Burak Erdil
Son 180 günde 0 haber

İTÜ’lüler ders borsasından şikayetçi

Ders seçiminde üst sınıflar, alt sınıflara göre daha erken ders seçebiliyor. Bu durumu paraya dökmek isteyenler ders borsası oluşturmaya başladı. Üst sınıflarda, talep gören dersleri kendileri erkenden alıp alt sınıflara para karşılığı satan kişiler ortaya çıktı. Öğrenciler, ders seçimi döneminde talep gören dersleri kendi ders döneminde alarak alt dönemlere satan kişilerden şikayetçi çünkü kendi dönemindeki dersleri veya ilgili oldukları ITB ve SNT derslerini para vererek almak durumunda kalıyorlar. Hatta öğrenciler kendilerine zorunlu olan MAT, FIZ kodlu havuz derslerini bile üst sınıflardan almak durumunda kalıyorlar. Ders satmak isteyen kişiler reklamlarını, Facebook’daki İTÜ Aktüel grubundan ve Instagram’daki İTÜ hesaplarından yaptı. İTÜ öğrencilerinden, ders satmak isteyen kişilere tepki yağdı.

satış reklam 1

satış reklam 2Daha dikkat çekici olan taraf ise İTÜ öğrencisi olmayan bir kişinin İTÜ’deki dersleri satıyor olmasıydı. Marmara Üniversitesi öğrencisi olan bir kişi, elindeki dersi satmak için 100 lira gibi bir meblağ istedi. 

satış 3

Bir öğrenci arkadaşımız bu durumdan yardım bileti atarak şikayetçi oldu. Arkadaşımızın şikayeti şu şekilde:

“Merhabalar, şu anda öğrenciler arasında kontenjan kapıp bunu yüksek meblağlara satan kişiler var ve bunu sadece bu dönem değil, diğer dönemler de yapıyorlardı. Acaba okul bunun farkında mı ve herhangi bir önlem alacak mı? Öğrenciler kontenjan kalmayacak korkusuyla javascript koduyla ders almaya başladı yani ders açıldıktan 5 saniye sonrasında neredeyse tüm kontenjanlar doluyor. Bu sadece benim değil tüm arkadaşlarımın mağdur olmasına sebep oluyor. Acaba bu gibi şeylerin önüne geçilecek mi?”

Bu şikayete İTÜ Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’ndan gelen cevap ise ders borsasının yakın gelecekte bitmeyeceğini ve kötü niyetli kişilerin öğrencilerin isteklerinden faydalanarak para kazanmaya devam edeceğini gösterir nitelikte. Öğrenci İşleri’nin cevabı şu şekilde oldu:

“Merhaba, kontenjanların üst sınıflar tarafından doldurulmasının sebebi öğrencilerin web adresi üzerinden değil de farklı bir client üzerinden derse kayıt gerçekleştirmeleri değil, öğrencilerin üst sınıflarda olmanın verdiği ‘önce ders seçme avantajı’ ile derslere önce kayıt olabilmeleridir. Akademik takvimde belirtilen ders seçim saati gelmeden ve Kepler uygulamasında ders kayıt arayüzü açılmadan, herhangi bir şekilde ders kaydı yapılamamaktadır ve bu konuda teknik anlamda bir problem yoktur.”

Öğrenciler bu duruma çözüm önerisi olarak ders kontenjanların öğrencilerin ihtiyacına göre belirlenmesi ve hiçbir öğrencinin ders seçimi esnasında ders alıp alamama korkusu yaşamaması olarak görüyor. Bazı öğrenciler de Kepler’deki taslak kısmının ders kontenjanlarını belirlemede kullanılabileceğini düşünüyor. Yakın gelecekte bu problemin çözülüp çözülemeyeceğini bilmiyoruz ancak mevcut sistem bazı kişilerin ders borsasına devam etmesini engelleyemeyecek gibi duruyor.

 
İTÜ Denizcilik Fakültesi'nde yenilikler: Futbol sahası kullanıma açıldı ve sosyal binanın temeli atıldı İTÜ'ye yapılması planlanan KYK yurdunun iptali

İTÜ'de kulüp skandalı

İTÜ’nün Duayen Hocalarından Prof. Dr. M. Cengiz Dökmeci Hayatını Kaybetti

İTÜ'den uluslararası arenada çifte başarı

Ara tatilde sanat molası: İstanbul’un kaçırılmaması gereken sergileri

arıSanat: 16-24 Kasım