İTÜ'de irregularlık ve ders seçme rehberi

Ders seçimi sürecinde özellikle ilk kez ders seçecek 1. sınıf ve irregularların sıkıntılarını az da olsa giderelim istedik. 

Irregular olmak ne demek? Nasıl irregular olunur?

Irregular hepimizin bildiği gibi düzensiz demek. Yani lisansa bahar döneminde başlarsanız düzensiz öğrenci oluyorsunuz. 

Ocak ayında yapılan yeterlilik sınavından 60 üstü alanlar hazırlığı bitirmiş oluyor. Hazırlığı Ocak ayında bitirenler için 2 seçenek var. İlki; lisansa bahar döneminde başlamak ikincisi ise bahar dönemi ders almayıp regular olarak yani güz döneminde başlamak. Bahar döneminde başlayanlar okulu 8 dönemde bitirdikleri zaman hazırlık dahil 4.5 senede okul bitmiş oluyor. Aynı zamanda regular olup da hazırlık okuyanlar gibi 5 senede de bitirebilme şansları oluyor. 

ÇAP, yandal veya yatay geçiş düşünenler normalde 2. veya 4. dönem sonunda başvuru yapıyorken bu irregular öğrenciler için 3. veya 5. dönem sonu oluyor. Dönemler sayılırken yaz okulu dahil edilmiyor. Ayrıca dereceyle okulu bitirmeyi isteyip de irregular olacak öğrenciler ise ne yazık ki derece alamıyorlar. Net olarak bir dönemleri olmadığı için dönem birincisi gibi derecelerle de mezun olamıyorlar.

Irregular olmalı mı olmamalı mı? Olmamak için ne yapmalıyım?

Irregular olmak kimi zaman ders seçimlerinde sıkıntı yaratsada eğer ilk ders seçimi ders planı yeterli şekilde incelenirse oluşabilecek sorunlar minimuma indirilir. Önşartlı olmayan 1. sınıf 2. dönem derslerinin yanında önşartlı olan 1. sınıf 2. dönem derslere önşart olan 1. sınıf 1. dönemi dersleri alınmalıdır. Eğer ben 4 senede değil de 4 buçuk senede okulu rahat rahat bitirmek için başlayacağım bu döneme diyorsanız ileride bölüm derslerinizin ağırlığının yanında size zorluk çıkartabilecek ve ders programınızda yer alan (örn: bazı bölümler Ekonomi veya İş Hukuku almadığı gibi Türkçe ve ATA kodlu Atatürk Tarihi ve İnkılap Tarihi dersleri her bölüm için ortaktır) Ekonomi, İş Hukuku, Türkçe gibi derslerinizi ilk döneminizde alabilirsiniz.

Proficiency sınavını geçip bu dönem başlamak istemeyenlerin okulu dondurmasına gerek yoktur. Ders seçimi yapmadıkları takdirde gelecek güz döneminde sistem otomatik olarak ders atayacaktır.

Irregular öğrenciyim, hangi dersleri alacağım?

Ders seçimlerinde ilk sırada ders seçenler birinci dönemlerinde olan irregular öğrencilerdir. Bu nedenle bundan daha rahat ders seçeceğiniz bir dönem olmayacak. Her şeyden önce ders planınızı incelemelisiniz. Ayrıca programınızın önşart diyagramını dikkatlice incelemenizi öneririz. Mezuniyete kadar giden birbirine bağlı derslerinizi almanız tavsiye edilir.

Özellikle mühendislik okuyorsanız MAT101/103, FIZ101, KIM101, ING101/102 (İngilizce yeterlilik sınavından 75 üstü alanlar için 101/102 yerine 102/103) gibi havuz derslerini almanız faydalı olacaktır. Matematik ve Fizik serisi de bir çok dersin önşartı olabiliyor.

SNT veya ITB kodlu dersler için kontenjan bulmak diğer dönemlerinizde çok zor olacağı için istediğiniz dersi de ilk döneminizde rahatlıkla seçebilirsiniz.

