Hasan Çakır
Son 180 günde 4 haber

Son 5 yılda değişenler: öğrenciler İTÜ'den ne kadar memnun?

Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı (ÜNİAR) 2016 yılından beri her yıl Türkiye’deki üniversite öğrencilerinin, üniversitelerinden ne kadar memnun olduğuna göre üniversiteleri puanlayan ve sıralayan bir rapor yayınlıyor. Geçtiğimiz günlerde 2024 raporu yayınlanan TÜMA (Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması) üniversiteleri 6 alanda değerlendirip genel memnuniyet sıralamasını oluşturuyor. Bu alanlar ise:

  • Öğrenim Deneyimi Tatminkarlığı
  • Yerleşke ve Yaşamın Doyuruculuğu
  • Akademik Destek ve İlgi
  • Kurumun Yönetim ve İşleyişinden Memnuniyet
  • Öğrenme İmkan ve Kaynaklarının Zenginliği
  • Kişisel Gelişim ve Kariyer Desteği

2019'dan bu yana neler değişti?

2019 yılından bu yana de aynı anketler karşılaştırıldığında görüldüğü gibi gibi yönetim ve işleyiş memnuniyeti dışında her alanda ilk 10’da olan İTÜ’nün günümüzde tüm alanlarda fazlasıyla gerilediğini görülmekte. Bunların da etkisiyle genel memnuniyet sırasında İTÜ, Türkiye 6.’sı iken bu yıl 38.’liğe kadar düşmüş durumda.

İTÜ’nün FF’lediği dersi YTÜ tam puanla geçti

2019 yılındaki raporda İTÜ’nün 54. olarak ilk 10’a giremediği tek alan olan “Kurumun Yönetim ve İşleyişinden Memnuniyet” sıralamasında bu yılki raporda harf notu olarak FF’e karşılık gelen 49 puan alarak 97. sıraya geriledi. İstanbul Üniversitesi, MSGSÜ ve Boğaziçi Üniversitesi sıralamada İTÜ’yü takip eden İstanbul’daki diğer devlet üniversiteleri oldular. Yıldız Teknik Üniversitesi ise hem bu alanda, hem de genel memnuniyet sıralamasında birinci sıraya yerleşti.

Genel Bakış ve Analiz

Tablolardan öğrenim deneyimi, öğrenme imkanları, kişisel gelişim gibi alanlardaki gerilemenin daha az olduğunu görmek mümkün. Kaliteli eğitim veren köklü bir üniversite oluşu İTÜ’nün bu alanlarda geriye düşmesini önlüyor. Yerleşke ve yaşamın doyuruculuğu alanındaki gerilemeyi son 5 yılda hızla artan hayat pahalılığına ve üniversitenin yurt problemlerine bağlanabilmekte.

 

arı24 olarak yaptığımız memnuniyet anketinde öğrencilerin yüzde 70’inden fazlasının akademik anlamda emeklerinin karşılığını alamadıklarını düşündüğünü ve kendilerini öğrenci olarak değerli hissetmediklerini göz önünde bulundurduğumuzda akademik destek ve ilgi alanındaki gerileme de mantık kazanıyor. Sonuçlara bakıldığında İTÜ’nün öğrenci memnuniyetine daha çok önem vermesi gerektiği çok net bir şekilde ortada.

 

İTÜ Bellatrix Uzay Takımı NASA'dan ödülle döndü İTÜ İşletme Mühendisliği nedir? Mezunları ne iş yapar?

İTÜ’deki yurt sorununda ilk adım

Çap ve yandal öğrencilerine ders seçimi önceliği kaldırıldı

İTÜ'ye yeni başlayacak olan Zeynep Ecem Şimşek hayatını kaybetti

Rektör Hasan Mandal öğrencilerle Vadi Yurtları hakkında fikir alışverişinde bulundu

İTÜ'lü öğrenciler için burs fırsatları