İTÜ'de yurt dışı fırsatları
Yurt dışında eğitim görmenin, kişisel ve akademik gelişim açısından birçok avantaj sağladığı bir gerçek. Farklı kültürleri tanımak, öğrencilerin dünya görüşlerini geliştirmesine ve farklı bakış açıları kazanmasına katkıda bulunur. Ayrıca, öğrenciler yurt dışında yabancı dil pratiği yaparak dil becerilerini geliştirebilir. Bu deneyim, özgüveni artırırken problem çözme yeteneklerini de geliştirir ve global bir vizyona sahip bireyler yetiştirir.
Tam da öğrenciler arasında en yaygın program olan Erasmus’un 2025-2026 yılı başvuruları başlamışken sizler için İTÜ’deki yurt dışı fırsatlarını derledik.
Erasmus
Erasmus+ Hareketlilikleri, yükseköğretim kurumları arasındaki iş birliğini teşvik ederek farklı kültürleri akademik ve sosyal anlamda bir araya getirmeyi hedefler. İTÜ’nün 37 farklı ülkeden 340’ın üzerinde üniversiteyle anlaşması bulunmakta.
Hareketlilik gerçekleştirmek isteyen öğrencilere Türkiye Ulusal Ajansı aracılığı ile Avrupa Birliği fonlarından hibe desteği sağlanmakta. İTÜ, Erasmus değişim programları başladığı yıldan bugüne kadar toplamda 6,100 öğrencisini yurt dışına göndermiş, ayrıca Avrupa ülkelerinden yaklaşık 3,250 öğrenciyi misafir etmiş durumda. Güncel olarak, İTÜ Erasmus kapsamında yılda ortalama 450 öğrencisini yurt dışına göndermekte ve 250 öğrenciyi misafir etmekte.
Erasmus başvuru süreci ve daha önce hiç bilinmeyen bir ülkeye ve kültüre tek başınıza okumaya gitmek göz korkutucu olsa da, orada biriktireceğiniz anı ve arkadaşlıklar size eşsiz bir deneyim yaşatacak.2025-2026 Erasmus Başvuru Takvimi
Global Exchange
Global öğrenci değişim programı; İTÜ’nün her alanda akreditasyon bütünlüğü içerisinde olduğu dünya üniversiteleri ile ikili protokoller imzalayarak; öğrencilerine eğitimleri sürecinde hem akademik hem de gelecek planlarına imkanlar sunduğu programlardan biri.
Öğrenciler değişim programına bir dönem veya iki dönem olarak başvuru yapabilir. Öğrencilerin bu global exchange programlarına başvurabilmesi için var ise karşı kurumun "nomination deadline" öncesi veya "student application deadline’dan" 1 ay öncesinden İTÜ Global Exchange Ofisi’ne başvurması gerekmekte.
EELISA (European Engineering Learning Innovation and Science Alliance)
Avrupa’daki 9 mühendislik yüksek öğretim kurumunu bir araya getirerek; 180,000 öğrenci, 50,000 mezun, 16,000 öğretim üyesi ve 11,000 idari personeli temsil eden bir Avrupa Üniversitesi Birliği’dir.
EELISA’da diplomanızı geliştirebileceğiniz, yeni beceriler edinebileceğiniz, uluslararası deneyim kazanabileceğiniz son teknoloji kurslar, MOOC'lar, konferanslar, yarışmalar, stajlar, hackathon'lar veya sosyal etkinlikler bulunuyor.
Teklif türüne, hedefe, teklif veren kuruma, alan alanına, tarihlere ve konuya göre arama filtrelerini kullanarak, size uygun teklifin açıklamasında verilen talimatları takip ederek siz de EELISA’nın bir parçası olabilirsiniz.
ATHENS (Advanced Technology Higher Education Network)
İTÜ, ATHENS Ağı’na Türkiye’den üye olan tek üniversitedir. ATHENS, Avrupa’nın önde gelen 15 teknik üniversitesinden oluşmaktadır. Program, her akademik yılın belirlenmiş iki döneminde (mart ve kasım), üye üniversiteler tarafından sunulan, öğrencilerin 7 gün boyunca katılım gösterebilecekleri yoğun uzmanlık derslerini gerçekleştirmeyi ve kültürel etkileşimi artırmayı amaçlamakta. Mart dönemi başvuruları Ocak ayında, Kasım dönemi başvuruları Eylül ayında duyurulmakta. Programa lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri olmak üzere her düzeyden öğrenci başvurabilir.
IAESTE (the International Association for the Exchange of Students for Technical Experience)
IAESTE, kar amacı gütmeyen bağımsız ve tarafsız bir öğrenci değişim organizasyonu olup, yaklaşık 80 ülkede faaliyetlerini sürdürmekte ve her yıl 4000’in üzerinde stajyer öğrencinin değişimini sağlamaktadır.
