Şule Nur
Son 180 günde 17 haber

İTÜ'de yaz dönemi yurt sorunuyla başlıyor

Yaz döneminin başlamasıyla birlikte İTÜ öğrencileri, önceki yıllara kıyasla daha ciddi yurt sorunlarıyla yüzleşiyor. Yeni alınan kararlar, yaz okuluna kalan ve staj yapmak zorunda olan öğrencilerin barınma sorunlarını artırdı. 

Yaz okulunun ilk haftasında yurtlar kapalı

1 Temmuz'da başlaması planlanan yaz okulu için yurtlar 7 Temmuz'da açılacak. Öğrencilerden gelen yoğun geri bildirim ve itirazlar üzerine yaz okulunun 7 Temmuz'a erteleneceği iddiaları ortaya atıldı. Ancak yaz yurtlarında sadece yaz okulu öğrencileri değil, aynı zamanda stajyer öğrenciler de kalmak zorunda. Burslar ve Yurtlar Koordinatörlüğü ile yapılan görüşmeler sonucunda öğrencilere "Bir haftalık barınmanızı da siz karşılayın." cevabı verildi. Yetkililer, mezun öğrencilerin yurtlara ancak sığdırılabildiğini ve bazı yurtlarda tadilat çalışmaları nedeniyle kapasitenin düştüğünü belirtti.

Yurtların güncel kontenjanı

Bu yaz yurtlarda toplam 813 kız, 956 erkek öğrenci konaklayabilecek. Geçtiğimiz yıllarda 1537 kişilik vadi yurtlarının tamamının açık olmasıyla birlikte aynı zamanda gölet de tamamen açıktı. Bu duruma bakılırsa özellikle erkek öğrenci kontenjanında büyük bir düşüş var, açılan bu kontenjan farkının yaz sürecinde konaklama sürecini nasıl etkileyeceği akıllarda soru işareti oluşturuyor.

Sadece normal dönemlerde yurt hakkı bulunan öğrenciler yurtlarda konaklayabilecek

Önceki yılların aksine bu yıl sadece normal dönemde de yurt hakkı bulunan ve aynı zamanda zorunlu stajı bulunduğunu ya da yaz okuluna kalacağını kanıtlayan öğrenciler yaz yurtlarını kullanabilecekler. Geçtiğimiz yıllarda İTÜ öğrencisi olmak yaz yurdunda kalmak için yeterliydi, yeni alınan beklenmedik kararla beraber öğrenciler yaz döneminde kalacak yer ayarlama telaşına düştü. 

Proje takımı öğrencilerine de yurt yok

Bu yaza kadar proje takımı öğrencileri yaz sürecinde devam eden atölye çalışmaları sebebiyle staj veya yaz okulu gerekçesi olmaksızın İTÜ yurtlarında konaklayabiliyordu, ancak son gelişmelerle onlara da yurt olanağı sağlanmayacağı öğrenildi. Durum sebebiyle Yurtlar Koordinatörlüğü ve İTÜ Rektörlüğü'yle görüşülse de olumlu bir dönüt alınamadı, yine bir son dakika gelişmesi olan bu durum nedeniyle pek çok öğrenci takım çalışmalarını aksatmamak adına zoraki şekilde yaz okulundan ders alma/staj ayarlama veya yaz döneminde kalacak yer bulma telaşına düştü. 

Sayıca o kadar fazla sayılmayacak bir öğrenci kitlesine dahi yurt imkanı verilememesi durumun ciddiyetini ortaya koyar nitelikte.
 

Tuzla yurtlarına yaz dönemi zammı

İTÜ, Tuzla'daki yurtlar için yaz dönemine özel bir zam kararı aldı. Yurt girişlerine asılan duyuruyla birlikte 2, 3 ve 4 kişilik odalara 1000 ₺, tek kişilik odalara ise 500 ₺ zam uygulanacağı bildirildi. Normalde yurt ücretlerine yılda sadece bir kez, eğitim-öğretim yılının başında zam yapılırken, yaz döneminde ekstra zam yapılması öğrencileri maddi açıdan zor durumda bıraktı.

Zammın nedeni hakkında yetkililer tarafından herhangi bir açıklama yapılmadı, bu da öğrenciler arasında belirsizlik ve rahatsızlık yarattı. Öğrenciler, bu ani ve yüksek zammın gerekçesini öğrenmek ve mağduriyetlerinin giderilmesi için yetkililerden açıklama bekliyor.

2023 ve 2024 yılları arasında yurtlarda kalma şartlarının farkları:

İTÜ öğrencileri, yaz döneminde karşılaştıkları bu yeni zorluklarla mücadele ederken, yetkililerin çözüm üretmesi ve mağduriyetlerin giderilmesi için çağrıda bulunuyor.

Irregular öğrenciler için yurtta kalma kısıtlaması Dünya üniversite sıralamalarında İTÜ'den hızlı yükseliş

Bu yaz kaçırmamanız gereken konserler

İTÜ lisansüstü öğrencisi Kerem Özcü vefat etti

İTÜ Kimya bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Metin Hayri Acar vefat etti

Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği bölümünün isminin değiştirilmesine gelen tepkiler çığ gibi büyüyor

İTÜ'den mezun olmak cep yakıyor