanan olayları da atlatacağız"

Son zamanlarda yaşanan olaylara da değinen Yıldırım, bazılarının Türkiye'nin büyümesini dostça karşılamadığını ve Türkiye'nin tökezlemesi gerektiğini düşündüklerini belirterek, "Ülkemiz üzerinde oynana oyunlara da fırsat vermemiz lazım. Türkiye rol alan konumda senaryo yazıp rol dağıtan bir konuma gelmiştir. Bu tabi bazılarını rahatsız etti" diye konuştu.

Türkiye'nin, başını ağrıtan sorunlardan birer birer kurtulmak üzere olduğunu ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti: 

"Terörle ilgili güzel bir sürece girdik. Bu günlerde yaşanan olayları da atlatacağız. Bunların çok daha çetinini bu ülke gördü ve birlik, dayanışma içinde birbirimize saygı ve sevgi göstererek bunları da aşacağız." - Haberler.Com

İTÜ24 Web Tasarımı ve Görsel Programlama Eğitimi İTÜ24 'Sıfırdan Başlayacaklar İçin Yazılım Uzmanlığı Eğitimi' Yaz Programı

Ağaçlı Yol araç ve yaya trafiğine kapatıldı

İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şinasi Eskikaya hayatını kaybetti

İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Özmen hayatını kaybetti

İşletme Fakültesi sonunda yerleşik hayata geçecek gibi görünüyor

Vadi Yurtları'ndan sonra 3 fakülte daha deprem güçlendirme projesine dahil edildi