Beyza Nur
Son 180 günde 9 haber

Elveda 2024! İTÜ'de neler yaşandı?

İyisiyle kötüsüyle 2024 yılını geride bıraktık. Yeni yılın sizler için daha mutlu, sağlıklı ve başarı dolu geçmesini dileriz. Yıllar göz açıp kapayıncaya kadar geçip giderken İTÜ'de bu yıl neler yaşandığına hızlıca göz atalım.

14 milyonluk "israf meydanı" açıldı

Bisikletevi önündeki merkezi konumu ve büyüklüğü nedeniyle sıklıkla kullanılan araç otoparkı yeniden düzenlenerek 14 Ocak'ta 250. Yıl Meydanı adıyla kullanıma açıldı. Bunun yanında, eski rektörlerin adının yazılı olduğu öğrenciler arasında ışıklı yol olarak anılan Hafıza Yolu'nun da açılışı yapıldı. Yaklaşık 5000 metrekarelik bir alan üzerine konumlandırılan 250. Yıl Meydanı, 14 milyon 160 bin Türk Lirası karşılığında yapılması nedeniyle İsraf Meydanı olarak anılıyor. Abartılı aydınlatmalarıyla ışık kirliliğine de neden olan meydan, henüz bir senesi dolmadan parçalanmaya başladı.

Adı değiştirilen bölümler

İnşaat Fakültesine bağlı olan Geomatik Mühendisliği lisans bölümü, YÖK'ün "üniversitelerde eşdeğer eğitim verildiği ifade edilen program isimlerinin sadeleştirilmesi ve tekleştirilmesi" gerekçesi ile Harita Mühendisliği olarak değiştirildi. Elektrik ve Elektronik Fakültesi bünyesinde olan Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği'nin ismi ise Robotik ve Otonom Sistemler Mühendisliği olarak değiştirildi. İsim değişikliği kararının "bölümün geleceğini etkilediği ve karardan acilen dönülmesi gerektiği" öğretim görevlileri ve mezunlar tarafında YÖK'e bildirilirken, talepler dikkate alınmadı.

Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesine bağlı olan Meteoroloji Mühendisliği lisans bölümünün adına ise ekleme yapılarak İklim Bilimi ve Meteoroloji Mühendisliği oldu. Bölüm adına ekleme yapılması, üzerinde uzun süredir konuşulan bir konuydu ve yalnız meteoroloji adının yapılan çalışmaları tam olarak yansıtmadığı düşünülüyordu. Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, sadece meteoroloji değil, aynı zamanda iklimle ilgili de çok sayıda çalışmanın yapıldığını ve bu nedenle bölüm isminin yetersiz kaldığını belirtti. Ayrıca yurt dışında iklim konusunda açılan kontenjanların meteoroloji mühendisliği bölümü mezunlarının başvurusuna açık olmadığını ve İTÜ'de verilen meteoroloji mühendisliği eğitiminin aslında "iklim" konusunu da kapsadığını da açıkladı. İsim değişikliği ile birlikte, iklimin özel bir eğitim gerektirdiği ve uzmanlık alanı olduğu anlayışının yerleştirilmesi hedefleniyor.

Kampüslerde yangın

Baharın başladığı ilk günlerde Ayazağa Kampüsü güne alevlerle uyandı. 6 Mart sabahı saat 8 sıralarında Fen-Edebiyat Fakültesi yanındaki konteynerde yangın çıktı. Kısa süre içinde kontrol altına alınan yangının, konteynerdeki elektrikli ısıtıcının devrilerek battaniyenin yanması ve alevlerin durdurulamamasından kaynaklı olarak başladığı tahmin edilmişti. 

20 Mart 11 sularında Taşkışla Kampüsü'nde meydana gelen yangında ise 1 kişi yaralandı. Yangın esnasında orada bulunan kadın personelin çığlık ve yardım seslerine koşan öğrenci ve personeller ilk müdahaleyi yaparak yangının büyümesini engelledi. Elektrik panosundan çıktığı bilinen yangına, itfaiye ekipleri tarafından kısa sürede müdahale edildi. 

Yerel seçimlerde İTÜ'lü siyasetçiler

31 Mart tarihinde gerçekleştirilen yerel seçimlerde ise İTÜ'lüler siyasetteki aktifliklerini bir kez daha gösterdi. Ülke genelinde üçü il, on biri ilçe olmak üzere toplamda 14 İTÜ'lü belediye başkanı görevine başladı. 

