Asrın
Son 180 günde 0 haber

İTÜ birincisi Hüseyin Umutcan Ay'ın dikkat çekici konuşması

Mezuniyet töreninde Ekrem İmamoğlu'nun törene katılması, Simge'nin konser vermesi gibi ilgi ve dikkat çekici birçok olay yaşandı. Bu olaylardan biri de İTÜ'nün 248’inci yıl birincisi Hüseyin Umutcan Ay’ın mezuniyet törenindeki konuşmasıydı. Hüseyin Umutcan Ay, konuşmasında kadına şiddet, geçim sıkıntısı, işsizlik gibi ülkenin gündemine oturup bir türlü çözülemeyen konulara değinerek herkesin takdirini topladı ve biz de sizler için bu konuşmayı ana hatlarıyla derledik. İyi okumalar dileriz.

"Ben o ölen kadınların kanını elimden çıkaramıyorum" 

Kadına şiddet ülkemizin belki de en önemli konularından biri. Sadece 2021 yılında 251 kadın ülkemizde bu şiddete kurban gitmesine rağmen bir türlü çözüme kavuşamıyor. Hüseyin Ümitcan Ay konuşmasında kadına şiddete şu sözlerle yer verdi:

"Sorguladığınız şeyi öğrenmeye başlarsınız, öğrendiğiniz şey sizi bazen uykularınızdan da edebilir. Ben bu bedeli ağır bir şekilde ödedim. Ve şimdi sizlerle bu yükü paylaşmak istiyorum. Son bir yılım Türkiye'deki kadına şiddetin kökenini araştırmak ve buna bir çözüm üretmekle geçti. Ve sevgili arkadaşlarım ben artık haberleri takip edemiyorum. Çünkü sorunu biliyorum. Çözümü biliyor ve bu çözümü uygulayamıyorken; ben o ölen kadınların kanını elimden çıkaramıyorum. Benim bu yolda ödediğim bedel bu oldu. Fakat bu insanlığın ödediği bir bedelle kıyaslanamaz bile."

"Karanlıkta olduğumuzu düşünüyoruz, korkuyoruz"

"Sadece sorun bu mu? Ülkenin doğusuna bakın. Daha çocuk yaşta kız çocuklarının evlendirildiğini görürsünüz. O kadar uzağa gitmeyin İstanbul'a bakın. Asgari ücretle 4 kişilik ailesini geçindiremediği için intihar eden o güzel insanları görürsünüz. O kadar da uzağa gitmeyin Taksim'e bakın. Hayat ona daha farklı bir seçenek sunmadığı için, sadece kendisi olduğu için orada ara sokakta katledilmiş yatan o güzel insanları görürsünüz. O kadar da uzağa gitmeyin sıra arkadaşlarınıza bakın. Sırf deneyim elde edebilmek için haftanın 5 günü 5 kuruş para almadan şirketler tarafından sömürüldüklerini görürsünüz.Bir de son olarak potansiyel geleceğinize bakın. Orada sırf iş bulamadığı için asgari ücrete mühendislik ve mimarlık yapan akranlarınızı görürsünüz. Karanlıkta olduğumuzu düşünüyoruz biliyorum. Aynı zamanda korkuyoruz da. Sorunları biliyoruz peki çözüm ne? Kaçmak mı? Belki de birileri bizim için her şeyi çözsün diye arkamıza yaslanıp beklemeliyiz. Ya da başımıza gelmediği sürece sorun yokmuş gibi de davranabiliriz."

"Hegemonların elinde yozlaşmış bu sistemi değiştireceğiz. Değiştirmeliyiz"

"Hayır, bunu üzülerek söylüyorum ki; bu yolda birbirimizden başka kimsemiz yok. Çünkü unutmayın ki herkes birgün ölür. Buna sizler de dahilsiniz saygıdeğer büyüklerim. Ve geriye kalan bizler ve bizim yetiştireceğimiz çocuklar hegemonların elinde yozlaşmış bu sistemi değiştireceğiz. Değiştirmeliyiz."

"Bizler insan olmayanların elinden fazlasıyla çektik"

"Bizler farklıyız. Bizler hem araştırıyor hem de sorguluyoruz. Bu değişikliğin zamanı geldiğinde bu değişimi yapacak olan bizler bunu herhangi bir kurum veya kuruluşun faydası için değil, insanlık için yapacağız ve bunu insan olarak yapacağız. Bizler insan olmayanların elinden fazlasıyla çektik."

arı24 ailesi olarak okulumuzun İşletme Mühendisliği bölümünden 4.00/4.00 GPA ile birinci olarak mezun olan Hüseyin Umutcan Ay’ı bu etkileyici konuşması için tebrik eder, gelecekteki hayatında başarılarının devamını dileriz.

 

Merkez Spor Salonu ve Sağlıklı Yaşam Merkezi pandemi önlemleriyle açılıyor Sosyal medyadan karelerle İTÜ mezuniyet töreni

Ağaçlı Yol araç ve yaya trafiğine kapatıldı

İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şinasi Eskikaya hayatını kaybetti

İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Özmen hayatını kaybetti

İşletme Fakültesi sonunda yerleşik hayata geçecek gibi görünüyor

Vadi Yurtları'ndan sonra 3 fakülte daha deprem güçlendirme projesine dahil edildi