İTÜRO 2015 Robot Olimpiyatları

Robot olimpiyatları; robotik uygulamalarını ve uygulamalarda gelinen son noktayı insanlara sunmak adına en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Bunun yanında, aynı anda yarışmayı, eğlenmeyi ve bildiğini kullanmayı vaat eder. Her düzenlenen robot olimpiyatı veya robotik oyunları kendine has yarışma kategorileri yanında düzenlenen seminerler, paneller ve söyleşiler ile robotik konusunda toplumu bilgilendirmeyi de amaçlar.

Türkiye’nin en büyük robot etkinliklerinden biri olan İTÜRO(İTÜ Robot Olimpiyatları) da OTOKON kulüp çalışmalarının bir ürünüdür.

İTÜ Robot Olimpiyatları 2014, 10-11-12 Nisan tarihlerinde İTÜ Ayazağa Yerleşkesi'nde bulunan Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. 583 ön kayıttan İTÜRO 2014’te 294 proje; Mikro Sumo, Çizgi İzleyen, Süpürge, Yangın Söndüren, Kendini Dengeleyen, Labirent, Basketbol, Renk Seçen, Merdiven Çıkan, Senaryo ve Serbest Kategori olmak üzere 11 farklı kategoride yarıştı.

Sponsorlardan Staubli’nin sergi robotunun yanı sıra, Zürich Teknik Üniversitesi’nden Peter Fankhauser ve Michael Neunert’in robotu olan dünyanın en hızlı ballbotu REZERO ziyaretçiler ve yarışmacılar tarafından büyük ilgi topladı.

İTÜRO 2014, yaklaşık 90 üniversitenin ve lisenin yarışmacı olarak katıldığı ve seminer, söyleşi ve panellere katılmak isteyen 10.000’i aşkın ziyaretçinin katılımıyla gerçekleşmiştir. Sosyal medya başta olmak üzere bir çok tanıtım mecrasında büyük ilgi çekmiş, yazılı ve görsel basında bir çok haberi ile yer almıştır. Toplamda 30 proje ödül almış, Serbest Kategori yarışmacıları robotlarını medyada sergileme fırsatı bulmuşlardır. Geçmiş İTÜRO’larda da olduğu gibi İTÜRO 2014’te de panel, söyleşi ve seminer düzenlenmiştir ve hem yarışmacılar hem de ziyaretçiler tarafından büyük ilgi toplamıştır.

 İTÜRO 2015

 Her yaştan yarışmacının katıldığı, her yıl yerli yabancı binlerce ziyaretçi ağırlayan İTÜRO bu yıl da katılımcı ve ziyaretçilerini bekliyor. Öğrenci etkinlikleri arasında saygın bir yere sahip olan İTÜRO için hazırlıklar hız kesmeden devam ediyor.  İTÜRO'da 3 gün boyunca yarışmalarla eş zamanlı olarak düzenlenen seminer, söyleşi, panel, sergiler ve workshoplar ile akademisyen, sanayi katılımcıları ve öğrenciler bir araya geliyor! Bu sayede bilgi ve deneyim paylaşımı bu alanda çalışmalar yapmakta olan katılımcılara yol gösterip katılımcıların bakış açılarını genişletmeyi hedefliyor.

İTÜRO kapsamında düzenlenmesi programlanan seminerler ve panel şu şekilde olacaktır:

Seminerler

 -Prof. Dr. Giorgio Metta

 İTÜRO 2015 kapsamında ağırlanacak olan akademisyen Prof. Dr. Giorgio Metta, iCup'ı anlatacak.

Prof. Dr. Giorgio Metta, Cenova'daki Instituto Italiano di Tecnologia'da yer alan iCub Tesisinde Avrupa Komisyonu destekli RoboCub projesini yönetmektedir. Aynı zamanda Plymouth Üniversitesi'nde Cognitive Robotics üzerine eğitim vermektedir.

 - Prof. Dr. Vasif Vagifoğlu Nabiyev

 İTÜRO 2015 seminer konuşmacıları arasında yer alacak olan Prof. Dr. Vasif Vagifoğlu Nabiyev , "Oyun Kuramı" üzerine çalışmalarını anlatacak.

Prof. Dr. Vasif Vagifoğlu NABİYEV, Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde akademik çalışmalarına devam etmektedir. Uluslararası "Mantıksal Yönetim (Logic Management)" ve "Yapay Zekâ " derneklerinin üyesidir. Araştırma alanları Yapay Zekâ, Ayrık Sistemler ve NP algoritmalarıdır.

 Panel

 Sanayi ve eğitim dünyasını bir araya getirecek olan panelimizin konusu Nesnelerin İnterneti (The Internet of Things -IoT) olacak. Bu kavram ilk olarak 1999 yılında Kevin Ashton tarafından kullanıldı, 15 yılı aşkın süre içinde Internet of Things konseptli birçok ürün geliştirildi. Akıllı bileklikler, akıllı saatler, akıllı gözlükler, akıllı tshirtler, ev otomasyon sistemleri, akıllı arabalar ve birçoğu. Nesneler üzerine yapılan çalışmalar ile hepsinin yakın bir zamanda Wi-Fi ve Bluetooth teknolojisi ile internete bağlanacağı tahmin ediliyor.

