Hasan Çakır
Son 180 günde 2 haber

Dünya üniversite sıralamalarında İTÜ'den hızlı yükseliş

Birleşik Krallık merkezli Quacquarelli Symonds (QS) ve Times Higher Education (THE) tarafından yayınlanan dünya üniversite sıralamalarının merakla beklenen 2025 yılı sıralamaları yayınlandı. QS sıralamalarında İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) kendine 326. sırada yer bulurken THE sıralamalarında ilk 500'e giremedi.

QS ve THE sıralamalarında İTÜ

QS World University Rankings sonuçlarına göre bu yıl Türkiye’den 5 üniversite ilk 500’e girdi. Bu üniversitelerden ODTÜ ve İTÜ ilk iki sırada yer alırken onları Koç, Boğaziçi ve Bilkent Üniversiteleri takip etti. Geçen yılın sıralamalarına bakıldığında Türkiye’de ilk 500’e giren 3 üniversite varken bu yıl Bilkent ve Boğaziçi ile birlikte bu sayının 5’e çıktığı görülüyor. THE sıralamalarına baktığımızda ise 3 üniversitenin girdiği görülürken İTÜ bunlardan biri değil. Koç, ODTÜ ve Sabancı üniversiteleri geçen yıl da olduğu gibi ilk sıralardalar. İTÜ 501-600 arasında sınıflandırılmışken QS listesindeki diğer üniversiteler olan Boğaziçi ve Bilkent 601-800 arasındalar.

Türk Üniversiteleri genel olarak yükselişte

İTÜ'nün yüksek puan aldığı alanlar tartışma yarattı

QS sıralamaları baz alınarak "En Hızlı Yükselen Avrupa Üniversitesi Ödülü" İTÜ'ye layık görüldü, ayrıca sürdürülebilirlik alanında Türkiye'deki üniversiteler arasında açık ara en yüksek puanı da alan İTÜ oldu. THE verilerine göre hazırlanmış Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefinin üniversiteler bazında sıralamasında "Nitelikli Eğitim" ölçütünde ise dünyada 5'inci, genel sıralamada ise dünyada 34. oldu. Bir gazetede çıkan köşe yazısında İTÜ'nün ve kimi diğer üniversitelerin sıralama kuruluşlarına yanlış veri vererek ve net bir şekilde ölçülemeyen faktörlerden yüksek puanlar alarak sıralamasını adil olmayan bir şekilde yükselttiğini iddia edildi, İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu ise X hesabından iddialara cevap verdi.

Köşe yazısından bir kesit:

Bu iddialar üzerine Rektör'ün cevabı gecikmedi:

İTÜ'de yaz dönemi yurt sorunuyla başlıyor İTÜ Meteoroloji Mühendisliği'nin yeni ismi "İklim Bilimi ve Meteoroloji Mühendisliği" oldu

Bu yaz kaçırmamanız gereken konserler

İTÜ lisansüstü öğrencisi Kerem Özcü vefat etti

İTÜ Kimya bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Metin Hayri Acar vefat etti

Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği bölümünün isminin değiştirilmesine gelen tepkiler çığ gibi büyüyor

İTÜ'den mezun olmak cep yakıyor