Yeni açılan lisans ve yüksek lisans bölümleri

İşletme Fakültesi'ne Veri Bilimi ve Analitiği adlı yeni lisans bölümü açıldı. İTÜ ile birlikte yedi üniversitede ilk kez öğrenci kabul eden bölüm, %100 İngilizce olarak eğitime başladı. 30 kişilik kontenjanı olan bölüm, ilk öğrencilerini ilk 9 bin sıralamasından kabul ederken önümüzdeki yıllarda sıralamasının ilk beş bin içerisine gireceği öngörülüyor.

2023 yılında İTÜ'ye açılan Meslek Yüksekokulu ile İTÜ'nün ilk önlisans bölümü ünvanına sahip olan "Siber Güvenlik Analistliği Operatörlüğü'' bölümü açılmıştı. Bu yıl ise Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi bünyesinde Siber Güvenlik Mühendisliği lisans programı açıldı. 30 kişilik kontenjanı olan bölüm, ilk 5 bin sıralamadaki öğrencileri aldı.

Uluslararası insan kaynakları yönetimi yüksek lisans programı öğrenci kabulüne başladı. Tezli ve tezsiz olmak üzere iki farklı şekilde yürütülen program, insan kaynakları alanında kariyer yapmak isteyen tüm lisans mezunlarının başvurusuna açıldı. Aynı zamanda program kapsamında uluslararası öğrencilere Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı (YTB) tarafından burs desteği sağlanacağı da bildirildi.

Gün geçmiyor ki İTÜ'nün Erasmus öğrencileri mağdur edilmesin

Erasmus yaptınız, yapıyorsunuz yahut yapmaya mı karar verdiniz? Tebrikler, İTÜ'de her adımda mağdur olabilirsiniz. Yüksek enflasyon, artan döviz kuru ve yaşam pahalılığı nedeniyle öğrencilerin yurt dışına çıkması hali hazırda çok zor olmakla birlikte yine de erasmus, eelisa gibi programlarda şansını denemek isteyen öğrenciler İTÜ'de mağduriyetle karşılaşıyor.

İTÜ içerisinde yatay geçişte bulunan veya İTÜ'ye yatay geçişle gelen öğrenciler "yatay geçiş belgelerinin doğrulanamadığı" gerekçesiyle Erasmus değerlendirmesine alınmadılar. Yatay geçiş öncesine ait öğrenci numaralarının dil belgelerinde kayıtlı olduğu ve şimdiki numaralarıyla eşleşmediği için problem yaşayabileceğini öngören öğrencilerin, başvuru sürecinde açtığı yardım biletine cevap olarak Yabancı Diller Yüksekokulu herhangi bir sorunun çıkacağını belirtmemişti. Öğrencilerin itirazları sonucu problem çözüme kavuştu.

Erasmus'taki öğrenciler ise hibelerini bekliyor. Normal şartlarda 2 hafta içinde yatırılması gereken hibelerin, öğrencilerin yurt dışında öğrenimine başlamasının üstünden 2 ay geçmesine rağmen yatırılmaması öğrencileri zor duruma sokmuştu. Atılan maillere dönüş yapmayan Erasmus ofisinin, gönderilen maillerin ardından üç hafta bekleme süresi verdiğini fakat bu sürenin sonunda da cevap alamadıklarını belirten öğrencilerin, belirsizlik nedeniyle işlemlerini halletmekte zorlandıkları aktarıldı.

Erasmus yapıp İTÜ'ye dönen öğrenciler ise ders saydırma çilesi yaşıyor. Güz döneminin başlaması üzerinden 1 ay geçmesinn rağmen, bahar döneminde Erasmus yapan öğrencilerin geçtiğimiz döneme dair notları sistemlerinde görünmüyordu. Özellikle ders seçim zamanı bu durumun mağduriyetini yaşayan öğrenciler almaları gereken dersleri tek tek dilekçeyle alabilmişti. İlgili birimlerle bu gecikmenin çözülmesi gerektiği konusunda defalarca iletişime geçilmesine rağmen aynı durum her dönem öğrenciler için probleme neden oluyor.

