İTÜ Rektörü Mehmet Karaca ile Konuştuk

İTÜ24 ekibi olarak İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca’yı İTÜ ailesini yakından ilgilendiren soruların cevaplarını öğrenmek için ofisinde ziyaret ettik. İTÜ24 ekibini sabırla dinleyen rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca tüm samimiyeti ile sorduğumuz sorulara cevap verdi.

İŞTE MERAK ETTİKLERİMİZ ve CEVAPLARI:

Röportaj: Onur GÜZEL, Özlem KAHVECİOĞLU

İTÜ24: Öncellikle herkesi yakından ilgilendiren özellikle öğrencilerin merak ettiği AVM’nin kapalı olması durumu. Şu anda kapalı olan AVM’nin yerine ne açılacak? İlk katın AVM olarak kullanılması düşünülüyor mu? Eğer öyleyse AVM’nin üst katının ne olarak kullanılması planlanıyor? AVM tekrardan hizmet vermeye ne zaman başlayacak?

M.KARACA: Eski AVM’nin bire bir aynısı olmaması kaydıyla öğrencilerin stres atıp dinlenebileceği, sosyalleşebileceği, yemek yiyip çay kahve içebilecekleri eskisine göre çok daha hijyenik bir ortam olacak. Yeni AVM’nin üst katları bilim merkezi olarak kullanılacak. İTÜ geçmiş yönetimleri tarafından AVM’nin kiralandığı kiracı ile olan mahkeme süreci devam ediyor. Bu sıkıntılı mahkeme sürecinin atlatılması ve AVM’nin iç düzenlenmesinin tamamlanması ile hizmete girecek. Amacımız hem fiziki koşulları hem de sunduğu hizmet ile kaliteli zaman geçirilebilecek bir mekan olarak tekrar hizmete almak.

İTÜ24: AVM’nin  kapalı olmasından dolayı öğrencilerin ve çalışanların yemekhane dışında yemek yiyebilecekleri tek yer Simmit. Tekel olmanın getirdiği fırsatla Simmit fiyatları artmış bulunmakta. Bunun için düşünülen alternatif bir çözüm var mı?

M.KARACA: AVM tekrar faaliyete geçene kadar alternatif olarak kampüs içerisinde yeni yemek mekanları oluşturmak için ihaleler tamamlandı. Kampüs Kafe’nin yerine SÜTİŞ, Fen-Edebiyat Fakültesi yanındaki kapanan Ziraat Bankası yerine Aslı Börek açılacak. AVM’de yaşanan sorunların tekrarlanmaması için kurumsal firmalarla ilerlemeyi özellikle tercih ettik. Bu markalarla, öğrencilere özel menü oluşturmalarını istedik. Öğrenci menüleri yemek listelerine eklendi. Şu anda yemek ihtiyacı için mekan sıkıntısı olduğunun farkındayız. Öğrenci sayısının artması ile yemekhanede yaşanan yoğunluğu aşmak için, öğrencilerimize yemek servis saatini 11’e çektik, 14’e kadar devam edecek.  Bu saati 14’ten sonraya uzatamıyoruz çünkü bir sonraki günün menüsü için çalışmaya başlamaları gerekiyor.

İTÜ24: Diğer bir yaşanan sorun kampüs içinde devam eden yolların ve kaldırımların yapım aşaması. Bu düzenlemeler neden yaz mevsiminde yapılmadı ve güz yarıyılı başlangıcına denk geldi?

M.KARACA: Yaz okulu, ihaledeki süreçlerin uzaması gibi nedenlerden dolayı maalesef süreç güz yarıyılı başlangıcına sarktı. Bazen bir itiraz geliyor ve süreç uzuyor. Şu anda belki inşaatlar rahatsızlık veriyor ama yapılan her şey sizler için. Yaşadığınız yeri güzelleştirmek, iyileştirmek ve kampüsteki yaşam kalitenizi arttırmak için... KSB önündeki yol yapılırken de şikayetler almıştık. Ama şu anda herkes o yolda rahatça yürümekten, oturabilmekten ve daha yeşil olmasından memnun. İTÜ yerleşkelerinin çehresi değişiyor, amacımız 7-24 yaşanabilir kampüs yaratmak. Bu da zaman ve emek istiyor…

İTÜ24: Kampüs içi düzenlenmelerden konuşuyorken kampüs içinde devam eden projeler ve yeni hayata geçirilecek olan projeler neler?

