Şule Nur
Son 180 günde 18 haber

Rektör Hasan Mandal öğrencilerle Vadi Yurtları hakkında fikir alışverişinde bulundu

Okulun açılmasına bir ay kala hâlâ çözüme ulaşamayan Vadili öğrencilerin yurt sorunuyla ilgili, 29 Ağustos akşamı İTÜ Rektörü Hasan Mandal, Ayazağa Kız Öğrenci Yurdu ve Vadili öğrencilerle bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda, öğrencilerin çözüm önerilerini dinleyen Mandal, daha önceki toplantıda Vadili öğrenciler tarafından sunulan çözüm önerileri üzerinde de görüşmeler yaptı.

Abdi İpekçi Kız KYK Yurdu

Bir önceki toplantıda Rektör Mandal, Beşiktaş'ta bulunan Abdi İpekçi Kız KYK Yurdu'nun yeni açılacak bloklarına, yurtları açılana kadar Vadili öğrencilerin yerleştirilmesi talebini ileteceğini belirtmişti. Ancak, bu toplantıda Mandal, bakanlığın karma yurt yapmak istememesi ve yurdun sadece kız öğrenciler için tasarlanmış olması nedeniyle bu talebin kabul edilme ihtimalinin düşük olduğunu açıkladı.

Özel kontenjan talebi

Bir önceki toplantıda, bakanlık tarafından izin verilmemesi durumunda Taşkışla, Maçka, Gümüşsuyu kampüslerinde eğitim gören ve yurtta kalan kız öğrencilerin Abdi İpekçi Kız KYK Yurdu'na yerleştirilmesi, Vadili öğrencilerin ise boşalan yerlere yerleştirilmesi önerisi konuşulmuştu. Yeni toplantıda Rektör Mandal, bu öneriyi birinci seçenek olarak öne sürdü ve kız öğrencilerden fedakârlık yapmalarını rica edeceğini belirtti. Kız öğrencilerin onay vermesi durumunda bu önerinin uygulanacağını, ayrıca KYK'ya geçecek kız öğrencilere yemek bursu sağlanacağını da ifade etti. Ancak bu durum, erkek öğrencilerin kampüsten uzaklaşmaması için kız öğrencilerin kampüste kalma ve yurt haklarının kısıtlanmasına yol açabileceği endişelerini doğurdu. KYK'nin giriş-çıkış saatlerinin kısıtlı olması, odaların daha fazla öğrenci için tasarlanmış olması da kız öğrenciler arasında endişeye yol açıyor.

Ring seferleri

Önceki toplantıda üçüncü ve son seçenek olarak sunulan senaryoya göre, İTÜ yönetimi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile sabah ve akşam saatlerinde Vadili öğrencilerin kaldığı KYK yurtlarından İTÜ'ye ring seferleri düzenlenmesi konusunda görüşmeler yapmayı planlıyordu. Kız öğrencilerin öneriyi kabul etmemesi durumunda bu çözümün uygulanacağı ifade edildi.

Öğrencilerin önerileri

Toplantı sırasında öğrenciler, sohbet bölümünden çeşitli önerilerde bulundular. Bu önerilerin başında, Ayazağa Kampüsü'ne yakın özel yurtlar veya binalar kiralanarak öğrencilere geçici konaklama sağlanması yer aldı.

 

Kız öğrencilerden gelen tepki

Toplantının ardından, Rektör Mandal, gerçekleştirdiği kampüs turunda, öğrencilerle sohbeti sırasında kız öğrencilerden fazlaca mail aldığını belirtti. Bu maillerde, kız öğrencilerin önerilen çözüm yollarına olan tepkilerini dile getirdikleri anlaşılıyor. Rektör Mandal, kesinlikle öğrencileri mağdur edecek ya da öğrencilerin istemeyecekleri bir eylemde bulunmayacağını ve Konukevi'ni yurt olarak kullanmayı planladığını belirtti.

Okulun açılmasına bu kadar az bir zaman kala Vadili öğrencilerin akıbetinin hâlâ netleşmemesi, öğrenciler üzerindeki stresi artırmakta ve her geçen gün yeni tartışmalara konu olmakta.

İTÜ'ye yeni başlayacak olan Zeynep Ecem Şimşek hayatını kaybetti İTÜ'lü öğrenciler için burs fırsatları

Vadi yurtlarında kalan öğrencilerin geçici yurtları belli oldu

İTÜ’deki yurt sorununda ilk adım

Çap ve yandal öğrencilerine ders seçimi önceliği kaldırıldı

İTÜ'ye yeni başlayacak olan Zeynep Ecem Şimşek hayatını kaybetti

İTÜ'lü öğrenciler için burs fırsatları