Rektörden açıklama: Ders kayıtları, devamsızlık, kampüsteki inşaatlar ve dahası

Geçtiğimiz günlerde akademisyen, idari personel ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilen "Sorumluluk ve Etki Odaklı Araştırma Üniversitesi: Geleceğimizi Birlikte Geliştirme Toplantısı"nda Rektör Prof. Dr. Hasan Mandal, İTÜ'nün mevcut durumunun analizi ve önümüzdeki dönemlerde gerçekleştirmek istediği hedeflerini paylaştı.

Hazırlık sınıfı ve yabancı dil eğitimi

Mevcut sistemde hazırlık sınıfını geçmek için Ocak, Haziran, Ağustos ve Eylül ayları olmak üzere yılda dört kere gerçekleştirilen Proficiency adlı hazırlık atlama sınavlarından birinde 60 puan ve üzeri alarak öğrencilerin başarılı olması gerekiyor. Dört sınavın hiçbirinden yeterli notu alamayan öğrenci, hazırlık sınıfını atlayamıyor ve 1 yıl daha sınavlara girmesine izin verilirken bu süre içinde herhangi bir derse girme hakkı bulunmuyor. İkinci yıl da başarılı olamayan öğrencinin ise kaydı siliniyor.

Geçtiğimiz yıl, başarısızlık nedeniyle 451 öğrencinin kaydı silinmesi üzerine Rektör Mandal, konunun ciddiyetine değinerek İTÜ'nün yabancı dil probleminden bahsetti. Buna göre önümüzdeki dönemlerde;

  • İlk yıl başarısız olan öğrencilere ikinci yıl da hazırlık sınıfını okuma hakkının verilmesi
  • ING kodlu tüm ileri İngilizce derslerinin ve seçmeli yabancı dil derslerinin yüzyüze yapılması 
  • Yabancı Diller Bireysel Öğrenme Merkezi'nden koçluk desteği
  • Çalışma becerileri mentorluğu

gibi iyileştirmeler yapılacak. Proficiency sınavına kısa bir zaman kalmışken sınavın ciddiyet istediğini ve çalışmayan kişilerin kalabileceğini sınava girecek arılara hatırlamak istiyor ve sınavda başarılar diliyoruz.

Havuz derslerinde başarı ve devamsızlık problemleri

100-150 kişilik havuz derslerinin bir iki öğrenciyle işlendiğini ve bunun büyük bir problem olduğunu belirten Hasan Mandal, başarısızlıkların ders devamsızlığıyla da ilişkilendirilebileceği ve devamsızlıklarla ilgili çalışmaların yapılacağını dile getirdi. Havuz derslerindeki başarıları artırmak adına:

  • Havuz dersleri komisyonunun oluşturulması
  • Havuz laboratuvar dersleri için lisans 4. sınıf öğrencilerinden yarı zamanlı öğrenci asistanları belirlenmesi ve böylece akran öğrenmesi sağlanması
  • Havuz dersleri için quiz, ödev vb. yöntemlerle sürekli ölçme ve değerlendirme yapılması
  • Dijital kaynakların arttırılması ve online koçluk sistemi

gibi çalışmaların önümüzdeki dönemlerde yapılacağından bahsedildi. Yarı zamanlı 500 öğrenci asistanı görevlendirilmesi hedeflenmekle birlikte, bu öğrencilere de çalışmaları karşılığında mikrokredi verilecek.

Ders kayıtlarında danışman onayı

Boğaziçi ve Marmara Üniversitelerinde uygulanan ders kayıtlarının danışman onayından geçmesi İTÜ'de uygulanmıyordu. Özellikle ilk yıllarda öğrencilerin bölüme aidiyet duygusunun oluşması ve başarı oranı düşük havuz dersleri nedeniyle ders kayıtlarının danışman onayından geçmesi de gündemde. Hali hazırda kontenjan yetersizliği, ders tutma vb. durumlar nedeniyle derslerini almakta güçlük çeken öğrenciler için danışman onayının nasıl bir durum oluşturacağı ve tüm sınıf düzeylerindeki öğrenciler için uygulanıp uygulanmayacağı ise henüz net değil.

Webmail ve Ninova'ya güncelleme

Yeni webmail arayüzü ve e-posta altyapısı 2 ay içinde kullanıma sunulacağı belirtilen toplantıda, Ninova ve e-öğrenim platformu modernizasyon çalışmalarına başlandığı ve 2025 yılında kullanıma sunulacağı aktarıldı. İnternet erişiminin kapsama alanı ve erişim hızının artırılması için çalışmalar başlamışken, e-posta ve depolama alanlarının kapasitelerinin de iki katına çıkarılacağı ifade edildi.

Çalışkan arılar için MasterBee

Not ortalaması 3 ve üzerinde olan lisans öğrencilerinin 6. yarıyıl başında başvurarak lisans son sınıfta yüksek lisans derslerini de almalarını sağlayan MasterBee programı için de yenilikler mevcut. Programa başvuruların çok az olduğunu belirten Rektör Mandal, bütünleşik lisans-yüksek lisans adıyla program kapsamının genişletilmesini ve programın yalnızca sanayi odaklı değil, akademi odaklı da ilerlemesi gerektiğini belirtti. Bu kapsamda İTÜ içi staj olanaklarının artırılması da gündemde.