Ders ticaretine İTÜ'den adım

Her dönem başında ders seçimi sırasında yaşanılan kontenjan problemleri nedeniyle SNT, ITB ve bölüm derslerinde ders ticareti başlamıştı. Özellikle yaz dönemlerinde yüksek talepli havuz derslerinin, sınırlı kontenjanı nedeniyle onlar da adeta kara borsaya düşmüştü. Öğrencilerin tepkileri ve ana akım medyanın da durumu haber yapmasıyla İTÜ'den resmi tepki de sonunda geldi. Bölüm derslerini seçemeyen öğrencilerin yoğun bir şekilde kontenjan artırımı talebi üzerine Makina Mühendisliği Bölüm Başkanlığı bir duyuru yayımladı. Duyuruda ders ticaretine karşı yaptırımların olacağı belirtildi.

Bu vesileyle, dönem derslerini alamayan öğrenci arkadaşlarımızı, panikle fırsatçıların eline düşmemesi için uyarıyor; fakültenize dilekçe vererek dersinizi alabileceğinizi belirtmek istiyoruz. Ayrıca ders tutucuları, add-drop haftasının sonlarına doğru tuttukları dersi bırakmak zorunda kaldığından add-drop haftasında siteyi aralıklı bir şekilde kontrol ederek de istediğiniz dersi alabilirsiniz.

İTÜ'nün kontenjanları ve YKS sıralamaları

2023 yılında YKS ile 3447 lisans öğrencisi alan İTÜ, 2024 yılında yeni açılan iki bölüme rağmen kontenjanlarını 532 kişi azaltarak 2915 öğrenci aldı. Kontenjan düşüşleri sıralamalara da yansıdı. Genel anlamda sıralamaları yükselen İTÜ, son öğrencisini 120 binden Şehir ve Bölge Planlama bölümüne aldı. Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği ve Taşkışla bölümlerinin sıralamaları düşüş yaşarken makina, metalurji ve malzeme, kimya, uçak ve uzay bölümlerinin sıralamaları yükseldi. Sıralaması en çok yükseliş gösteren beş bölüm ise Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği, Cevher Hazırlama Mühendisliği, Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği (İngilizce), Jeofizik Mühendisliği ile Maden Mühendisliği oldu. 

251. yılda 250. yıl şenlikleri

Pandemi, deprem ve savaşlar nedeniyle iptal edilen İTÜFest 5 yıllık aradan sonra MFÖ, Cem Adrian ve Ceza'nın katılımıyla ilk defa gerçekleşti. 23-26 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşen şenlikte ilk üç gün sportif ve kültürel etkinlikler, akşamları ise sanatçıların konserleri şeklinde geçti. Son gün ise İTÜ Günü olarak mezunların katılımıyla gerçekleşti.

 

Festival için İTÜ Kulüplerinin de birçok etkinlik düzenleyeceği ve festivale dahil olacakları İTÜ İletişim Direktörlüğü tarafından duyurulmuştu. Ancak festivale bir hafta kala sahnede yer alacak kulüplerle bir toplantı yapılarak, kulüplerin düzenleyeceği tüm sahne etkinliklerinin "çeşitli gerekçeler" gösterilerek Rektörlük tarafından iptal edildiği duyruldu. Bu karara karşı sahne alacak kulüpler ortak bir bildiri yayınladı.

Memnuniyet anketinde İTÜ FF'ledi

Temmuz ayında 2024 raporu yayınlanan Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması (TÜMA), üniversiteleri 6 alanda değerlendirip genel memnuniyet sıralamasını oluşturuyor. 2019 yılındaki raporda genel memnuniyet sıralamasında 6. olan İTÜ'nün, bu yıl 38'inciliğe kadar gerilediği görüldü. 2019 yılında İTÜ’nün ilk 10’a giremediği tek alan olan “Kurumun Yönetim ve İşleyişinden Memnuniyet” sıralamasında 54. olarak yer almıştı. Bu yılki raporda ise harf notu olarak FF’e karşılık gelen 49 puanı alarak 97. sıraya geriledi. Yeni rektörün gelişiyle önümüzdeki yıl raporlarında oluşacak değişiklik ise bir merak konusu olarak yer alıyor.

İTÜ'nün ODTÜ'lü yeni rektörü

İTÜ Çevre Mühendisliği mezunu Prof. Dr. İsmail Koyuncu, görevini ODTÜ Metalurji Mühendisliği mezunu Prof. Dr. Hasan Mandal'a devretti. Mandal, TÜBİTAK başkanlığı görevinden İTÜ Rektörlüğü'ne atandı.

