Aylin
Son 180 günde 0 haber

İTÜ'de internet hızı artırıldı

İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı (İTÜ BİDB) ve Tübitak Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM) ortak çalışması sonucunda, İTÜNET internet erişim hızı 4 Gbps'ten 5 Gbps'e çıkarıldı. Daha önce 2017 yılında yapılan çalışmalarla, İTÜ'deki internet hızı 3 Gbps'ten 4 Gbps'e çıkarılmıştı. 

Nedir bu Gbps?

Genelde Mbps yani megabit per second ile ifade edilen internet erişim hızı, sizin saniyede kaç megabit internet kullandığınızı ifade eden bir birim. Tahmin edebileceğiniz üzere 10 Mbps internet, 8 Mbps internetten daha hızlı bir internet demek. Bu da internette yaptığınız dowland ve upload işlemlerinizi etkilemekte. Gbps ise gigabit per second demek. Birimlerden devam etmek gerekirse 1 Gbps 1024 Mbps'ye denk geliyor. 

4'ten 5'e çıkmak neyi ifade ediyor?

Basitçe ifade etmek gerekirse evet, İTÜ'deki internet erişim hızı arttı. Peki nasıl? Öncelikle 5 Gbps yani saniyede 5 gigabit internet, İTÜ'nün saniyede sağladığı toplam internet demek. Eğer şu saniye 4000 kişi aynı anda İTÜ ağlarına bağlanıyor ve bu 4000 kişi aynı anda internette istek gönderiyor ise, İTÜ bir kişiye 5/4000 Gbps internet sağlayabiliyor demek. Yani İTÜ ne kadar fazla internet sağlayabilirse, o kadar hızlı internete erişebileceğiz. Son yapılan yenilikle de artık yurtlardan %25 daha hızlı bir şekilde internete girebileceksiniz.

İTÜ çorbaları ve gerçekte olması gereken halleri Miss Turkey 2019 İTÜ'lü finalistleri BİBS'te

Ağaçlı Yol araç ve yaya trafiğine kapatıldı

İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şinasi Eskikaya hayatını kaybetti

İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Özmen hayatını kaybetti

İşletme Fakültesi sonunda yerleşik hayata geçecek gibi görünüyor

Vadi Yurtları'ndan sonra 3 fakülte daha deprem güçlendirme projesine dahil edildi