IAESTE Türkiye, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı genel merkez liderliğinde, üniversite temsilciliklerinden oluşan bir yapıdır. Kuruluşundan bugüne kadar 10.000′e yakın Türk öğrenciye yurt dışında ve yine 10.000’e yakın yabancı öğrenciye de ülkemizde staj imkânı sağlamıştır. IAESTE’yi diğer programlardan ayıran en önemli fark ise bireysel başvuru alınmaması. Başvuru için IAESTE Temsilcisi ile veya IAESTE öğrenci kulübü ile irtibata geçmelisiniz. Başvuru yapmaya hak kazandığınız durumda bazı formlar doldurarak sürece devam edebilirsiniz.
BEST (Board of European Students of Technology)
30 ülkedeki 84 Yerel BEST Grubu ile BEST, Avrupa kültürlerini daha iyi anlayarak ve uluslararası temelde çalışma kapasitelerini geliştirerek Avrupalı teknoloji öğrencilerinin daha uluslararası düşünceye sahip olmalarına yardımcı olmaya çalışmakta. Bu nedenle BEST, akademik ve akademik olmayan etkinlikler ve sempozyumlar aracılığıyla öğrencilerin tanışıp birbirlerinden öğrenmelerine olanak sağlıyor.
Her BEST etkinliğine 20-30 mühendislik ve teknoloji öğrencisi katılıyor. Bu etkinliklerde katılımcılar üniversitenin öğretim elemanları ya da şirketlerin uzmanlarının verdiği derslere katılıyor. Kursun sonunda öğrenciler, katılımcıların başarısını değerlendirmek için tasarlanmış bir sınava girmekte.
TIME (Top Industrial Managers for Europe)
Mühendislik öğrencileri için çift diploma (double degree) fırsatları sunan prestijli bir akademik ağdır. Avrupa'daki önde gelen mühendislik ve teknoloji üniversitelerini bir araya getirir ve üyeleri arasında güçlü iş birliği projelerini teşvik eder. TIME doğrudan bir "öğrenci değişim programı" olmaktan çok, üniversiteler arasında uzun vadeli çift diploma anlaşmalarına odaklanır. Bu nedenle, bir TIME üyesi üniversitede okuyorsanız, başka bir üye üniversiteyle yapılan çift diploma anlaşmaları çerçevesinde bu fırsatlardan faydalanabilirsiniz.
Carnegie Mellon University (CMU)
ABD'nin en prestijli üniversitelerinden biridir. CMU, uluslararası değişim programları ve ortaklıklar sunan bir kurumdur. Öğrenci değişimi konusunda şu imkanları sağlar:
- Uluslararası Değişim Programları: CMU, belirli üniversitelerle yaptığı anlaşmalar sayesinde öğrenci değişim programları sunar. Özellikle mühendislik, bilgisayar bilimi, işletme ve sanat alanlarında güçlü bağlantılara sahiptir.
- Erasmus veya Avrupa Temelli Programlar: CMU, Avrupa üniversiteleriyle doğrudan Erasmus gibi anlaşmalara sahip olmasa da, bireysel iş birlikleri üzerinden Avrupa'daki bazı okullarla değişim fırsatları sunabilir.
- Study Abroad Programları: CMU öğrencileri, yurt dışında öğrenim görmek için farklı ülkelerdeki üniversitelere gönderilebilir.
- Aynı şekilde, yurtdışından gelen öğrenciler, belirli anlaşmalar çerçevesinde CMU'da kısa dönem eğitim alabilir.
- Global İş Birlikleri ve Dual Degree Programları: CMU, bazı üniversitelerle çift diploma programları sunar.
Çift Diploma Programları
İTÜ, ABD’nin önde gelen üniversiteleriyle çift diploma programlarını başlatan ilk üniversitelerden biri. Çift Diploma Programları öğrencileri, her iki üniversiteden de eğitim alırken akademik hayatlarını ABD, Bosna Hersek ve Azerbaycan’ın önde gelen üniversitelerinde geçirerek sosyal ve akademik bilgi birikimlerini geliştirebilir. Böylelikle Çift Diploma Programları mezunları, uluslararası arenada akredite olmuş iki diplomaya sahip olmakta, İTÜ’yü akademik ve mesleki yaşamlarında en iyi şekilde temsil etmekte.
Mezun olan öğrenciler, OPT (Optional Practical Training) programına katılabilir ve ABD’de profesyonel yaşamlarına başlayabilir. Siz de daha fazla bilgi edinebilir ve bu programa katılabilirsiniz.
Siz de bu programlar sayesinde yurt dışında değişim öğrencisi olarak unutulmaz bir deneyim yaşayabilirsiniz.