Agah Ahmet
Son 180 günde 2 haber

İTÜ proje takımları: İTÜ'lü olmanın ayrıcalığı

2025 YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından, öğrenci adayları için tercih süreci hız kazanmış durumda. Bir üniversiteden diğerine bakınan ve bu kadar fazla seçeneğin arasında kaybolmuş olanlar için "neden İTÜ'yü seçmelisiniz?" sorusunu cevaplamaya, İTÜ'nün diğer üniversiteler arasında öne çıktığı bir alan olan proje takımlarını tanıyarak başlayalım.

Proje takımı nedir, ne yapar?

Proje takımları, öğrencilerin bir teknolojiyi imal edebilmek ya da bir fikri araştırıp bu konuda bir eser ortaya koyabilmek için, bir veya birden fazla hocanın danışmanlığında, kurulan oluşumlar olarak tanımlamak mümkün. Geniş kapsamda birçok takım olsa da, takımlar genel hatlarıyla AR-GE ve imalat takımları olarak ayrılabilir. Takımlardaki genel işleyiş, ilgilendikleri alanlarla ilgili ekip ya da birimler oluşturarak, kendi alanlarında donanımlı takım üyeleri olacak şekilde kendilerini pratik bir şekilde eğitmek ve bu eğitimli üyeleri ortak bir hedef üzerine yoğunlaştırmaya dayanır. Bu sayede katılan öğrenciler alanlarıyla ilgili değerli bilgiler edinirken, insanlarla iletişim ve kişisel sorumluluk konusunda önemli deneyimler de edinerek bir nevi çalışma hayatı tecrübesi kazanmış olur. Zira proje takımlarında sorumluluklar büyük, çalışma koşulları ve saatleri sınayıcı olabilmekte. Takım üyesi öğrencilerin hem derslerinin gerekliliklerini hem de takım sorumluluklarını yerine getirmesi beklenir.

İTÜ'yü önde kılan ne?

Bu anlattıklarımız takımlar hakkında bilgi verse de, İTÜ'nün neyi daha iyi yaptığını açıklamıyor. Aslında cevap basit: İTÜ'de sayıca oldukça fazla takım bulunuyor. Şu an kayıtlı takım sayısı 60 civarında seyrediyor. Bu sayı, neredeyse bütün üniversitelerdeki ortalama öğrenci topluluk ve kulüp sayısından dahi fazla (orada da İTÜ 250 civarında kulübü ile zirveye oynuyor). Bu sayının ortaya koyduğu, İTÜ'de neredeyse her fakültenin yarışmaya layık bir teknoloji ya da ürün geliştirmesi demek oluyor. Madencilik teknolojilerinden su altı ve üstü araçlara, hyperloop sistemleri geliştirmekten birden fazla ödüllü roket ve İHA takımına, F1 ya da elektrikli arabalara kadar çok fazla alanda ürün geliştiren, araştırma yapan takım bulunuyor. Bu emekler tabii ki boşa gitmiyor. Her sene katıldığı yarışmalardan başarı ile dönen takımlarımız, ulusal ve uluslararası arenada okulumuzu temsil ederek okulumuz ve ülkemize prestij katıyor. Sadece bu sene, yarışmalar bitmemiş olmasına rağmen, birçok takımımız ödüller ve birincilikler ile İTÜ'ye müjdeler getirdi.

Bahsettiğimiz alanlar ve ötesinde çalışan, başarılı bazı takımlarımız:
- Pars Roket Takımı

- Gökbörü Uzay ve Havacılık Takımı

- Vefa Havacılık Takımı

- Lagari Thrust Roket Takımı

- İTÜ ATA
- İTÜNOM

- ZES Solar Car

- İTÜ AUV

- İTÜ ROV

- İTÜ Hyperbee

- İTÜ Rover

- İTÜ DEHA

 

İTÜ'lü olmanın ruhunu ve ayrıcalıklarını hissedebileceğiniz bir diğer alan olan İTÜ proje takımları, size üniversite hayatınızda önemli donanımlar katarak sorumluluk bilincini aşılayan kıymetli bir öğrenci oluşumu olarak kendini gösteriyor. "İTÜ'yü tercih sırasında nereye koysam?" Diye düşünürken, bu detayı da değerlendirmeyi unutmayın. 

İTÜ'nün öğrenci medyası arı24 ailesi olarak hepinize tercih döneminizde başarılar dileriz.
İTÜ’de öğretim dili tercihi: %30 İngilizce mi, %100 İngilizce mi? İTÜ Mimarlık Fakültesi Eski Dekanı Prof.Dr. Orhan Hacıhasanoğlu hayatını kaybetti

İTÜ’de öğretim dili tercihi: %30 İngilizce mi, %100 İngilizce mi?

İTÜ Mimarlık Fakültesi Eski Dekanı Prof.Dr. Orhan Hacıhasanoğlu hayatını kaybetti

Tartışmalı Cemre Vakfı'nda tanıdık isimler

Adı skandallarla anılan eski ÖSYM Başkanı İTÜ’de ders vermeye devam ediyor

YKS şampiyonlarına İTÜ’den ödül yağmuru