 

Vadi yurtlarının kaderi

4 Mart tarihinde Çanakkale'de meydana gelen 4.9 büyüklüğündeki deprem sonrası yazdığımız "Vadi yurtlarının kaderi ne olacak" adlı haberimizde Kamu Binalarında Deprem Dayanımı ve Enerji Verimliliği Projesinin yalnızca Vadi Yurtları'nı kapsadığını ve proje kapsamında yürütülecek tüm çalışmaların mart ve ekim ayları arasında, 8 aylık süreç içinde gerçekleştirilmesinin beklendiğini belirtmiştik. Proje esnasında Vadili öğrencilerin nerede konaklayacağı hakkında bir açıklama yapılmadığının da altını çizmiştik.

27 Mart'ta yazdığımız habere göre Vadili öğrenciler, yurtlarının güçlendirme amaçlı boşaltılması iddialarına ilişkin bir açıklama talebiyle dilekçe toplamaya başlamıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, KADEV Projesi çerçevesinde Vadi Yurdu'nda güçlendirme çalışmalarına 2024'ün ilk çeyreğinde başlanacağını duyurmuş; ilk çeyreğin neredeyse bitmesi ve hala güçlendirme adına hiçbir çalışma yapılmamış olmasıyla Vadi öğrencilerinin hem olası bir depremin korkusunu yaşadığını, hem de yurtların boşaltılması durumunda nerede konaklayacağını bilmediğini açıkça ifade etmiştik.

5 Nisan'daki "Kamuoyuna duyurulur: Depreme karşı Vadi Yurtları Dayanışması" adlı haberimizde ise öğrencilerin sesine kulak verin diyerek vadililerin artık bir açıklama beklediğini ve halihazırda 400 dilekçe topladığını belitmiştik. Aynı haberde mağduriyete karşı kamuoyu oluşturmaya çalışan Vadi Yurdundan bir öğrencinin mesajına da yer vermiştik.

16 Mayıs'ta yaptığımız habere göre dilekçelerine yanıt alamayan vadi öğrencileri, Merkezi Derslik Binası'ndan Rektörlük önüne "Mağdur Vadili nerede kalacak?" ve "Barınmak hakkımız susmayacağız" gibi sloganlarla yürüyüş gerçekleştirdiler. Yürüyüş sonrası öğrencilerle konuşan rektörlük yetkilileri, Vadi Yurtları'nda yaşanan sorunlarla ilgili yoğun çaba harcadıklarını ve konuyu bakanlıkla görüşerek çözüm yolları aradıklarını belirtmişti. Yapılan açıklamalara göre, yaz aylarında Vadi Yurtlarının bir kısmının tamamlanacağı ve öğrencilerin bu alanlara yerleştirilmesi, kalan öğrencilerin ise Maçka'da yeni yapılan KYK yurduna yerleştirilmesinin planlandığı ifade edilmişti.

5 Haziran'da Vadi ve Ayazağa Yurtları hakkında İTÜ'den resmi açıklama gelerek öğrenciler mağdur olmadan gerekli önlemlerin alınacağı belirtilmişti. 15 Mayıs'taki yürüyüşleri sonrası dönemin rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu'nun "öğrencilerimize kapımız açık, istediğiniz zaman gelip benimle konuşabilirsiniz" demesi üzerine kendisinden randevu almaya çalışan öğrencilerin henüz kendisiyle görüşemediği gelen bilgiler arasında yerini almıştı. Dikkat çeken bir diğer nokta ise yürüyüşün ardından, öğrencilerin geçici konaklayacağı söylenen KYK Yurdu'nun yeni yapılan Maçka KYK Yurdu olduğu yetkililer tarafından öğrencilere sözlü olarak bildirilmişken gelen yazılı duyuruda hangi KYK yurdundan bahsedildiğinin belirtilmemesi olmuştu. 