Ayrıca TUR veya ATA derslerinde de alarak ileride oluşacak sözel dersle uğraşma zahmetinizi azaltabilirsiniz. Türkçe ve Atatürk Tarihi ve İnkılap Tarihi derslerinin 1'i ve 2'si arasında bir önşart olmadığından istediğinizi alabilirsiniz. Yalnızca unutmamanız gereken, bu derslerin final sınavları okulun son haftası ve ders saatindedir. Program oluştururken arka arkaya alırsanız finallerinin de arka arkaya olacağını unutmamanız gerekir.

FIZ101L -102L/106L (laboratuvar) ve KIM101L (laboratuvar) dersleri ders planınızda var ise; FIZ101 laboratuvarı bahar dönemide açılmamakta olup  102 veya 106 laboratuvarlarını alabilirsiniz. Ancak KIM101L dersini bahar döneminde de seçebilirsiniz.  Ayrıca %30 İngilizce bölümde olanlar için laboratuvar derslerini İngilizce seçmek (KIM101L yerine KIM101EL gibi) güzel bir alternatif olup derslerin İngilizce'leri diğer derslerinize göre daha rahat olabilir.

ING derslerinde devam zorunluluğu %80 olup bu da 8 saate denk gelmektedir. Yani dönemde 2 gün + 2 saat devamsızlık hakkınız olacak. Ayrıca laboratuvar derslerinde de devam zorunluluğu %80 olduğundan bu derslerin saatlerini ayarlarken yoklamayı dikkat etmenizde yarar vardır. Matematik, Fizik gibi havuz derslerinde devam zorunluluğu %70 ya da daha esnek olup hocaya göre değişkenlik gösterebilmektedir.

Programımda İngilizce görünen bir dersi Türkçe alabilir miyim?

(%30 İngilizce bölümde olanlar için)

Evet, eğer bölüm kısıtlaması yoksa alabilirsiniz ancak daha sonra %30'a tamamamlamanız daha zor olacaktır. Hatta programda İngilizce görünen dersler de %30 İngilizce şartını tamamlamanız için bazen yeterli olmayabilir. Programınızda Türkçe görünen bazı dersleri de İngilizce alarak toplam kredinizin %30'unu İngilizce olarak tamamlamanız gerekecektir. 

Ayrıca ileriki dönemlerde Türkçe aldığınız bir dersin İngilizce'sini alabileceğiniz gibi İngilizce aldığınız bir dersin Türkçe'sini de alabilirsiniz. 

Ders programımı oluşturmanın kolay yolu var mı? Nelere dikkat edeceğim?

Ders programını tek tek elle oluşturmak gerçekten zor. Buna çözüm olarak kullanabileceğiniz iki program var.

Birincisi İTÜ Şenlikçi olup giriş yaptıktan sonra online olarak programınız oluşturabiliyorsanız. Daha sonra istediğiniz yerde siteden giriş yaparak programınıza ulaşabilirsiniz. 

İkinci seçenek ise İTÜ Programcı olup açılan sayfadan programcıyı indirerek kullanabilirsiniz. 

Programınızı oluştururken derslerin bina kodlarına da dikkat etmeniz, sizin kısa aralıklarla farklı kampüsten ders almanızı da engelleyecektir. Ayrıca en az 2 tane daha alternatif program oluşturmak sizin yararınıza olacaktır. Irregular öğrenciler kontenjan açısından çok sıkıntı yaşamasa da hali hazırda 1. sınıf olan öğrenciler kontenjanları ders seçimlerinde önce mutlaka kontrol etmesi ve hazırda yedek programları bulunması iyi olur.

Programınızda laboratuvar dersleri gibi bazı derslerden 1 dk önce başlayan veya 1 dk önce biten dersler oluyor diye de korkmanıza gerek yok. Genelde laboratuvar dersleri 2 saat sürmemektedir. Ayrıca bir önceki dersinizde de hocanıza laboratuvarınız olduğunu belirtebilirsiniz, hocalarımız genellikle bu durumu anlayışla karşılamaktadırlar. İlk hafta laboratuvar dersleri yapılmaz ve dersinizin ne zaman başlayacağını ilgili sitelerinden takip etmeniz gerekir. Bu derslerde en önemli olan geç kalmamak ve FEB'de kaybolmamaktır.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da bölüm kısıtlamalarıdır. Örneğin ders planınızda RES101 dersi görünüyor. Almayı istediğiniz 24600 CRN'li İnşaat'taki RES101 dersinizin "Dersi alabilen bölümler" kısmında sizin bölüm kodunuz yer almıyorsa dersi ders seçimleri sırasında seçemezsiniz. Eğer okulun ilk haftası bölüm kısıtlaması kalkar ve sizin de bölümünüz "Dersi alabilen bölümler" kısmına eklenirse kontenjan kalması halinde danışmanınızla dersi seçebilirsiniz.

