İTÜ101: İTÜ'lü ünlüleri tanıyalım

1. Aras Bulut İynemli

20 Ağustos 1990 doğumlu oyuncu Beşiktaş Anadolu Lisesi'nden mezun olup İTÜ Uçak Mühendisliği bölümünü kazandı. Üniversiteye başladığının ilk senesinde "Öyle Bir Geçer Zaman ki" dizisinde "Mete" karakterini canlandırmaya başladı. Bu yüzden okulu dondurmak zorunda kaldı.

2. Murat Boz

İTÜ Devlet Konservetuarı'nın Temel Bilimler Bölümü'ne girdi. Ses eğitimini birincilikle, temel bilimleri üçüncülükle bitirdi. Teknik Forum'da 2010 yılındaki Eurovision'a  katılıp katılmamasıyla ilgili tartışma dönmüş olup forumda en az oyu da kendisi almıştır...

3. Funda Arar

Az sayıdaki kadın ünlü İTÜ'lü mezunlarımızdan biri. 1996 yılında İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı'ndan mezun oldu. Eğitiminin ardından iki sene müzik öğretmenliği yapan Arar, ilk albümünü 2000 yılında çıkardı.

 4. Murat Kosova

Spor müsabakalarının vazgeçilmez sesi. 1992 yılında İstanbul Atatürk Fen Lisesi'ni bitirdikten sonra İTÜ İnşaat Mühendisiliği'ni kazandı. Bir efsaneye göre üniversiteye girdiği ilk sene İnşaat Fakültesi futbol takımına yedek olarak girmiş. Bir karşılaşmada Kimya-Metalurji Fakültesi takımının bir oyuncu eksik olmasından dolayı onlara geçmiş ve maç 4-1 Kimya-Metalurji Fakültesi'nin galibiyetiyle tamamlanmış ve 4 golü de Murat Kosova atmış.

 5. Umut Sarıkaya

1996 yılında İTÜ Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği'ne girdi. Sosyoloji alanında bu kadar bilgili olmasının sebebi belki de İTÜ öğrencisini gözlemlemesidir, ne de olsa aramızda her çeşitten insan var. Ekşi Sözlük'te "umut sarıkaya tipi mutsuzluk tanımları" başlığına bakarsanız birçok İTÜ'lü arkadaşınızı  ve hatta kendinizi görebilirsiniz. Ayrıca Teknik Üniversite'yi de konu alan  karikatürleri vardır, aşağıdaki gibi...

6. Halit Ergenç

Yine bir Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi'nden mezuniyet ve ardından gelen İTÜ Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği macerası. Ancak bu macera yalnızca iki sene sürdü ve ayrıldığı sene Mimar Sinan Üniversitesi Opera ve Müzikal Tiyatro Oyunculuğu bölümüne girdi. "Devrim Arabaları" filminde "Yüksek Mühendis Uğur"'u canlandıran Ergenç, belki
de İTÜ'de yaptığı gözlemlerden faydalanmıştır.

7. Çağla Kubat

Üniversite giriş sınavında ilk 500'e girerek İTÜ Makine Mühendisliği'ni kazandı. (Evet yanlış okumadınız makine!!!) 2001 yılında onur öğrencisi sıfatıyla mezun oldu. Kendisi bir röportajında mezuniyet notunuz kaçtı sorusuna "3 olması lazım tam hatırlamıyorum yanlış da söylemeyim ama ilk 40'ta olduğumu hatırlıyorum." diye yanıt verdi.
Hem güzellik kraliçesi, hem aktris, hem mühendis, hem sörfçü, hem dalgıç... 10 parmağında 10 marifet olan Kubat'ı gerçekten kutlamak gerek.

8. Cenk & Erdem

İkisi de İTÜ Maden Mühendisliği'nden mezun olup birbirleriyle de bölümde tanıştılar. Ayşe Dobie Peker derste yine öğrencilerine hayat konusunda tavsiyeler verirken, konu batak oyununa gelir ve Ayşe Hoca "Cenk & Erdem de benim öğrencilerimdi,
onlar da hayatta hep istediklerini yaptılar, derse girmeyip batak oynadılar, batak muhabbetlerinden kendilerini geliştirdiler, bakın şimdi neredeler." der. Demek ki batak aslında çok da zaman kaybı değilmiş, insanlar nerelere gelmiş onun sayesinde.

