İTÜ hakkında hayat kurtarmasa da işinize yarayacak bilgiler!

Özellikle yeni gelenleri buraya alıyoruz!

Zaman zaman söyleneceğiz, zaman zaman da iyi ki diyeceğiniz İstanbul Teknik Üniversitesi’ne HOŞ GELDİNİZ!

Okulların açılmasına 1 gün kala gerek ilk günler gerek sene içerisinde "ya acaba?" dediğimiz konulara biraz netlik kazandırmak istedik.

Öncelikle bahsetmek istediğimiz konulardan biri "up"

Artık zaman zaman çeşitli Facebook gruplarında da görmeye başladık ancak İTÜ ile alakalı gireceğiniz tüm sosyal medya gruplarında karşınıza çıkacağının garantisini verebiliriz. Bizler dahil bir çok arkadaşımızın da ilk başlarda "ya acaba up yazarken ne demek istediler?" diye düşündüğüz sorunun cevabı ise oldukça basit. Gerek size yardımcı olmak gerekse sizinle aynı soruyu soran kişilerin gönderinizin yorum alarak yukarıda kalmasını (up=yukarı) sağlama şekilleridir. Yeni gönderiler geldikçe sayfada aşağıya düşen yazının bu sayede sayfanın üstlerine çıkmaktadır. Kullanın, kullandırtın :)

Kampüs Hayatı

Eylül ayı, okulun ilk günleri ve en rahat zamanları… Vize yok dert yok. Tamam belki quiz ve ödevler biraz biraz başlamış olabilir ancak yine de üniversite tanıtım kitapçıklarındaki o güzel çimenlere uzanan gençlikten olmayı istemek en doğal hakkımız. O zaman size biraz yardımcı olalım. İTÜ’de Maslak Kampüsü içerisinde en popüler çimenler İTÜ MED (Merkezi Derslik Binası) ve Kütüphane önü çimenleridir. En bakımlı ve en keyifli bu 2 yerin keyfi havalar soğumadan çıkartılmalıdır. Bunun yanı sıra Taşkışla Fakültesi de Ortabahçe'si ile oldukça ünlüdür.

Taşkışla Ortabahçe

MED Çimenler

MED de neresi ki? diye sormuş olabilirsiniz.

Merkezi Derslik Binası genellikle matematik, fizik gibi hemen her bölümde özellikle 1.sınıfta alınan havuz dersi dediğimiz derslerin verildiği bir derslik binasıdır. Okula kaydınızı gerçekleştirdiğiniz SDKM (Süleyman Demirel Kültür Merkezi)’nden aşağıya doğru yürüdüğünüzde sol köşenizde sizi karşılayan o büyük binadır. Sınav dönemleri kütüphaneye büyük bir alternatif olmakla birlikte özellikle grup çalışmaları için sağladığı ferah ortamı gibi sebeplerle tercih edilmektedir. Tabi yer bulabilirseniz...

MED içerisinden bir kare

MED’i öğrendik ama diğer fakülteler nerede bilmiyoruz diyorsanız…

SDKM’nin arkasında yer alan fakülte Fen Edebiyat Fakültesi'dir. FEB diye kısaltılan güzel fakültemizde her öğrenci en az 1 kez kaybolacaktır. Karışık yapısıyla meşhur fakültemizde dersiniz varsa en az 15 dakika erken gitmenizi öneririz.

MED’e geldik tam köşedeyiz. Sola doğru yukarı çıkarsak sırasıyla Elektrik Elektronik Fakültesi (EEB), Maden Fakültesi (MDB) ve Kimya Metalurji Fakültesi (KMB)’ni görürüz.

Yine MED’de tam köşedeyiz. Sağa doğru düz yürüyecek olursak solumuzda kalan ilk bina yemekhane ikinci bina Kütüphanedir. Yemekhanenin ilk katında Vakıfbank, kütüphanenin tam karşısında İş Bankası ve Gratis yer almaktadır. Ardından gelinen yolda sağa dönülürse Şok Market tam karşıya geçilirse ise İnşaat Fakültesi'ne gideriz.