ÇAP ve yandal programları

178 çap programına yalnızca öğrencilerin %3'ünün kayıtlı olduğunu belirten Mandal, programlarda kontenjan artışı gerçekleştirerek kayıt işlemlerine düzenleme getirileceğini ve mevcut programlarda öğrencileri teşvik edici unsurların geliştirileceğini söyledi. Yandal programlarında ise kaydın çok daha düşük olduğunu ve programda yeniliklerin yapılacağını belirtti. Buna göre, temel bilimler yandal programları ve sürdürülebilirlik, mühendislikte yapay zeka, girişimcilik, veri analizi gibi disiplinlerarası yeni programların açılması hedefleniyor.

Kampüs inşaatları

Süleyman Demirel Kültür Merkezi ile Fen-Edebiyat Fakültesi arasında inşaatı süren Yabancı Diller Yüksekokulu ve Öğrenci Sosyal Merkezi Nisan 2025'te tamamlanacak. 4 adet amfi ve 700 kişilik konferans salonuna sahip olacak bina içerisinde Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi ile Kültür Sanat Birliği hizmet verecek. İnşaat Fakültesi karşısında yapımına devam edilen Merkezi Derslik C, kısa adıyla MED-C binası ise Ocak 2025'te tamamlanacak. Deprem nedeniyle güçlendirme çalışması başlanacak fakültelerin öğrencileri, çalışmalar bitene kadar öğrenimlerini MED-C'de sürdürecek.

Güçlendirme çalışması nedeniyle yemekhanenin altına taşınan Medikososyal Binası ise Mart 2025'te bitecek. Binanın içerisinde medikososyal biriminin yanı sıra genel amaçlı alanlar da bulunacak. Buradaki ofisler de deprem güçlendirmesi yapılacak fakülteler için kullanıma sunulacak. Vadi yurtları güçlendirmesi Nisan 2025'te tamamlanarak binalar teslim alınacak. Lojman verilemeyen doktora öğrencilerine ve doktora sonrası araştırmacılara barınma imkânı sağlanacak. 

Gümüşsuyu Kampüsü için rölöve ve restitüsyon projeleri hazırlanmakta olup restorasyon projeleri bir sonraki aşama olarak gerçekleştirilecek. Taşkışla Kampüsü'nde binanın arka bahçesinin ve içerisindeki Bilim Merkezi'nin kullanıma açılması üzerine çalışmalar gerçekleştirilecek. Maçka Kampüsü'nde bulunan İşletme Fakültesinin ek binası ise henüz bütçe oluşturulma aşamasında. Bu da İşletme Fakültesi öğrencilerinin bir süre daha eski hazırlık binası olarak adlandırılan kışlada ders işlemeye devam edeceğini gösteriyor. Tuzla Kampüsü'nde bağışlarla yapılan Tayfun Günerhan Sosyal Merkez Binası tamamlanmış olup yapımı devam eden B Blok derslik binası ise Mart 2025'te tamamlanacak.

Yemekhane hizmetleri

Yemekhane hizmetinin daha kaliteli sunulması ve sosyalleşilen bir forma dönüştürülmesini hedeflediğini belirten Rektör Mandal'ın hedefine ulaşması bekleniyor; ekmek paketlerinde sigara izmariti, tatlılarda somun ve yemeklerde böcek görmek istemediğimizi dile getirmek istiyoruz. "Yemeğimizin kalitesi önemli, öğrencileri mecburen yemekhanede yemek zorunda bırakmak yerine iyi ki yemekhanede yiyecekleri duruma getirmeliyiz" diyen rektöre, kampüs içerisindeki diğer alternatiflerin de öğrenci bütçesini aşan fiyatlarda olduğunu ve mevcut durumda hijyenine pek güvenilmeyen yemekhaneye ekonomik sebeplerden ötürü mecbur olunduğunu yine buradan belirtmekte fayda var.

Jr. Bee SAL'a dönüşüyor

İnşaat Fakültesi'nin karşısında yer alan Jr. Bee geçen yıl güz döneminde kalıcı olarak kapatılmıştı. Kampüsün kalabalıklığı nedeniyle okuldaki ders çalışma ve sosyalleşme alanının yetersizliği ile mekanın hangi amaçla ve ne zaman açılacağı bekleniyor. Bünyesinde 3D yazıcıların olduğu Sosyal Araştırma Laboratuvarı (SAL) olarak hizmet verecek olan yeni mekan, alışılagelmiş bir kafeteryanın ötesinde bir hizmet verecek.

Havuz derslerinde harf notu sistemi baştan aşağı değişiyor (mu?) arıSanat: Ocak 2025

Fakülteler final dönemi için açılacak

Uygulamalı laboratuvar dersleri uygulanamıyor

Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü öğrencisi Kemal Usta hayatını kaybetti

İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı'ndan Cumhur Sevinç'in acı kaybı

Giriş çıkışlarda denetim eksikliği ve güvenlik görevlilerininin iddiaları