Bir ders sizin bölümünüzün %100 İngilizce'sine açıksa ve size açık değilse yine ilk hafta bu kısıtlama kalkacaktır. 

Eğer önşartı sağlamadığınız veya bölüm kısıtlamasından alamadığınız dersleri programınıza ekleyip almaya çalışırsanız sistem size bu dersi vermeyecektir.

Kaç ders alabilirim?

Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise dersten çok alabileceğiniz kredi miktarı.

Eğer irregular olarak başlıyorsanız ilk dönemizinde maksimum 22 kredi alabilirsiniz. Ders planınızda derslerin yanında kaç kredi oldukları da yer almakta olup daha çok kredi girerseniz sistem vermeyecektir. 

Eğer 1. sınıf 2. dönemsenizse,

genel not ortalamanız < 1,80 maks. ise 18 kredi 

1,80 < genel not ortalamanız < 2,25 ise maks. 22 kredi

2,25 < genel not ortalamanız <3,00 ise maks. 25 kredi

genel not ortalamanız > 3,00 ise kredi sınırınız yoktur.

Dersler ne zaman seçilecek? 

Ders seçimleri;

2016 - 2017 güz döneminde hazırlık okuyup, bahar döneminde lisansa başlayacak olan irregular olarak başlayacak öğrenciler için 30 Ocak 2017 saat 10:00 - 13:00 arasında

4. sınıf, ÇAP, Yandal ve UOLP Öğrencileri 30 Ocak 2017 saat 14:00 - 17:00 arasında,

3. sınıf öğrenciler  31 Ocak 2017 saat 10:00 - 13:00 arasında

2. sınıf öğrenciler 31 Ocak 2017 saat 14:00 - 17:00 arasında,

Hali hazırda 1. sınıf yani 0-34.99 kredi başarmış olanlar ise 1 Şubat 2017 saat 10:00 - 13:00 arasında olacaktır. 

Bu süreçte sistem öğrencilerin sadece kendine kadar ayrılan kısmında açık olacak olup 2-4 Şubat arası herkese açılacaktır. Herkese açıldığı süre içerisinde öğrenciler kontenjan olduğu takdirde ders ekleyebilecek ya da çıkartabilecektir. 

Bazı derslerde var olan bölüm kısıtlamalarının kalkmasıyla beraber okulun ilk haftası yani 6-10 Şubat tarihleri arasında (Add-Drop haftası) da kendiniz sistem üzerinden ders ekleyip çıkarabileceksiniz. Bu süreçte eklenen veya çıkarılan dersler transkriptinizde herhangi bir farklılık yaratmayacaktır.

Eğer ben dersi hiç sevmedim, hocam çok kötü diyorsanız 13-17 Şubat haftasında da dersten çekilebilirsiniz. Bu durumda transkriptinizde ''T'' (Terk) harfi yer alacak olup ortalamanıza bir etkisi olmayacaktır. 

Ders seçimini nerede yapacağım, "okuldan daha hızlı oluyor" diyorlar?

Ders seçimini okulun bilgisayar laboratuvarlarından da yapabilirsiniz.  Seçim için İnşaat, Uçak - Uzay veya Elektrik Elektronik Fakültesi bilgisayar laboratuvarlarını kullanabilirsiniz. 

Okuldan seçim yaptığınız zaman sistem ile aynı ağ içerisinde olduğunuz için ders kayıt için oluşturduğunuz veri trafiği daha kısa ve sorunsuz oluyor, internet sağlayısı firmadan kaynaklanan yavaşlama ve aksamaları engelliyor. Ancak okul içinde binalar arası hat kapasitesi de sınırlı olduğundan çok fazla kişi okulun içerisinden ders seçmeyi denediğinde bazı girişler gerçekleştirilemiyebiliyor. Her iki durumun da avantajları ve dejavantajları bulunuyor. Sistem açıldıktan sonra giriş yapamama durumunuz söz konusu, hazırlıklı olun.

