Gökçe
Son 180 günde 0 haber

İTÜ'de balık istifi kontenjanlara devam: Bölüm bölüm son 20 yıl İTÜ kontenjanları

Son yıllarda hızla artan üniversite kontenjanlarından nasibini alanlardan biri olan İstanbul Teknik Üniversitesi(İTÜ)'nin kontenjanları artmaya devam ediyor. İTÜ camiası bu yıl yaşanan sorunlardan sonra bir azalma beklerken geçtiğimiz gün yayınlanan üniversite tercih kılavuzu İTÜ'lüleri hayal kırıklığına uğrattı.

Bu kontenjanlara ne imkanlar yeterli ne de derslikler

Her geçen yıl biraz daha artan kontenjanlar yüzünden İTÜ öğrencileri sayısız problem yaşamaya devam etmesine karşın bu duruma bir "dur" demek mümkün olmuyor. Kontenjanlar artmasına karşın yıllardır yeni yurt yapılmaması, yemekhane imkanlarının arttırılmaması öğrencilerin temel ihtiyaçlarını bile zor karşılayabilir hale gelmesine neden oluyor. Bununla birlikte artan kontenjanlara rağmen derslik sayısında da önemli bir artış olmaması yüzünden İTÜ'de ders almak bile her geçen gün daha da zorlaşıyor. 

Rakamları görebilmek için son 20 yılın bölüm kontenjanlarını sizin için derledik: 

Araştırma Üniversitesi kavramı kağıt üzerinde kaldı

2017 yılında YÖK tarafından seçilen 10 araştırma üniversitesinen biri olan İTÜ, bu tarihten sonra ülkemizi uluslararası alanda daha güçlü temsil etmesi için destekler alacaktı. Ancak bu kavram da kağıt üzerinde kalarak İTÜ'de eğitim kalitesinin düşmesindeki en önemli etkenlerden olan YÖK'ün kontolsüz kontenjan arttırımı politikası devam etti.

20 yılda kontenjanı %100'den fazla artan bölümler

Son 20 yılda Moleküler Biyoloji ve Genetik, Çevre Mühendisliği, Geomatik Mühendisliği, Gıda Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, Cevher Hazırlama Mühendisliği, Jeofizik Mühendisliği, Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği, Endüstri Ürünleri Tasarımı, İç Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Şehir ve Bölge Planlama, Meteoroloji Mühendisliği ve Uzay Mühendisliği bölümlerinin kontenjanları %100'ün üzerinde artış gösterdi. Kontenjanı %100 ve üzeri artan 14 bölümün yanında kontenjanları sabit kalan veya azalan bölüm sayısı ise yalnızca 2.

Binası olmayan İşletme Fakültesi'nde bile azalma yok

Geçtiğimiz haftalarda deprem hasarı nedeniyle eğitime son veren İşletme Fakültesi binası büyük tartışmalara neden olmuştu. İşletme Fakültesi öğrencilerinin, dersleri bundan sonra diğer fakültelerdeki boş sınıflara dağıtılacağı öğrenilmiş, bu durumun gelecek yıllarda sınıf bulma sıkıntısını arttıracağı İTÜ gündemine oturmuştu. Tüm bu olanlara rağmen binası olmayan İşletme Fakültesi'nde dahi bir kontenjan düzeltmesi yapılmaması gelecek yıllarda İTÜ'de yaşanacak büyük altyapı sorunlarının habercisi olarak görünüyor.

Kontenjanları kim belirliyor?

Üniversiteler kendi altyapılarına ve kapasitelerine göre bölüm bazlı olarak YÖK'e bir kontenjan öneriyorlar. Ancak kontenjanların son karar mekanizması tamamen YÖK. YÖK bu önerileri genelde dikkate almaksızın, bu rakamların çok üzerinde belirlediği rakamları resmi kontenjan olarak açıklıyor. Bu durumdan İTÜ'nün yanısıra birçok devlet üniversitesi rahatsız olsa da YÖK bu yetkisini ısrarla üniversite yönetimlerine devretmiyor.

Son 20 yılın kontenjan listesi ile ilgili açıklamalar

*Listede %30 ve %100 ingilice bölüm kontenjanları toplanarak bölüm kontenjanı belirlenmiştir.

*Okul birincisi kontenjanı, DGS kontenjanı, yabancı öğrenci kontenjanı, yatay geçiş kontenjanı gibi ek kontenjanlar hesaba dahil edilmemiştir.

*Yalnızca 2019 yılında öğrenci alacak bölümler listeye dahil edilmiştir. Son 20 yılda adı değişen bölümler 2019'daki adlarıyla listede yer almışlardır.

2018-2019 dönemi İTÜ lisans mezun dereceleri açıklandı 2018'in en girişimci üniversiteleri listesinde İTÜ 2.sırada

İTÜ’deki yurt sorununda ilk adım

Çap ve yandal öğrencilerine ders seçimi önceliği kaldırıldı

İTÜ'ye yeni başlayacak olan Zeynep Ecem Şimşek hayatını kaybetti

Rektör Hasan Mandal öğrencilerle Vadi Yurtları hakkında fikir alışverişinde bulundu

İTÜ'lü öğrenciler için burs fırsatları