Kamuoyuna duyurulur: Depreme karşı Vadi Yurtları Dayanışması
Geçtiğimiz aylarda gündeme gelen Vadi Yurtları'nın güçlendirme amaçlı boşaltılması iddialarına ilişkin bir açıklama bekleyen öğrencilerin mağduriyeti çığ gibi büyüyor.
Vadi Yurtları'nda konaklayan öğrenciler arasında ciddi endişelere yol açan bu soruna kesin bir cevap ne yazık ki verilmedi, verilmiyor.
Öğrencilerin sesine kulak verin
İTÜ vadi yurtlarında kalan sosyoekonomik açıdan çeşitli yelpazelerde ve ülkemizin aydın neslinden olan öğrencilerin ve ailelerinin konu ile ilgili talepleri artıyor. Seslerini duyurmak isteyen öğrenciler kendi aralarında dilekçe toplamaya başlayıp ciddi bir sayıya ulaştılar. Hali hazırda 400 dilekçe toplayan Vadi Yurtlu öğrenciler daha fazla sessizlik istemiyor.
Vadi Yurtları boşaltılıyor mu?
Depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle güçlendirme çalışması yapılması veya boşaltılması gündemde olan Vadi Yurtlarının kaderiyle ilgili İTÜ tarafından resmi bir açıklama yapılmamış olması pek de şaşırtıcı değil. Dilekçelerinde İTÜ Kampüsleri'ne çok uzak mesafelerde yer alan KYK Yurtları'na yerleşmek istemediklerini ayrıca vurgulayan Vadi Yurdu öğrencileri İTÜ gibi köklü bir kurumda eğitim aldıkları süre boyunca barınma ile ilgili bir sorun yaşamak istemediklerini belirtiyor.
Kamuoyuna duyurulur
Mağduriyete karşı kamuoyu oluşturmaya çalışan Vadi Yurdundan bir öğrencinin mesajı ise şu şekilde;
“Selam arkadaşlar, ben Vadi Yurtlarında kalan öğrencilerden biriyim. Burası eski ismiyle İMKB yurtları, yani anlayacağınız üzere burayı onlara yaptırmışlar fakat 17 Ağustos depreminden sonra yapılmasına rağmen burası depreme dayanıksız ve bu 1 yıldır bilindiği halde biz burada kalmaya devam ediyoruz. Burada genel olarak sosyoekonomik durumu düşük çalışkan öğrenciler kalıyor. Burada aynı zamanda deprem bölgesinden gelen çok sayıda insan da yaşıyor. Ranza sallanınca uykusundan deprem korkusuyla uyanan arkadaşlarımız var. Ne olursa olsun bu okulun kaynaklarının bize yetmediğini her şekilde anlaşılır durumda. Birkaç ay önce yurdumuzun depreme dayanıksız olduğu duyuruldu. KADEV tarafından güçlendirme çalışması yapılacağı söylendi ve projenin açıklamalara göre 2024 ilk çeyreğinde açıklanması gerekiyordu. KADEV’in ne olduğundan biraz bahsetmek gerekirse depreme dayanıksız binaların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından güçlendirme çalışmalarını tadilatını yapan bakanlığın projesi. Bu okulda çok fazla binanın da gelecekte bu proje kapsamına alınacağını şimdiden bildirmek isterim detayları zaten yakında gelecektir. Aynı zamanda bu proje Dünya Bankası tarafından fonlanılacağını açıklanan projede de yazıyor. Ortada konuyla ilgili çok fazla müdürlüğün bulunması aralarında yaşanan iletişim eksikliği ve büyük bir belirsizlik durumunu arttırıyor buna ek olarak Rektör İsmail Koyuncu’nun bu sene görevi biteceği söyleniyor. Bu da belirsizliğin çok daha fazla artmasına sebep oluyor. Şimdi bunları açıkladıktan sonra benim ve arkadaşların mağduriyetini açıklamak istiyorum. Bizim nereye gönderileceğimiz hatta kalacağımız yer bulunup bulunmayacağı dahi bize henüz açıklanmadı. Proje başlangıç tarihi geçmiş olmasına rağmen. Bu kadar etmene ve olumsuzluğa rağmen Vadili öğrenciler bir araya gelip 400 dilekçe topladı ve konunun çok sıkı takipçisi oldular. Umarım bir sonuç alırlar. Buradaki herkes sesini duyurmak istiyor. MAĞDURUZ. Ben ve arkadaşlarım nereye taşınacağını en kısa sürede bize açıklanmasını talep ediyor. Konunun kamuoyuna arz edilmesinin de gelişmeleri hızlandıracağını ümit ediyor ve kim olursanız olun ben ve arkadaşlarım dostane, saldırgan olmayan tüm yardımlarınıza açık olduğunu belirtmek isterim.”