YKS 2024: Üniversite tercih rehberi
Yoğun bir YKS döneminin ardından sonuçlar açıklandı ve tercih dönemi başladı. Tüm öğrencilerin dilediği sonuçları aldığı ve gönlünden geçen, kendisi için en iyi seçim olacak bir üniversite ile tercih dönemini atlatmasını diliyoruz. Başta yeni sıra arkadaşlarımız olmak üzere tüm yeni üniversitelilere bu konuda destek olmak adına tercihlerinde yardımcı olacak birkaç tavsiye vermek istiyoruz.
Kalbinin sesini dinle!
Her şeyden önce pusulan kalbin olsun. İlerde ne yapmak istediğini, nasıl bir yerde bulunmak istediğini, ne iş yapmak istediğini öncelikle kalbine sor. Kalbine taht kurmuş bir bölüm varsa farklı üniversite alternatiflerini ve eğitim kalitesini araştırman senin yararına olacaktır. İlerde ne yapmak istediğini biliyor ama hangi bölümün seni daha kolay hedeflerine ulaştıracağını bilmiyorsan, bölümler hakkında araştırma yapabilirsin.
Ayrıca her kafadan bir ses çıkacaktır, seslerin hepsini dinle ama hedefinden ve gideceğin yoldan eminsen başkalarının bazı bölümler hakkındaki "İşsiz kalırsın" yorumuna fazla kulak asmamaya çalış. Bazen büyükler kendi zamanlarıyla karşılaştırıp yanlış yorumlar yapabiliyorlar, hatta bu işin içinde olan lise öğretmenlerin bile.
Sıralamandaki bölümleri incele
Bazen her ne kadar ne yapmak, ne olmak istediğimizi bilsek de gözümüzden kaçan detaylar olabilir. Bu nedenle tercih etmeyecek olsan bile sıralamana denk düşen bölümlerin ne işe yaradığına en azından göz atmanda fayda var. Böylece daha önce aklınıza gelmeyen bir dünyanın kapılarını aralayabilirsin.
Üniversitelilerle iletişime geç
Mümkünse okumak istediğin bölüm ya da üniversitede okuyan öğrencilerle iletişime geç. Tanıdığın ya da ulaşabileceğin biri olmasa bile artık teknoloji gelişti, sosyal medyayı bu yönde kullanabilirsin. Korkma, onlar da senin geçtiğin yollardan geçtiler ve eminim ellerinden geldiğince sana yardımcı olacaklardır. Ayrıca bölümü deneyimleyen insanlar oldukları için en güncel bilgiyi onlardan alabilirsin.
Önceliklerini belirle
Nerede okumak istersin? Hangi bölümde okumak istersin? Okuyacağın şehirde neler olmalı? Üniversitenin sana sağlayacağı olanaklar neler olmalı? Düşün ve senin için neyin önemli olduğuna karar ver ve bu önceliklerine göre bir yol haritası çiz.
Bölüm mü seçeceksin, üniversite mi?
Bazen daha tanınır bir üniversitede isteğinden bir tık daha uzak bir bölüm okumakla, nispeten daha az tanınan bir üniversitede tam istediğin bölümde okumak arasında kalabilirsin. Bu durumda her iki tarafın da artı ve eksilerini iyice düşün. Özellikle üniversite seçmeye karar verirsen, seçmek istediğinden bir tık daha uzak bir bölümde gerçekten mutlu olup olamayacağını tüm yönleriyle düşünmeye çalış.
Unutma ki, her nerede okursan oku kendini geliştirmek için yeterince çabaladığında ve yaptığın işe tutkuyla bağlandığında her zaman en iyi yerlere geleceksin.
Araştır
Okumak istediğin bölümü çok iyi bildiğine inansan da emin olmak için tekrar göz gezdirmeyi unutma. Belki son yaptığın araştırmada seni daha çok motive edecek bir yönünü daha keşfedeceksin ya da belki de hoşuna gitmeyecek bir yönü ortaya çıkacak. arı24 olarak senin için hazırladığımız "arıTercih" videolarımız sana araştırman esnasında ışık tutabilir.
Bölümü, bölümü sevdiğin için tercih et
Bazen öğrenciler "Zaten yatay geçiş yaparım" gibi planlarla istemedikleri bir bölüme yerleşebiliyorlar. Yatay geçiş tabi ki de mümkün ve azmin sonucu başarabileceğin bir şey. Ancak hayat bu, karşına neyin çıkacağını bilemezsin. Yatay geçiş hayalin olsa bile, aksi bir durumda da mutlu olabileceğin bir bölüm seçmeye çalış.
Sıralama ve kontenjanları gözden geçir
Son birkaç yıldaki sıralama ve kontenjanları gözden geçirmende fayda var. Bazı bölümler son yıllarda yükselişe ya da düşüşe geçmiş, kontenjanı düşmüş ya da yükselmiş olabilir. Bölümlerin sıralamalarının bu yılki olası durumuna önceki yıllardaki kontenjan ve sıralamaları da dikkate alarak kestirmeye çalış. Dikkat edersen belki önceki yıla göre sıralamanın yetmediği bir bölüm artan kontenjanlar nedeniyle bu yıl sana gelebilir ya da azalan kontenjanlar nedeniyle gelemeyebilir. Bu yüzden analiz yapmakta fayda var.
Alternatif planlar yap
İstediğin yerin gelmemesi durumunda ne yapacağını iyice düşün ve değerlendir. "Zaten gelmez" diye tercih yapma asla, bazen tercih sonuçları insanları şok edebiliyor.
Üniversitenin olanaklarını araştır
Üniversitenin sana sunacağı olanaklar kendini geliştirme ve potansiyelini açığa çıkarmakta çok önemli. Aynı zamanda üniversitenin kampüsü ve sosyal hayatını araştırman ve orada ne kadar konforlu hissedeceğin de önemli.
Üniversiteden sonraki adımını gözden geçir
Üniversite bittikten sonra yolunun nasıl ilerleyebileceğini gözden geçirmende fayda var. Örneğin tıp, diş gibi bölümler düşünüyorsan ve uzmanlaşmak istiyorsan TUS ve DUS gibi sınavlara girmen gerekebilir. Öğretmenlik, memurluk düşünüyorsan KPSS gibi sınavlara girmen gerekebilir. Bunları önceden bilmende fayda var.