M.KARACA: Yemekhanenin yanına yaptırdığımız açık spor sahaları var, gençlerin keyifle kullandığını görüyoruz ve mutlu oluyoruz. Spor sahalarının bulunduğu alanda atıl olan odalar vardı, şimdi orayı klimaya sahip kulüp odaları haline getirdik. Aynı anda çok inşaat yapmak istemediğimiz için bazı projeler sırasını bekliyor. 2015’in başında KSB binasının olduğu yerde Yabancı Diller Yüksekokulu'nun inşaatına başlamayı düşünüyoruz. Birçok imkana sahip, bin kişilik salonu, sineması, tiyatrosu olan bir merkez olacak. 120 tane kulüp odası yer alacak. KSB binası içerisindeki kulüpler yenilenme aşamasında başka fakültelerde kendi kulüp odalarına sahip olacak. Öğrenci Otomasyon Merkezini yapıyoruz. 2 yıldır üzerinde çalışıyoruz ama bazı yasal mevzuatlar nedeniyle gecikti ne yazık ki... O da tüm öğrencilerimizi oldukça mutlu eden ve özellikle diğer kampüslerdeki öğrencilerimizin işini çok kolaylaştıran bir adım olacak. Öğrencimiz metroya binip Öğrenci İşlerine gelecek, işini bitirecek ve zaman kaybetmeden dönebilecek. Yabancı öğrenciler için de büyük rahatlık olacak. Şu anda inşaatı süren Elektrik-Elektronik binası da 2014-2015 bahar yarıyılı başlangıcı ile tamamlanmış olacak. Tüm inşaatlarda hem can güvenliği hem de çevreyi koruma adına birçok önlem alıyoruz. Görüntü kirliliği oluşturmaması adına etrafını çeviriyoruz, projeyi rahatlıkla görebilecekleri tabelalar yaptırıyoruz. Geri dönüşüm kapsamındaki atıkları ayırıyoruz, hafriyat kirliliğini üniversite içinde tutmuyoruz. Fen Edebiyat Fakültesi inşaatı bittikten sonra daha güzel bir görünüme sahip olacak. Fakültenin önündeki simgesel anıt da ortaya çıkarılacak.

İTÜ24: Yeşil Kampüs projemiz nasıl gidiyor?

M.KARACA: Öncelikli amacımız mümkün olduğu kadar kampüsü araçtan arındırmak. İki tarafta da otoparkları dışarıya atarak aracın içeride daha az kalmasını sağlamak. Daha düşük ve geniş kaldırımlı bir ortam oluşturarak insana ve bisiklete daha çok yer vermek. Yeni yaya ve bisiklet yollarımız inşa ediliyor, siz de görüyorsunuz. Yeşili korumak, ıslah etmek ve peyzaj düzenlemelerine ağırlık vermek... Mottomuz sadece kağıt üzerinde kalmıyor; icraatta da görüyorlar. Merkezi derslik binasının sağına ve soluna çok sayıda Japon kirazı ektik. Baharda göreceksiniz onları. Mükemmel çiçek açacaklar. Bahar çok farklı olacak. Gölette devam eden bir ıslah çalışmamız var. Oraya da çok fazla ağaç diktik. DSİ bu projede İTÜ’ye 2 milyona yakın yatırım yaptı. Etiler yolundaki çalışmalarımız da sona yaklaştı. Orası da bir spor ve sağlıklı yaşam yolu olacak. Yeşil Kampüs ile daha az karbon salınımının olduğu, daha çok yürüyüş yapılan, bisiklete binilen, geri dönüşüm bilincini kazanmış, engelsiz bir İTÜ dünyası kurmak istiyoruz. Bunu da birçok koldan yürüyen çalışmalarla gerçekleştireceğiz.

İTÜ24: Gölet demişken gölet yurtlarının orada kreş olarak planlanmış bina sonradan dersliğe çevrildi. Bizim için büyük şok oldu. Çünkü orada dersimiz olduğunu öğrendik. Neden böyle bir değişikliğe gidildi? Yeni kreş nereye olacak?

M.KARACA: Öğrenci sayımıza ve kullanılan dersliklerimize baktığımızda yetersiz kalıyoruz. Ayrıca uygulamalı eğitim yapıyoruz. Fazladan laboratuvara ve ekipmana gerek duyuyoruz. Mesela bir matematik sınıfının 50-60 kişiyi geçmemesi lazım iyi eğitim yapabilmemiz için ama bakıyoruz  ki 100’ü geçiyor. Aslında çok şikâyet vardı düzgün bir kreş yok diye. Ama orası trafik aksının olduğu bir yer ve aslında uygun bir nokta değil. Dolasıyla tüm bunları göz önüne alarak o binayı dersliğe dönüştürdük.  Bu sayede 10 tane 30 kişilik, 2 tane 70 kişilik sınıf kazandık ve verimli bir şekilde kullanılıyor. Ama bu demek değil ki kreşten vazgeçtik. Kreş projemiz için bağışçımız hazır. Çok yakında  inşaasına başlayacağız. Şu an küçük de olsa bir kreşimiz var. O kreş yıkılarak yerine 2 katlı daha yeşil daha çocuk dostu bir ortam içinde yeni kreş inşaatına başlanacak. En kısa sürede de bitirmeyi amaçlıyoruz. 

