Elanur
Son 180 günde 7 haber

İTÜ İşletme Mühendisliği nedir? Mezunları ne iş yapar?

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İşletme Mühendisliği Bölümü, mühendislik ve işletme disiplinlerini birleştiren bir program sunar. İşletme Mühendisliği, başta üretim ve hizmet işletmeleri olmak üzere her türlü organizasyondaki insan unsuruyla, temel yönetim fonksiyonlarının mühendislik ilişkilerini anlamayı, işletme sistemlerinin rastlantısal ve değişken yapısını kavrayarak bu sistemleri farklı teknolojik ortamlarla entegre edebilmeyi içerir. Bu kapsamda temel yönetim fonksiyonları planlama, organize etme, liderlik ve kontrol etmeyi içermektedir.

İşletme mühendisliği mezunlarının çalıştığı alanlar

İşletme mühendisliği mezunları, geniş bir yelpazede çalışma alanlarına sahiptir. İşte bazı ana çalışma alanları:

  1. Üretim ve Operasyon Yönetimi: Fabrikalar ve üretim tesislerinde üretim süreçlerini planlama, denetleme ve iyileştirme.

  2. Tedarik Zinciri ve Lojistik: Ürünlerin ve hizmetlerin tedarik zincirini yönetme, lojistik operasyonlarını optimize etme.

  3. Proje Yönetimi: Projelerin planlanması, uygulanması ve takibi.

  4. Yönetim Danışmanlığı: İşletmelere strateji, operasyonlar ve yönetim konularında danışmanlık yapma.

  5. Finans ve Muhasebe: Şirketlerin mali işlerini yönetme, bütçeleme ve mali analizler yapma.

  6. Pazarlama ve Satış: Ürün ve hizmetlerin pazarlanması ve satışı ile ilgili stratejiler geliştirme.

  7. İnsan Kaynakları Yönetimi: İşe alım, eğitim, performans değerlendirme ve çalışan ilişkileri yönetimi.

  8. Araştırma ve Geliştirme (Ar-Ge): Yeni ürün ve hizmetlerin geliştirilmesi, inovasyon süreçleri.

Bu alanlarda çalışarak, işletme mühendisleri organizasyonların verimliliğini artırabilir, maliyetleri düşürebilir ve genel iş performansını iyileştirebilirler.

Ders içerikleri nelerdir?

İTÜ İşletme Mühendisliği bölümünde, ilk iki dönemde temel mühendislik dersleri alınır. Bu dersler arasında matematik, fizik, kimya, ingilizce, laboratuvar gibi dersler bulunmaktadır. Diğer dönemlerde ise bölüm dersleri alınmaya başlanır. Bu derslere örnek olarak ekonomi, istatistik, hukuk, python, matlab, maliyet muhasebesi, data analizi, yönetim ve organizasyon, işletme yönetimi, üretim planlama ve kontrol gibi başlıca dersler verilebilir.

İşletme Mühendisliği bölümü, çok yönlülüğü sayesinde yönelebileceğiniz alanlara uygun seçmeli ders fırsatlarına sahiptir. Bu sayede İşletme Mühendisliği öğrencileri, ders içerikleri ve yaptıkları stajlar sayesinde mezun olduktan sonra yönelmek istedikleri alana kısa sürede karar verip iş bulabiliyorlar.

İşletme mühendisliği ve endüstri mühendisliği: temel farklılıklar

İşletme Mühendisliği ve Endüstri Mühendisliği, kesişen alanlar nedeniyle benzerlik gösteren iki lisans bölümüdür. ABD merkezli Accreditation Board for Engineering and Technology’nin (ABET) tanımlarına göre, İşletme Mühendisliği, organizasyonlardaki insan ve yönetim fonksiyonlarının mühendislik ilişkilerini anlamayı ve işletme sistemlerini teknolojik ortamlarla entegre etmeyi kapsar. İşletme mühendisliği'nin temel yönetim fonksiyonları planlama, organize etme, liderlik ve kontroldür. Endüstri Mühendisliği ise insan, malzeme, bilgi, teçhizat ve enerjiyi içeren üretim ve servis sistemlerini tasarlama, geliştirme, uygulama ve iyileştirmeye odaklanır. Bu tanımlar ışığında, İşletme Mühendisliği’nin daha yönetim ve teknoloji odaklı, Endüstri Mühendisliği’nin ise üretim ve servis sistemlerini tasarlamaya odaklandığını söyleyebiliriz.

İşletme lisans programı ile işletme mühendisliği: farklılıklar

İşletme lisans programı, üretim ve servis sektöründeki pazarlama, insan kaynaklarından finansman kadar çeşitli işletme fonksiyonları hakkında bilgi sağlar ve bu alanlarda uzmanlaşmış profesyoneller yetiştirir. İşletme Mühendisliği ise, işletme sistemlerini analiz etme ve bir bütün olarak tasarlama odaklıdır, böylece mevcut sistemlerin geliştirilmesini amaçlar. Bu özelliğiyle, genel işletme alanından farklılık gösterir.

İTÜ'de işletme mühendisliği okumanın avantajları

İTÜ, 250 yıllık kültürü ve güçlü bağları sayesinde mühendislik alanında Türkiye'de 1. ve dünyada 95. sıradadır. İTÜ'nün 5 farklı kampüsü, güçlü akademik kadrosu ve sayısız mezunu ile sınıf fark etmeksizin aralarında güçlü ve enerjik bir bağ vardır.

İTÜ İşletme Mühendisliği öğrencileri, bölümün çok yönlülüğü sayesinde Maçka ve Ayazağa kampüslerindeki farklı fakültelerde eğitim görebilme şansına sahiptir. Maçka ve Ayazağa kampüslerinin konumu, sosyalleşme imkanları ve kampüs fırsatlarının fazla olması, mühendislik öğrencilerine çok fazla pozitif etki sağlar. Aynı zamanda, İTÜ'nün ulusal ve uluslararası alandaki prestiji, mezunların iş dünyasında tanınmasını ve değer görmesini sağladığı için kampüs içinde yapılan etkinlik ve faaliyetler, öğrencilerin bağlantı kurmasını ve kariyer hedeflerini belirlemeleri açısından çok yardımcı olur.Bunlara ek olarak, başta bölüm kulübü olan İşletme Mühendisliği Kulübü olmak üzere diğer öğrenci kulüpleri, liderlik, takım çalışması ve organizasyon becerilerini geliştirmek için öğrencilere çeşitli etkinlikler ve projeler sunar.

 

İşletme Mühendisliği bölümü öğrencilerine sıkça sorulan soruların cevaplarını öğrenmek ve yorumlarda merak ettiğiniz soruları sormak için arı24 YouTube kanalında yayınladığımız arıtercih-İşletme Mühendisliği videomuzu izlemek için bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Son 5 yılda değişenler: öğrenciler İTÜ'den ne kadar memnun? İTÜ İşletme Fakültesine yeni lisans programı açıldı: Veri Bilimi ve Analitiği

İTÜ, 2024 UI GreenMetric sıralamasında Türkiye’nin birincisi

Nedir bu Work and Travel?

Yılbaşına günler kala ne yapmalı?

Mimarlık Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Semra Ögel hayatını kaybetti

KYK ile İTÜ'de hayatta kalma rehberi