İTÜ Radyosu 70. yaşına yeni başarılarla girdi

Türkiye'nin ilk üniversitesi radyosu olan İTÜ Radyosu hala 3 farklı kanaldan yayınına devam ediyor!

Kendini geliştirerek yoluna devam eden İTÜ Radyosu 70. yaşını bir dizi etkinlikler ile kutladı

2 Ekim'de gerçekleşen "World College Radio Day" etknliğine 3. kez katılan İTÜ Radyosu öncelikle öğrenci kadrosunun hem ingilizce hem de türkçe gerçekleştirdiği anonsları ile yeni yaşını kutladı.24 saat süren küresel yayında 18.00-19.00 arası hazırladığı 1 saatlik özel program ile canlı olarak 43 ülke üzerinden 700 üniversite radyosuna ulaştı.

Klasik,Caz/Blues ve Rock olmak üzere 3 farklı daldan yayın yaparak geniş bir kitleye ulaşan İTÜ Radyosu üniversitemizi tekrar gururlandırmış oldu.

İTÜ Radyosu’nun Yayın Koordinatörlüğünü üstlenen Suha Çalkıvik 70. yıla özel değerlendirmelerde bulundu.

Kronolojik olarak İTÜ Radyosu ve gerçekleşenleri belirten Suha Bey geçmişi şöyle ifade etti:

1943'te temelleri atılan İTÜ Radyosu, Prof. Dr. Mustafa Santur ve Doç. Dr. Adnan Ataman’ın yönetiminde Gümüşsuyu binasında yüksek frekans tekniği laboratuvarında 1945 yılının sonlarında bir stüdyo ve bir kısa dalga verici ile deneme yayınlarına başladı.

1954’te Türkiye’de ilk frekans modülasyonlu (FM) radyo vericisi gerçekleştirildi.

1957’den itibaren Taşkışla binasından yayınlarını sürdürdü.

 1963’te İTÜ Radyosu’nun yayınlarına Türkiye’nin ilk televizyon kuruluşu olan İTÜ Televizyonu’nun yayınları da eklendi. Televizyon ve radyo yayınları Maçka binasından yapılmaya başlandı.

 Ayrıca Suha Çalkıvik ülkemiz demokrasinin kesintiye uğradığı zamanlar dışında hep yayınına devam ettiğini ifade etti.

1971- Radyo ve TV yayınlarının devlet tekelinde TRT kurumunda yapılabileceğine dair yasa değişikliği ile İTÜ Televizyonu tüm verici ve cihazlarıyla TRT Kurumu’na devredildi.

 1971- İTÜ Radyosu’nda Türkiye’nin ilk stereo-FM vericisi yayına geçti ve 1980 yılına kadar yayınlarını aralıklarla sürdürdü.

 1995- Ayazağa Yerleşkesi’nden atmosferde FM 95.0 MHz. ve Türksat Kablo TV yayın şebekesinden düzenli yayınlarına başladı.

 1998 yılında internet üzerinden yayına geçen İTÜ Radyosu bu mecrada da Türkiye'de öncülük etmiştir.

 1999- TRT dışındaki Kamu kuruluşu olan Devlet Üniversitelerinin Anonim Şirket olmaları halinde RTÜK’e lisans başvurusunda bulunabilecekleri gerekçesiyle İTÜ Radyosu atmosferdeki yayınlarını durdurmak zorunda kaldı.

İTÜ Radyosu 70 yıl içerisinde 300'ün üzerinde konuk programcı ağırlayarak başarısını bir kere daha kanıtladı.

 İTÜ Radyosu’nun kendisiyle birlikte 7 fakülteden 14’ü lisans 2’si yüksek lisans 17 çalışanı olduğunu öğrenci kadrosunun programları dışında yayınlarda dalında profesyonel ve usta isimlerden oluşan misafir yapımcıların programlarına da yer verildiğini söyleyen Çalkıvik “Budapeşte'den, Ankara'dan, Malatya'dan sanatçılar ve hocaların gönderdikleri programları radyoda düzenli olarak yayınlandı. 70 yılda 300'den fazla İTÜ'lü ve konuk programcılar İTÜ Radyosunun yayınlarına katkı sundu. Ayrıca Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca ile kendi listelerini çaldığımız Caz ve Rock söyleşileri yaptık, Rektörümüzle yapacağımız Halk Müziği söyleşisini de yakında yayınlayacağız. Bununla birlikte İTÜ Geliştirme Vakfı İlköğretim Okulu öğrencileri geçtiğimiz yıllarda bir dizi program yaptılar, bu sene liseli kardeşlerimizin programlarını yayınlayacağız.”

Çalkıvik aynı zamanda İTÜ Radyosu'nun eşsiz bir müzik arşivine sahip olduğunu ifade etti. Çalkıvik'in şu şekildeki ifadesi ile: 1500 adet Long Play plak, 580 tane taş plak yani 78 devir plak ve 270 tane dar banttan oluşan kayıtlar günümüze ulaşmış. Bu tarihi müzik arşivini sayısallaştırma çalışmaları tamamen öğrencilerin emekleriyle 5 yıldır devam ediyor. 1950'lerin başından günümüze yayın akışları, program metinleri, dinleyici mektupları ve teknik raporların yer aldığı 56 klasörden oluşan yazılı arşiv de taranarak, sayısal ortamda korunmaya başlandı.

Suha Çalkıvik bir konuya daha dikkat çekmek istedi ki, İTÜ Radyosu'nda görev almak isteyen öğrenciler için djlik amacı ile yapılan başvurular kabul edilmiyor. Çünkü mikrofon başına geçmek radyodaki sorumlulukların en sonunda geliyor. Arşivde çalışmak, taramalar yapmak daha büyük önem taşıyor. 

 İTÜ Radyosu hakkındaki kısa filmi izlemek için tıklayınız.

 İTÜ Radyosu'nu dinlemek için tıklayınız.

Son olarak bizim de eklemek istediğimiz şudur ki; İTÜ Radyosu'nun bu başarılarını tebrik eder ve devamını dileriz.

İTÜ'de Güney Doğan anıldı İnşaat, makina ve mimarlık öğrencilerinin koalisyonu: Design Together

İTÜ'de kulüp skandalı

İTÜ’nün Duayen Hocalarından Prof. Dr. M. Cengiz Dökmeci Hayatını Kaybetti

İTÜ'den uluslararası arenada çifte başarı

Ara tatilde sanat molası: İstanbul’un kaçırılmaması gereken sergileri

arıSanat: 16-24 Kasım