İTÜ24: Diğer bir merak edilen konu İTÜ stadyumunda gerçekleşen konserler ve konser gelirlerinin nereye gittiği?

M.KARACA: Konserlerden sağlanan gelirler kütüphanenin 24 saat açık tutulmasına, spor salonlarının mesai saatleri dışında çalışmasına harcanıyor. Bizim burada görevli kişilerin mesai ücretlerini ödememiz ve bu mekanların ihtiyaçlarını karşılamamız gerek. Bunun için de ek bütçeye ihtiyacımız var ki işte bu tür etkinliklerden gelen para ile karşılıyoruz. Bunun yanı sıra gelirin bir kısmı da öğrenci bursları için kullanılıyor. Tüm bunlara karşın öğrencilerimiz rahatsız olsun istemiyoruz, bu nedenle mümkün olduğunca yaz aylarını kullanmaya çalışıyoruz. Sınav saatlerini dikkate almaya çalışıyoruz. Çevre fakültelere ders koymamaya çalışıyoruz. Mesela Justin Timberlake konserinde Merkezi Derslik binasının kapısına güvenlik koyduk ders çalışan öğrencilerimiz için. Sadece öğrenci kimliği ile MED’e giriş çıkış yapıldı. Yabancı kimse alınmadı binaya. Biz de geri beslemelerle eksikleri, yanlışları gidermeye çalışıyoruz.  Tüm bunların yanında dünyaca ünlü isimler geliyor ve üniversitemiz için uluslararası pr değeri var. Dünyanın birçok yerinde üniversitemizin adı anılıyor, kampüsünün yerinden bahsediliyor. Ama biz bir üniversiteyiz, esas gündeme geleceğimiz konunun bu olmadığını biliyoruz. Bunu ek bir pr olarak düşünebiliriz. Esas akademik başarılarımız ve öğrencilerimizin başarıları öne çıkmalı. Bu yönümüzü de güçlendiriyoruz. Yakın zamandan birkaç örnek; TÜBİTAK 2014-1. dönemi 1001, 1005, 3501 proje desteklerinde başvurularında birincilik bizim; en fazla proje desteği alan üniversite olduk. Horizon 2020’de İTÜ koordinatörlüğünde yapılacak ilk projeyi aldık. İSTKA’dan 10 projemiz için destek aldık. Model uydu takımımız dünya birincisi oldu, Güneş Arabası yine kupayla döndü. Amerikan Futbolu, Satranç ve Sualtı görüntülemede Türkiye Şampiyonu olduk. Birçok başka branşta çok sayıda derece aldık. Yani öğrencilerimiz ödül alıyorlar, hocalarımız proje üretiyorlar. Bunların arkası gelecek...

İTÜ24: Son olarak üzerinden zaman geçmiş olsa da merak edilen bir soruyla bitirelim. THY Genel Müdürü Hamdi Topçu’nun kızının İTÜ’ye girişinde bazı usulsüzler olduğu medya organlarında uzun süre yer etti. Bu konuda da birkaç şey söylemek ister misiniz?

M.KARACA: Dünyanın hiçbir yerinde hiçbir üniversite rektörün dilekçesi ile öğrenci alımı yapmaz. Öyle bir şey olsa YÖK benim hakkımda soruşturma açardı. Öğrenci alım süreci şöyle işler: YÖK’ten kontenjan gelir, başvurulur her sene olduğu gibi. İlgili komisyon başvuruyu değerlendirir. Komisyon kararına YÖK karşı çıkamaz veya değiştiremez. Sayısal ölçütler var. Öğrencinin girdiği yılın ÖSYM puanı, verdiği derslerin not ortalaması, geldiği okuldan alması gereken puanlar var. Bunlar toplanıp sıralanıyor. Ve daha sonraki süreçler sadece bu sıralamaya göre öğrenci işleri tarafından yürütülüyor. Öyle yansıtılmaya çalışılıyor ama yasal olmayan, şaibeli olan bir durum yok.

Radikal Yazarından İTÜ Rektörüne Hakaretli Eleştiri İSTKA'dan İTÜ'ye Destek

İTÜ'de kulüp skandalı

İTÜ’nün Duayen Hocalarından Prof. Dr. M. Cengiz Dökmeci Hayatını Kaybetti

İTÜ'den uluslararası arenada çifte başarı

Ara tatilde sanat molası: İstanbul’un kaçırılmaması gereken sergileri

arıSanat: 16-24 Kasım