Şule Nur
Son 180 günde 17 haber

İTÜ Meteoroloji Mühendisliği'nin yeni ismi "İklim Bilimi ve Meteoroloji Mühendisliği" oldu

İTÜ, "Meteoroloji Mühendisliği" bölümünün adını, 30 Mayıs 2024 tarihli İTÜ Rektörlüğü kararıyla "İklim Bilimi ve Meteoroloji Mühendisliği" olarak değiştirdi.

Kısaca bölümün tarihçesi

1953 yılında İTÜ Elektrik Fakültesi'nin bir bölümü olarak kurulan Meteoroloji Mühendisliği Bölümü, 1983'ten beri Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi bünyesinde faaliyet göstermektedir. İTÜ Lisansüstü Eğitim Enstitüsü'ne bağlı olarak Atmosfer Bilimleri Programı altında yüksek lisans ve doktora eğitimi de sunan bölüm, öğretim elemanlarının her yıl dünyanın önde gelen üniversitelerinde misafir öğretim üyesi ve araştırmacı olarak görev almasıyla dikkat çekmektedir.

Meteoroloji Mühendisliği Bölümü, atmosferi, atmosferik sistemleri ve olayları anlamak, açıklamak ve öngörmek amacıyla uluslararası düzeyde eğitim ve araştırma faaliyetlerinde bulunur. Teorik ve uygulamalı atmosfer bilimlerinde uluslararası seviyede araştırmalar yapmayı ve disiplinler arası çalışmaları teşvik etmeyi hedefler. Bölüm, ulusal ve uluslararası kuruluşlarla iş birliği içinde olup ders programları, Amerikan Meteoroloji Birliği’nin (AMS) akreditasyon ölçütlerine göre düzenlenmiştir. İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Lisans Programı, 2011'de ABET Mühendislik Akreditasyon Komisyonu (EAC) tarafından akredite edilmiştir. 

Peki, neden isim değişikliğine gidildi?

Bölümün isminin değiştirilmesi, uzun süredir üzerinde konuşulan bir konuydu, mevcut bölüm adının yapılan çalışmaların kapsamını tam olarak yansıtmadığı düşünülüyordu. Bölüm Başkanı Profesör Mikdat Kadıoğlu, sadece meteoroloji değil, aynı zamanda iklimle ilgili de çok sayıda çalışmanın yapıldığını ve bu nedenle bölüm isminin yetersiz kaldığını belirtti, ayrıca yurt dışında iklim konusunda açılan kontenjanların meteoroloji mühendisliği bölümü mezunlarının başvurusuna açık olmadığını ve İTÜ'de verilen meteoroloji mühendisliği eğitiminin aslında "iklim" konusunu da kapsadığını belirtti. Bu isim değişikliği ile birlikte, iklimin özel bir eğitim gerektirdiği ve uzmanlık alanı olduğu anlayışının yerleştirilmesi hedefleniyor.

Bu değişiklikle birlikte, bölüm adı hem daha kapsamlı hem de daha anlaşılır bir hale geldi. Profesör Kadıoğlu, "İklim Bilimi ve Meteoroloji Mühendisliği" adının bölümün çalışmalarını ve hedeflerini daha doğru bir şekilde yansıttığını vurguladı.

Konu hakkındaki resmi belge:

İTÜ'den gelen resmi açıklama

Dünya üniversite sıralamalarında İTÜ'den hızlı yükseliş Uluslararası İnsan Kaynakları Yönetimi Yüksek Lisans Programı öğrenci kabulüne başladı

Bu yaz kaçırmamanız gereken konserler

İTÜ lisansüstü öğrencisi Kerem Özcü vefat etti

İTÜ Kimya bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Metin Hayri Acar vefat etti

Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği bölümünün isminin değiştirilmesine gelen tepkiler çığ gibi büyüyor

İTÜ'den mezun olmak cep yakıyor