Eğer Kütüphane ile Yemekhanenin arasından aşağı dümdüz yürüyecek olursak Uçak Uzay Fakültesi (UUB), MED’in köşesinde dümdüz devam ettikten sonra Simmit’i, İTÜ Stadyumu sağınızda kalacak şekilde devam ettikten sonra İTÜ Olimpik Havuz binasını göreceksiniz. Ardından sonra sola dönersek karşınıza Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimler Binası (GDB) çıkacaktır.

Mimarlık Fakültesi (MMB) Taşkışla Kampüsü, Makina Fakültesi (MKB) Gümüşsuyu Kampüsü, Yabancı Diller Yüksekokulu (DIB), İşletme Fakültesi (ISB) ve Konservatuar (TMB) ise Maçka Kampüsü'ndedir. Bu 3 kampüse ulaşım için Maslak Kampüsü'nden en iyi çare metro!

Ve tabi ki meşhur Tuzla Kampüsü'müz (DZB). Bölümünüz orada yer almıyorsa büyük ihtimalle uğramayacağınız kampüstür. (Öneri: İlk dönemi olup ders programı otomasyon tarafından atanacak arkadaşların özellikle burada dersleri olup olmadığını kontrol etmesi tavsiye edilir, eğer burada ders verildiyse telaş yapmadan öğrenci işlerine gitmeniz tavsiye edilir.)

Öğrenci işleri binası ise Ana giriş kapısından girip direkt sağdaki yoldan devam ederseniz karşınıza çıkacak olup her türlü öğrenci belgesi, transkript gibi işlemlerinizi gerçekleştireceğiniz yerdir. (Metronun ters tarafındaki çıkıştan çıkıp kampüse girdiğinizde de solunuzda sizi karşılayacaktır otomasyon merkezi)

(Parantez içindeki kısaltmalar bina kodları olup ders programı, sınav takvimi ve ders programı gibi yerlerde kodları bilmeniz fayda sağlayacaktır.)

Maslak Kampüsü uydu görüntüsü

Peki ya yemekler?                                                              

Yemekhanede öğle yemekleri 2 TL olup 11:30-14:00 arasındadır. Okul tarafından verilen kimlik kartınıza para yükleyerek (bir nevi akbil) yemeğinizi alabilirsiniz. Akşam yemekleri ise 3 TL olup 18:00-20:00 arasında hizmet alabilirsiniz. Özellikle çorbaları büyük bir zevkle yiyeceğini garanti edebiliriz, içerisinde ne olduğunu asla anlamayacağınız ve ismini dahi bilmediğiniz çorbalara merhaba deyin!

*İTÜ Çorbası ile ilgili yaptığımız kampüs röportajını izlemek isterseniz tıklayınız!

*Eğer yemekhanede yemek istemiyorum derseniz alternatiflerimiz çok fazla olup öğrencilerin anketi sonucunda edindiğimiz bilgilerden yararlanarak mekanları öğrenmek için tıklamanız yeterlidir. 

Maçka Kampüsü Yemekhanesi

Gelgelelim dersler ve sınavlara…

Eğer regular başladıysanız ilk dönem otomasyon tarafından dersleriniz atanacaktır. Ancak bahar dönemi ders seçimlerinde gerçek İTÜ ile karşılaşacak ve ders seçim sırasında yaşadığınız stres ve heyecan ekstrem sporlardaki heyecanı aratmayacaktır. Zaman zaman klavyenizin F5 tuşunu parçalamak istesenizde sonunda eğer şu kare ile karşılaşırsanız sizden mutlusu olmayacaktır.

