İTÜ Sosyal Medyada Nereden Nereye?
1773’e dayanan köklü tarihi ile “Pioneer the ages” sloganını benimseyen ve çağa öncülük etme misyonu ile kendini özdeşleştiren Teknik Üniversite, modern zamanın gerekliliklerine ayak uydurmakta kimi zaman gecikebiliyor.
Sosyal medya ve dijital dünyanın nimetlerinden ve olumlu etkisinden yararlanma konusu da gecikilen konulardan biri oldu. Veriler, Facebook’un Kasım 2013 itibariyle, 1.2 milyar kullanıcıya ulaşarak, dünyanın en kalabalık 3.ülkesi haline geldiğini söylüyor. İTÜ ise bu platformda yerini Mayıs 2011 itibariyle ancak alabildi. İTÜ adına açılmış binlerce sahte hesap ile irtibata geçilerek, insanların İTÜ ile ilgili, facebook ülkesinde kapıyı çalacakları resmi bir kapı oluşturulması, oldukça sancılı bir süreç ile gerçekleşti.
Bu geçişi büyük bir azimle gerçekleştiren üniversite, içerik girişleri, paylaşımlar, kampanyalar ile öğrenci, akademisyen, mezun, memuru ile tüm paydaşlar için uğrak bir yer olma çalışmalarının karşılığını çok kısa bir sürede ve somut bir şekilde elde etti. Alınan ödüller, açıklanan rakamlar ve facebooktaki hayran sayısı durumu net bir şekilde ortaya koyuyordu. Biz de İTÜ24 üzerinden girdiğimiz haber ile bunu sizlere duyurmuştuk http://itu24.com/haber/itu-sosyal-medyada-zirveye-kosuyor-432
Mayıs 2012 itibariyle durum oldukça sevindiriciydi. Elbetteki bu çalışmalar ve süreç sadece “facebook” üzerinden değil, diğer popüler mecra “twitter” üzerinden de yürütülüyor ve orda da ciddi bir yol katediliyordu.
Geç kalınmışlık da –çoğunlukla- İTÜ klasiğidir, çalışkanlık ve azimle çağın gerekliliklerini ve başarıyı yakalamak da en az onun kadar.
Fakat yeni açıklanan bir başka araştırma sonucu ilginç bir tabloyu ortaya çıkardı. Bu araştırmaya ve rakamlara göre, İTÜ az zamanda çok yol katederek elde ettiği başarısını sürdüremedi ve Türkiye’deki üniversiteler arasında ilk 10’da kendine yer bulamadı.
Rakamlar ilginç sonuçları da ortaya çıkarmakta. Listeye göre ilk 10 sırada bulunan üniversitelerin 8’i vakıf üniversitesi. Gazi Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi ilk 10 içerisinde kendine yer bulmayı başaran devlet üniversiteleri oldu.