16 Ağustos itibarıyla eski rektör Koyuncu döneminin bitmesiyle Vadi yurtlarının akıbeti netleşmemiş ve yaz boyu çalışmalara dahi başlanmamıştı. Öğrencilerin sosyal medya üzerinden yaz değerlendirilseydi serzenişleri de elbette karşılık bulamadı. Yeni Rektör Hasan Mandal'ın göreve gelir gelmez ilk toplantısı Vadili öğrencilerle gerçekleşti. Öğrencilerin çözümlerinin dinlenmesi ve sorunlara karşı çözüm odaklı olunduğunun hissettirilmesi, öğrencilerin bir nebze içini rahatlatmıştı. Toplantıda üç senaryo üzerine konuşulmuş ve her biri için öğrencilerin mağduriyetini en aza indirecek şekilde planlamalar yapılacağından bahsedilmişti. Ayrıca 15 Haziran'da başlaması gereken inşaatın rektör değişimi ile 16 Ağustos'ta başlayarak 12 Nisan 2025'te biteceği görülüyor.

29 Ağustos akşamı yani ilk toplantı üzerinden iki hafta geçmeden Rektör Hasan Mandal, Ayazağa Kız Öğrenci Yurdu ve Vadi Yurdu öğrencileriyle bir toplantı daha gerçekleştirdi. Abdi İpekçi Kız KYK Yurdu, özel kontenjan talebi, ring seferleri ve öğrencilerin farklı fikirleri üzerine konuşulan toplantı yakladık bir saat sürdü. Rektör Mandal, kesinlikle öğrencileri mağdur edecek ya da öğrencilerin istemeyecekleri bir eylemde bulunmayacağını ve Konukevi'ni yurt olarak kullanmayı planladığını belirtti.

15 Eylül tarihinde ise Vadi yurtlarında kalan öğrencilerin geçici yurtları belli oldu. İTÜ içerisinde kalmaya devam eden öğrenciler; genel not ortalaması, depremzede durumu, bölüm, sınıf ve aile gelirleri gibi durumlar göz önünde bulundurularak rektörlük özel konutu, konukevi ve yurtlara dağıtıldı.

Konuyla ilgili 7 ayda 8 haber yaparak vadi yurtlarının durumu hakkında sessiz kaldığımız iddialarının asılsız olduğunu da belirtmek istiyoruz. 

Sayılarla İTÜ: Dünya'da ne durumdayız?

Birleşik Krallık merkezli Quacquarelli Symonds (QS) ve Times Higher Education (THE) tarafından yayınlanan dünya üniversite sıralamalarında 2025 yılı yayınlandı. QS sıralamalarında İTÜ kendine 326. sırada yer bulup Türkiye'deki üniversiteler arasında ikinci olurken THE sıralamalarında ilk 500'e giremedi.

Üniversitelerin sürdürülebilirlik performanslarını değerlendiren UI GreenMetric Dünya Üniversite Sıralamaları sonuçları ise 12 Aralık tarihinde açıklandı. İTÜ, 2024 sıralamasında Türkiye'nin gururu olmaya devam ederken, sürdürülebilirlik alanındaki başarısını uluslararası alanda pekiştirdi. Dünya genelinde 38. sıraya yükselen İTÜ, Avrupa’da 22. sırada yer alırken Türkiye’de ise üst üste sekizinci kez birinci sırada yer aldı. 95 ülkeden 1.477 üniversitenin değerlendirildiği bu sıralamada, İTÜ Türkiye’den ilk 50’ye girebilen tek üniversite olarak dikkat çekti.

Öğrenciler arasında arbede

2021 yılı güz döneminde barınma sorununa dikkat çekmek isteyen öğrencilerle güvenlik arasında yaşanan olay sonrasında İTÜ'de ilk kez büyük çaplı bir arbede gerçekleşti. 28 Kasım tarihinde Selfiş önünde iki grup sloganlar atarak birbirine girdi. Ciddi bir yaralanmanın olmadığı arbedede, güvenliklerin tutumu öğrencilerin tepkisini topladı.

Aramızdan ayrılan arılar

Hayatını kaybeden İTÜ'lülere Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı dileriz.

Üç fakülte taşınıyor: Öğrencilerin akıbeti ne olacak? İTÜ camiasında acı kayıp: Veysel Güzel Vefat etti

İTÜ Evleri mi, İTÜ otelleri mi? Üniversite dışında buluşma noktaları

Elektrik- Elektronik Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Tahsin Saya hayatını kaybetti

Rektörden açıklama: Ders kayıtları, devamsızlık, kampüsteki inşaatlar ve dahası

arıSanat: Ocak 2025

Üç fakülte taşınıyor: Öğrencilerin akıbeti ne olacak?