Nasıl ders seçeceğim?

1. http://www.sis.itu.edu.tr/ adresinde sol üstte yer alan "Sisteme Giriş" e tıklayacaksınız.

2. Sisteme giriş'e tıklayıp Kullanıcı adı ve şifrenizle* giriş yaptıktan sonra PIN'inizi** gireceksiniz.

3. Sisteme giriş yaptıktan sonra sırasıyla "Öğrenci Servisi", "Kayıt Menüsü" ve "Ders ekle/çıkar"*** menülerine gireceksiniz. Ardından çıkan CRN kutucuklarına almak istediğiniz derslerin CRN'lerini yazıp onaylamanız gerekecektir. 

Eğer aşağıdaki gibi tüm derslerinizde "Web Kaydı Oldu" yazısını gördüyseniz işleminiz tamamlandı demektir. Eğer kontenjan veya bölüm kısıtlaması yüzünden hata veriyorsa size neden ders kaydı olamadığınızı yazacaktır. Bu durumda dersin kontenjanını, önşart durumu veya bölüm kısıtlaması durumu tekrar kontrol etmeniz gerekecektir.

* Şifreniz (eğer değiştirmediyseniz) okulun size girişte mailinizle verdiği şifre

** Pininiz doğum tarihinizdir. (ÖRN: 17 Haziran 1996 ise pin: 170696) Eğer pininizi 3 kere yanlış girerseniz bloke olur o yüzden ders seçiminde önce sisteme giriş yapıp kontrol ediniz. Doğum tarihini hata veriyorsa 123456'yı deneyin ancak yine kabul etmiyorsa veya bloke ederseniz pin talep sayfasından blokeyi kaldırmanız gerekecektir. Tabi bunları ders seçim anında yaşayıp stres olmak istemiyorsanız öncesinden kontrol etmenizde fayda olacaktır.

*** Ders ekle/çıkar kısmı ders seçimlerinden önce sisteminizde yer almayabilir. Ders seçimi döneminde gelecektir.

Ders seçimleri sırasında alamadığım dersler var, ne yapacağım?

Ders ekleme/çıkarma 6-10 Şubat arasında herkese açıldığı dönemde kontenjan arttırımları da yapılmaktadır. Hangi derslerin kontenjanın artacağı sis.itu.edu.tr sayfasında duyurulacaktır. Kontenjanların ise ne zaman artacağı genelde bir saat aralığı olarak duyurulmaktadır ve o aralık içerisinde her an artabilmektedir. Kapanın elinde kalıyor durumu söz konusu olup bazı derslerin kontenjanları bir çok kez artmaktadır. Eğer bu süreçte de ders alamadıysanız ve bu ders sizin dönem dersiniz ise okulun ilk haftası dilekçe (dersin ilgili fakültesine) vererek dersi alabilirsiniz. Eğer dersin başka saatte programınıza uyan bir seçeneği varsa dilekçe ile dersi alabilmeniz mümkün olmaz. Ayrıca dönem dersiniz değilse dilekçe ile almanız pek mümkün olmamakla birlikte ilk hafta ders ekleme/çıkarma devam ettiğinden kontenjanları sürekli olarak takip edebilir ve boşluk yakalamaya çalışabilirsiniz.

Danışman hocamı nereden öğreneceğim?

http://www.sis.itu.edu.tr/ sayfasına girdikten sonra 

1. Sisteme giriş'e tıklayıp Kullanıcı adı ve şifrenizle giriş yaptıktan sonra pininizi gireceksiniz.

2. Sisteme giriş yaptıktan sonra ilk olarak "Öğrenci Servisi" ne tıklayıp ardından da "Danışman Menüsü"ne girip danışmanınızı öğrenebilirsiniz.

arı24 ailesi olarak bahar döneminde herkese başarılar diliyoruz.

Hazirandaki rektörlük seçimleri iptal mi ediliyor? Bütünleme sınav takvimi açıklandı!

250. Yıl Şenlikleri nedir, ne değildir

Ağaçlı Yol araç ve yaya trafiğine kapatıldı

İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şinasi Eskikaya hayatını kaybetti

İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Özmen hayatını kaybetti

İşletme Fakültesi sonunda yerleşik hayata geçecek gibi görünüyor