Beyza Nur
Son 180 günde 10 haber

İTÜ İşletme Fakültesine yeni lisans programı açıldı: Veri Bilimi ve Analitiği

Yükseköğretim Kurumları Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar'ın 25 Nisan 2024 tarihinde İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde Yapay zeka alanlarında yeni lisans ve ön lisans programları açılacağıyla ilgili yaptığı toplantının ardından yeni açılacak lisans ve önlisans bölümleri açıklanmıştı. “Veri Bilimi ve Analitiği” bölümü ile “Yapay Zekâ ve Makine Öğrenmesi” bölümünün lisans düzeyinde ilk kez açılacağı belirtilmişti.

16 Temmuz tarihinde yayınlanan 2024 YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda bu bölümlere yer verildi. Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi'ne bağlı Siber Güvenlik Mühendisliği (İngilizce) bölümünün ardından İşletme Fakültesi'ne bağlı Veri Bilimi ve Analitiği (İngilizce) bölümü de 2024 yılında İTÜ'de öğrenci kabul edecek.

Veri Bilimi ve Analitiği Bölümü

Veri Bilimi ve Analitiği bölümü 2024 yılında İTÜ ile birlikte yedi üniversitede ilk kez lisans öğrencilerini kabul edecek. YÖK'ün yayınladığı kontenjan kılavuzuna göre yedi üniversitenin de kontenjanları 30 olarak belirlendi. Bu üniversitelerden yalnızca İTÜ ile Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nin eğitim dilleri %100 İngilizce olacak şekilde açıklandı.   

İTÜ dışındaki üniversitelerin Veri Bilimi ve Analitiği bölümünü Mühendislik ya da Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi'nde açarken, İTÜ'nün İşletme Fakültesine bağlı olarak açıyor olması dikkat çeken unsurlar arasında yerini aldı. İTÜ henüz yeni bölümünün ders planını açıklamamışken Sakarya Üniversitesi'nin 4 yıllık ders planını açıkladı. İstatistik, nlp, deep learning, algoritma ve programlama gibi dersler planda yer aldığı görüldü. Bölümün açıldığı diğer üniversiteler ve bağlı oldukları fakülteler ise şu şekilde:

  • Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi (İNG)
  • Atatürk Üniversitesi (Erzurum) Uygulamalı Bilimler Fakültesi (Oltu)  
  • Bursa Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi 
  • Harran Üniversitesi (Şanlıurfa) Fen-Edebiyat Fakültesi 
  • İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Fakültesi (İNG)
  • Manisa Celâl Bayar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi 
  • Sakarya Üniversitesi Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi 
İTÜ İşletme Mühendisliği nedir? Mezunları ne iş yapar? YÖK 2024 kontenjanlarını açıkladı İTÜ kontenjanları azaldı

Vadi yurtlarında kalan öğrencilerin geçici yurtları belli oldu

İTÜ’deki yurt sorununda ilk adım

Çap ve yandal öğrencilerine ders seçimi önceliği kaldırıldı

İTÜ'ye yeni başlayacak olan Zeynep Ecem Şimşek hayatını kaybetti

Rektör Hasan Mandal öğrencilerle Vadi Yurtları hakkında fikir alışverişinde bulundu