 İTÜRO 2015 Robot Kayıtları Açıldı

 İTÜRO 2015  robot kayıtları açılmıştır. Birbirinden renkli kategorilerde yarışacak robotları harika ödüller bekliyor! Proje ve yarışmacı kayıtları İTÜRO internet sitesi www.ituro.org üzerinden yapılabilir. Yarışma kategorilerimiz: Mikro Sumo, Çizgi İzleyen, Yangın Söndüren, Kendini Dengeleyen Robot, Labirent, Serbest Kategori, Merdiven Çıkan, Senaryo: İnşaat, Renk Seçen ve Basketbol

 1. Çizgi İzleyen Kategorisi

Çizgi izleyen robotlar önceden belirlenen bir parkuru veya bir pisti sensörleriyle algılayarak takip eden, iz süren robotlardır. Parkur siyah zemin üzerinde çizilmiş, işaretlenmiş, görünen beyaz bir çizgi veya tam tersi olabilir. Bunun yanı sıra takip edilecek çizginin rengi değişebilir çizgi izlerken pistte dinamik değişimler de yaşanabilir

2. Kendini Dengeleyen Kategorisi

Kendini dengeleyen robotlar prensip olarak ters sarkaç modelini temel alarak çalışan robotlardır. Kendini dengeleyen robotlar genellikle tekerleri (iç yüzleri birbirlerine bakan iki teker, bisiklet gibi değil) aynı hizada olan ve çalıştırıldığında kendiliğinden dengesini sağlayan, çalıştırılmadığında ise düşen bir robottur.

3. Labirent Kategorisi

Labirent yarışmasındaki robotlar, önceden belirlenmiş ve yarışma boyunca sabit kalacak bir labirenti çözmeye çalışan robotlardır. Robot otonom hareket etmelidir.

4. Mikro Sumo Kategorisi

Mikro sumolar, birbirleriyle Dohyo adı verilen belli standartlara ve özelliklere sahip yuvarlak bir ring üzerinde karşılaşırlar. Karşılaşma süresince robotlar birbirlerini ringin çevresindeki çizginin dışına itmeye çalışır. Robotlar kullandıkları çeşitli algılayıcılar ile dohyonun çevresindeki beyaz çizgiyi algılayıp, ring dışına çıkmamaya; ring içinde kalmaya çalışırlar.

5. Yangın Söndüren Kategorisi

Bu yarışmada robotlar, labirent şeklindeki parkur üzerinde odalarda bulunan yanan mumları söndürmeye çalışırlar. Bunu gerçekleştirmek için robotlarda çeşitli sensörler (ışık, sıcaklık, kızılötesi, ultrasonik vb.) kullanılabilir

6. Merdiven Çıkan Kategorisi

Bu kategoride robotlar farklı yüksekliklere sahip basamakları çıkıp inerek parkuru tamamlamaya çalışırlar. Başarı kriteri en  az bir basamağı çıkabilmektir.

7. Senaryo Kategorisi: İnşaat

Bu kategoride yarışmacılara her sene farklı bir görev verilir ve yarışmacılardan sene içinde yaptıkları robotlarla bu görevleri tamamlamaları beklenir. Kategoriye ait bu sene geçerli olan görev “İnşaat” görevidir.

8. Serbest Kategori

Serbest kategori, yukarıda bahsi geçen kategoriler dışındaki çalışmaları kapsamaktadır.      Yarışmacıların kendi yetenekleri ve yaratıcılıkları dâhilinde yapılan çalışmalarıyla yarışmaktadır.  Serbest  kategori projeleri hakem heyeti tarafından çeşitli ölçütlere göre değerlendirilmektedir.

9.  Renk Seçen Kategorisi

Bu kategoride robotlar, renkli silindirleri doğru renkli karelere taşımalılardır. Başarı kriteri en az bir silindiri doğru kareye yerleştirilmesi olarak  belirlenmiştir.

10.  Basketbol Kategorisi

Bu kategoride robotlardan istenen, karşılarına gelen potaları algılayıp ona göre basket atmalarıdır. Başarı kriteri ise en az bir topun potaya sokulmasıdır.

 İTÜRO 2015 ÖDÜLLER

Monster Abra A5

Roland iModela

VEX Robotik Kiti

Robotistan

Robot Sepeti

 

Autodesk'ten Dijital Tasarım Ödülü

İTÜ Robot Olimpiyatları 2015’in altın sponsorlarından olan Autodesk, katılacakları yarışmadaki başarı kriterini sağlayan robotlarını Autodesk ürünleri ile 3 boyutlu olarak modelleyen yarışmacılardan dereceye girenleri “Dijital Tasarım Ödülü” ile ödüllendirecek.

Her yaş grubundan kitlelere hitap eden ve  Türkiye'de robotiğin gelişmesinde ve ilerlemesinde büyük payı olan İTÜRO, 9-10-11 Nisan 2015’te yarışmacı ve ziyaretçilerini bekliyor. Yarışma kategorileri, kurallar ve kayıt süreci ile ilgili ayrıntılı bilgi için İTÜRO resmi internet sitesi www.ituro.itu.edu.tr ziyaret ediniz.

İTÜ'lülerden İTÜ'ye budist tapınağı istiyoruz kampanyası Hornets yarı finalde

İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şinasi Eskikaya hayatını kaybetti

İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Özmen hayatını kaybetti

İşletme Fakültesi sonunda yerleşik hayata geçecek gibi görünüyor

Vadi Yurtları'ndan sonra 3 fakülte daha deprem güçlendirme projesine dahil edildi

Kamuoyuna duyurulur: Depreme karşı Vadi Yurtları Dayanışması