Beyza Nur
Son 180 günde 10 haber

YÖK 2024 kontenjanlarını açıkladı İTÜ kontenjanları azaldı

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yayınlanan 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu, yeni eğitim öğretim yılında hangi bölümlere ne kadar kontenjan ayrıldığını açıkladı. Kılavuzun yayınlanmasının ardından İTÜ’nün 2024 yılına ait kontenjan dağılımı da belli oldu. 2023 yılında 2760 lisans öğrencisi alan İTÜ, 2024 yılında 2480 öğrenci alacak. Yeni açılan iki bölüme rağmen kontenjanların 280 kişi azaltılmasının 2024 sıralamalarında İTÜ'yü daha ileriye taşıyacağı öngörülüyor.

Kontenjanı artan tek bölüm

İTÜ'nün gözdesi olan Bilgisayar Mühendisliği (İngilizce) bölümünün diğer bölümlerden farklı olarak kontenjanı 5 kişi artırıldı. 2023 yılında 10 kişilik kontenjan düşüşü yapılan bölümün sıralaması beklenen ölçüde gerilememişti.

Yeni açılan bölümlerin kontenjanları

Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi'ne bağlı olarak açılan Siber Güvenlik Mühendisliği (İngilizce) bölümü 30 kişilik kontenjanla 2024 yılında öğrenci alımı yapacak. Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği (İngilizce) bölümünün kontenjanında değişiklik yapılmaması, Bilgisayar Mühendisliği (İngilizce) bölümünün kontenjanının artırılması ve yeni açılan Siber Güvenlik Mühendisliği (İngilizce) bölümü ile Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi 2024 yılı için 35 öğrenci daha fazla alacak. Bu nedenle 2024 yılında öğrenci sayısı artan tek fakülte oldu.

İşletme Fakültesi'ne bağlı olarak açılan Veri Bilimi ve Analitiği (İngilizce) bölümü de 30 kişilik kontenjanla 2024 yılında öğrenci alımı yapacak. İşletme Fakültesi'nin diğer bölümlerinde yapılan düşüş sayesinde yeni bölüm açılmasına rağmen 2024 yılında 10 öğrenci daha az alacak.

Adı değiştirilen bölümlerde kontenjan 

Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği'nin adının Robotik ve Otonom Sistemler Mühendisliği olarak değiştirilmesi tartışma oluşturmuş, öğretim üyeleri ve bölüm öğrencileri kontrol adının kalmasının önemini belirtmişlerdi. 2024 Kılavuzunda yeni adıyla yer verilen bölümün %100 ve %30 İngilizce programlarının kontenjanları onar kişi azaltıldı. 

Harita Mühendisliği olarak adı değişen Geomatik Mühendisliği de kılavuzda yeni adıyla yer alırken kontenjanlarında herhangi bir değişiklik yapılmadı.

Adına ekleme yapılan İklim Bilimi ve Meteoroloji Mühendisliği bölümünün kontenjanı ise 5 kişi azaltıldı. 

Önlisans bölümünde kontenjan değişmedi

İTÜ'nün 2023 yılında öğrenci almaya başlayan ve tek önlisans bölümü olan Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü'nde ise kontenjan değişmedi. Bölüm, 2024 yılında da 25 öğrenciyi kabul edecek.

2022, 2023 ve 2024 İTÜ bölüm kontenjanları

İTÜ İşletme Fakültesine yeni lisans programı açıldı: Veri Bilimi ve Analitiği İTÜ mezunu girişimci Merve Bahar vefat etti

Vadi yurtlarında kalan öğrencilerin geçici yurtları belli oldu

İTÜ’deki yurt sorununda ilk adım

Çap ve yandal öğrencilerine ders seçimi önceliği kaldırıldı

İTÜ'ye yeni başlayacak olan Zeynep Ecem Şimşek hayatını kaybetti

Rektör Hasan Mandal öğrencilerle Vadi Yurtları hakkında fikir alışverişinde bulundu