Programda 2-3 saat gözükmekte olan dersler hocaların istedikleri sıklıkta verdikleri aralar eşliğinde işlenir. İki dersiniz uzak fakültelerde ise kimi zaman koşmanız gerekecektir. Özellikle 1 saatten az bir arayla Maslak Kampüsü'nden başka bir kampüse gitmenizi gerektiren bir dersiniz varsa çok çok hızlı olmanızı öneririz. Bu aralık 30 dakikadan az ise o dersi değiştirmeniz sizin yararınıza olacaktır. Kimi ders 2 vize kimi ders 3 vize kimisi ise tek vizelidir. Özellikle havuz derslerinin vizeleri hafta sonu olmaktadır. Kendinizi güzel bir Pazar günü saat 15:00’daki sınavınıza giderken bulabilirsiniz. Ama vizeler ne olursa olsun korkmayın daha bunun finali var bütünlemesi var ve evet finale girmeden de (eğer vf ile yani devamsızlıktan kalmadıysanız) bütünleme sınavına girebilirsiniz!

        Sınav dönemleri İTÜ'lü (Temsili)

E hep bölümlerden bahsettiniz ama biz hazırlığız diyenler için…

Maçka Yerleşkesi'nde bulunan Yabancı Diller Yüksekokulu'ndan 1 dönem veya 1 sene eğitim göreceksiniz.  En iyi kur B1+ (A) olmak üzere, B1+(A), B1(B), A2(C), A1(D) olarak 4 kur bulunmaktadır. B1+ ve B1 kurlarında okuyanlar dönem içinde belirlenen not baremindeki ortalamayı tutturdukları takdirde güz dönemi sonunda yapılan Proficiency sınavına girip hazırlığı geçebilirler. Hazırlığı geçtiğiniz takdirde bahar döneminde lisansa başlayıp irregular öğrenci olabilir ya da ders almayıp ertesi sene güz döneminde regular öğrenci olarak bölümünüze başlayabilirsiniz. Bizden küçük bir tavsiye; eğer altyapınız varsa ortalama bir çalışma ile başarılı olabilirsiniz ama eğer çok altyapınız yoksa hazırlığın rahatlığının getirdiği heyecana kapılıp hiç çalışmazsanız sıkıntı yaşamanızın olasığılı yüksektir. Haziran ayında yapılacak Proficiency sınavında kaldığınız takdirde Temmuz veya Eylül aylarındaki sınava girip başarılı olursanız dönemizinde bölümünüze başlayabilirsiniz.

İTÜ Yabancı Diller Yüksekokulu

Ve en önemlisi Sosyal Aktiviteler!

Üniversitemizde yer alan tüm kulüpler hakkında sayfamızdan bilgi edinebilir, etkinliklerini takip edebilirsiniz. Daha da yakından tanımak istersen, düzenlenecek olan Kulüpler Şenliği'ne mutlaka uğramalasın! Birçok uzmanlık, spor ve kültür sanat kulüpleri Kulüpler Şenliği'nde seni bekliyor olmakla birlikte dilediğin kadarıyla ilgilenmek senin tercihin.

Kulüpler Şenliği

Unutma! Üniversite; lise gibi öğretmenlerinizin sizin peşinde koştuğu bir yer değildir, üniversite özellikle İTÜ adeta bir Survivor’dır. Burada istediğin şeyleri tırnaklarınla kazıyarak elde edersin.

Bol vizeli finalli gülmeli eğlenmeli bir üniversite hayatı geçirmen dileğiyle!

 

Gümüşsuyu halı sahası işgal edildi Uzun süre önce bozulan yollara asfalt döküldü

İTÜ'de kulüp skandalı

İTÜ’nün Duayen Hocalarından Prof. Dr. M. Cengiz Dökmeci Hayatını Kaybetti

İTÜ'den uluslararası arenada çifte başarı

Ara tatilde sanat molası: İstanbul’un kaçırılmaması gereken sergileri

arıSanat: 16-24 Kasım