9. Volkan Konak

1983 yılında İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuvarı'na girdi ve 1991 yılında yine İTÜ'de Halk Müziği Üzerine Sosyal Bilimler master eğitimini bitirdi. Şarkılarındaki o içtenlik, o duygusallık, o yaşanmışlık hissi; belki de master eğitiminde aldığı derslerin birer yansımasıdır.

10. İzel - Çelik - Ercan

Evet bu muhteşem üçlü de İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı'ndan mezunlar. Hatta yüksek ihtimalle de konservatuvar koridorlarında tanıştılar. İlk albümlerinden sonra dağılmış olsalar da onların da birer İTÜ'lü olması kimilerine göre gurur verici kimilerine göre ise utanç kaynağı. (Özellikle Çelik...)

11. Tolga Örnek

1994 yılında İTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği'nden mezun oldu. Kaybedenler Kulübü'nün yönetmeni ve daha bir çok başarılı film ve belgesele imza attı. 2000'lere girerken İTÜ'lülerin hali ne olacak sorusunu Kaybedenler Kulübü'nde işleyerek, Mete (Yiğit Özşener) karakteriyle cevap vermeye çalıştı. Aynı sahnede Prof. Dr. Mustafa İnan'a, Oğuz Atay'a da değinerek İTÜ tarihi hakkında da ne kadar bilgili olduğunu gösterdi.

12. Ata Demirer

1991 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Türk Müziği Bölümü'nü kazandı. Kazandı ama; bitiremedi, birçoğumuzun kaderi de böyle olmayacak mı zaten... Geçen sene 2014-2015 mezuniyetinde Niyazi Gül karakterini canlandırarak, İTÜ'ye olan bağlılığını gösterdi. Videoyu izlemek için tıklayınız.

13. Yılmaz Erdoğan

İTÜ İnşaat Mühendisliği'ni kazanan Erdoğan, tiyatro tutkusunun baskın çıkmasıyla eğitimini yarıda bıraktı. "Bir Demet Tiyatro"'daki "Mükremin" karakterindeki delikanlılık sizce de İTÜ erkeklerinden alınmış gibi durmuyor mu?

14. Orhan Pamuk

Robert Koleji'nden mezun olduktan sonra İTÜ Mimarlık Bölümü'nü kazandı. Üç yıl devam etse de yazı yazmaya daha çok vakit ayırmak için mimar olmaktan vazgeçti. Kim bilir belki mimarlığa devam etseydi sıradan biri olarak kalacaktı, ama okulu bırakarak Nobel ödülünü alan ilk Türk olarak tarihe geçti.

15. Oğuz Atay

Bu listenin en gurur duyduğumuz ismi. Mühendislerin de edebiyatçı olabileceğini, hem de olursa en iyilerinden biri olabileceğini gösterdi üstad. 1957 yılında İTÜ İnşaat Mühendisliği'ni bitirdi. İlk romanı"Tutunamayanlar" romanıyla
1970 yılında TRT Roman Ödülü'nü kazandı. 1975 yılında ise Prof. Dr. Mustafa İnan'ın biyografisini konu alan "Bir Bilim Adamının Romanı"'nı yazdı.

Bu listeye iş, siyaset ve bilim dünyasındaki İTÜ'lüleri dahil edemedik, onları da koysak bitmezdi bu liste çünkü. Sanat dünyasından da bazı eksiklerimiz olmuştur elbette. Bizle paylaşmayı unutmayın.

Kısacası okulu bırakıp Nobel Edebiyat Ödülü'nü alan da var, mezun olup Miss Universe yarışmasına katılan da var, inşaat mühendisi olup edebiyatın üstadı olan da var, var da var! Siz siz olun, bu dünyada istediğiniz herhangi bir şey olabileceğinizi unutmayın. Yolu İTÜ'den geçmiş olan bu insanlar istediklerini yapmışlar, neden siz de onlar gibi olmayasınız?

 

 

 

 

 

İTÜ'lü mugglelar: Quidditch Topluluğu Curling Takımı Erzurum yolcusu

Gereğinin yapılmasını arz ederiz: Vadi Yurdu öğrencileri arasında dilekçe toplanıyor

İTÜ'den yeni seri üretim projesi: Fahri Doktora

Taşkışla kulüp konteynerlerine hırsız girdi

Acil durum: nerede ders çalışacağız?

Altan Edige Kız Öğrenci Yurdu'nda asansör krizi